Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
İtiraz Etme Usulü Nedir? Trafik cezasının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde cezanın kesildiği yerde bulunan Sulh Ceza Hakimliğine itiraz etmelisiniz. Bu itiraz, bir dilekçe ile yapılmalıdır. Özellikle bu itirazın bir avukat vasıtasıyla yapılması, hak kaybına uğramamak adına önem arz etmektedir..
Trafik Cezası ve Ehliyete El Konulması
Sürücü belgesine geçici olarak el konulması işlemi idari bir yaptırım kararı olmasına rağmen 2918 sayılı Kanunu'nu 112. maddesindeki özel düzenleme gereği bu karara karşı da Sulh Ceza Hâkimliğine itiraz edilir.
İlgili 24 soru bulundu
Delilsiz trafik cezası aldıysanız, haksız yere aldığınız bu cezaya e-Devlet Kapısı üzerinden itiraz edebilirsiniz. Uyap'tan trafik cezasına itiraz ücretli değildir, herhangi bir masraf ödemezsiniz.
Ceza tespit tutanağında delillere yer verilmemişse, delil yetersizliğinden başvuruda bulunulabilir ve itiraz talep edilebilir. Radar uyarı levhası olmayan bir alanda radar cezası almak da itiraz hakkı doğuran durumlardandır. (Yargıtay 7.Ceza Dairesi 2014/2954 E. 2014/14281 K. 08.07.2014 K.T sayılı kararı)
Yargı birimi olarak “Sulh Ceza Hakimliği”. İl olarak itiraz olunacak il ve adliyesi seçilir. Talep Türleri seçeneğinden de “Trafik Cezasına İtiraz” işaretlenerek devam edilir. Devam edildiğin “Taraf Sıfatı” olarak “İtiraz Eden” seçeneğini girip “TC Kimlik Numaramızı” sisteme girip sorgula diyoruz.
“Madde 16/1: Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 (on beş) gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz için başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Anayasa Mahkemesi'nden araç sahiplerini ilgilendiren çok önemli bir karar çıktı. Plakaya yazılan cezalara itiraz edilirse ve trafik suçunu işleyen kişi araç sahibi değilse ve araç sahibi o sırada olay yerinde bulunmadığını ispat ederse trafik cezasını iptal edebilecek.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
Trafik cezaları ehliyete ya da ismine yazılabildiği gibi plakaya da yazılabiliyor. Ceza plakaya yazıldığı takdirde daha sonra posta yoluyla tebliğ ediliyor. Ancak teslimat sürecinde herhangi bir aksaklık ve gecikme yaşanması durumunda tarafına yazılan cezadan zamanında haberin olmayabiliyor.
Bunun için Elektronik İmza veya Mobil İmza sahibi olmanız gerekiyor. Adınıza kesilmiş bulunan trafik cezalarına tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde internet üzerinden Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak itiraz etmeniz mümkündür.
Trafik Cezasına İtiraz Etmek Ücretli Midir? Trafik cezasına itiraz etmek için herhangi bir dava harcı ya da masrafı ödemenize gerek yoktur. Ücretsiz bir şekilde bu itirazınızı yapabilirsiniz.
Trafik cezası itiraz için bazı belgelerin bulundurulması gerekmektedir. Cezaya itiraz edilirken, ilgiliden herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. Ancak itirazın sonunda mahkeme, cezaya itiraz eden kişinin kusurlu olduğuna hükmederse, mahkeme masraflarını ödemek durumunda kalacaktır.
MADDE 16 – (1) Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 (onbeş) gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz için başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir.
Eğer trafik cezalarının haksız yere yazıldığını düşünüyorsanız sevindirici bir haber geldi. Suçsuz yere ceza yediğine karar veren ve ceza tutarını ödemek istemeyen vatandaşların itiraz etmesinin hakkı açılmıştır. İtiraz hakkını vatandaşlar dilekçe ile Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak kullanabilirler.
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir.
Yapılan tebligatta bu şekilde uygulanan cezalar için, tebliğ tarihinden itibaren 15(on beş) gün içinde yetkili mahkemeye itiraz edebilecekleri belirtilir. İtiraz, ödemeyi ve ödeme ile ilgili süreyi durdurur. Ancak itiraz üzerine verilen kararlar kesindir.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
İtiraz Dilekçesi Nereye Verilir? Hangi mahkeme karar vermişse, itiraz dilekçesi de o mahkemeye verilmelidir (CMk md. 268/1).
10. TRAFİK CEZASINA İTİRAZ NE ZAMAN SONUÇLANIR? Sulh Ceza Hâkimliğinde görülen Trafik cezasına itiraz davası her bölgenin iş yoğunluğuna göre değişmekle birlikte ortalama 3-6 ay arasında sonuçlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri