Bozcaada Denizi Soğuk Mu? Bozcaada'nın denizi soğuktur. Bozcaada, Akdeniz iklimine sahiptir. Aynı zamanda düşük bir nem miktarı vardır.
Adanın denizi tüm Kuzey Ege'de olduğu gibi çok sıcak değil. Ama dönem dönem şaşırtıcı derecede ısındığı da oluyor. Ünlü Ayazma Plajı altın rengi, incecik kumu ve pırıl pırıl turkuaz denizi ile oldukça etkileyici. Burası günübirlik tesislerin toplandığı tek plaj.
– Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerinden alınan bilgilere göre, Türkiye'nin en soğuk deniz suyu sıcaklığı Akçakoca'da ölçüldü. Akçakoca'yı Zonguldak takip ederken, en yüksek sıcaklık ise 32 derece ile Mersin'de ölçüldü.
Kıyıda ortalama yıllık su sıcaklığı Bozcaada'da dır-dir 18.0°C, mevsimlere göre: kışın 13.5°C, baharda 15.0°C, yazın 23.7°C, sonbaharda 19.8°C.
Bozcaada'nın en çekici yanlarından biri tertemiz berrak denizi, bakir koyları ve kuytu plajları. İnsanı şaşırtacak güzellikteki irili ufaklı koyların çoğu denize girmek için uygun. Adada yaz dönemi, kuzeyden esen poyraz sayesinde bunaltıcı geçmiyor. Eylül-ekim ayları deniz suyu sıcaklığının en yüksek olduğu dönem.
İlgili 20 soru bulundu
Nem oranının düşük olduğu adada ortalama hava sıcaklığı, temmuz ayında 35 dereceye kadar ulaşabiliyor. Bu yüzden bizce Bozcaada'ya ziyaret etmek için en uygun zamanlar ilkbahar ve sonbahar ayları. Doğanın yeniden doğduğu ilkbaharda ada çiçeklerle renklenir, bağlar yeşillenir ve üzümler olgunlaşmaya başlar.
Bozcaada'da yazlar serin ve kurak, kışlar ılık ve az yağışlı olarak geçer. Adanın tamamına yakını şaraplık üzüm bağları ile kaplıdır. Adanın 12 burnu, bu burunlar arasında da eşsiz güzellikte 11 koyu yer almaktadır.
Türkiye'nin üçüncü büyük adası olması nedeniyle fazla koy ve plaja sahip. Genellikle deniz suyu soğuk olmasına rağmen Bozcaada, berrak denizi ve temiz havası ile tatilcilerin ilgisini çeken bir ilçedir.
Türkiye'de en sıcak deniz suyu Akdeniz bölgesindedir. Akdeniz'in körfezlerinde deniz suyu sıcaklıklarının 27 dereceye kadar çıktığı gözlemlenir.
“Ege'de en sıcak deniz nerede?” diye soruyorsan hemen yanıtlayalım: İzmir Ilıca Plajı'nda!
Geçtiğimiz yıl eylül ayında Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre Türkiye'nin en soğuk denizi Akçakoca olarak belirlendi.
Bu minibüsler Ayvalık merkezden 10 dakikada bir kalkmaktadır. Son durağı ise Badavut Plajı'dır. Özel araçla gelenler toprak alana park etmektedir. Denizi soğuk, incecik altın renkli kumlara sahip plajı oldukça temizdir.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerinden alınan bilgilere göre Türkiye'nin en soğuk ve en sıcak deniz suyu sıcaklıkları belli oldu. Buna göre yapılan ölçümlerde en soğuk deniz suyu Akçakoca'da ölçülürken, ikinci sırada Zonguldak üçüncü sırada ise Bartın'da ölçüldü.
6- Geyikli Plajı-Ezine
Sürekli kalabalık olan plajın, bölgedeki diğer denizlere göre suyunun daha soğuk olduğunu söyleyebiliriz. Denizin hemen derinleşmemesi sayesinde çocuklu aileler tarafında da çokça tercih ediliyor. Sabah saatlerinde dalgalı olan denize öğleden sonra gitmenizi öneriyoruz.
Bozcaada'nın gezilip görülecek noktaları, doğal güzellikleri ve tarihi dokusu göz önüne alındığında, adanın keyfini çıkarmak ve tüm güzelliklerini keşfetmek için en az 2-3 gün ayırmanızı öneririm. Ancak, gezilecek yerlere olan ilgi ve zamanınızın elverişliliği doğrultusunda bu süreyi artırabilirsiniz.
Denizi sığ olduğu için çocuklu aileler tarafından da rahatlıkla tercih edilebilen Geyikli Plajı'nın suyu, bölgedeki denizlere göre biraz soğuktur.
3- ÖLÜDENİZ
Burası Belcekız Koyu'dur. Koyun içinden uzanan kumsalı yürüdüğünüzde ise eşsiz Ölüdeniz'i görürsünüz. Çarşaf gibi dalgasız denizi, etrafındaki yeşilliği ve incecik kumuyla eşsiz bir plaja sahip.
Eriklinin denizi normal deniz sıcaklığına göre sıcak bir denidir. Bu nedenle özellikle çocuklu ailelerin çok sık tercih ettiği bir yer olmaktadır.
Türkiye'nin En Temiz Denizi 2021
Ayvalık Sarımsaklı plajı, Bozcaada Ayazma Plajı, Antalya Lara Plajı, Gökçeada Kefalos plajı, Antalya Çıralı Plajı, Çeşme Ilıca, Datça Ovabüklü, Marmaris Amos gibi isimler de en temiz denize sahip olan plajlar arasında yer alıyor.
Oldukça geniş ve uzun olan plajın bir kısmı taşlık bir kısmı da incecik kum. Sığ denizi le çocuklu aileler için ideal noktalardan. Adanın kalabalık koylarından kaçıp daha huzurlu bir ortam arayanların tercihi.
Bozcaada'ya ulaşım Gestaş tarafından, feribot (arabalı vapur) ile sağlanıyor. Bozcaada ile Geyikli Yükyeri Feribot İskelesi arasındaki 4 mil mesafe, ortalama yarım saat sürüyor. Yaz sezonunda iki feribot karşılıklı çalışıyor. Yazın 45 dakikada bir yapılan seferler, kışın günde üçe kadar inebiliyor.
Bozcaada'da bulunan Ayazma plajı halka açık olan bir plaj olma özelliği taşıyor. Bu yüzden Ayazma Plajı'na giriş için tatilcilerin herhangi bir ücret ödemesi gerekmiyor. Bunun yanı sıra plajda şemsiye ve şezlong kiralanabiliyor.
En meşhur Bozcaada yemekleri arasında; asma yaprağında sardalya, kabak çiçeği dolması, Bozcaada mantısı, piruhi, deniz börülcesi, çullama ve lipsos buğulaması bulunmaktadır. Bozcaada'nın ünlü mafiş tatlısı ise her yaş grubu tarafından beğenilmektedir.
BOZCAADA İÇİNDE ULAŞIM
Adanın yolları oldukça düzgün olup asfalt kaplıdır. Arabayla tüm adayı dolaşmak yarım saati bulmaz. Eğer arabanız yoksa kalenin önünden yaz dönemi boyunca kalkan minibüsleri kullanabilirsiniz.
Türkiye'nin üçüncü büyük adası olduğu için oldukça fazla koya sahip olan bu ilçe, Bozcaada plajları ile ünlüdür. Cam gibi berrak denizi ve büyük ya da küçük oldukça fazla plajı ile dikkatleri üzerine çeken Bozcaada'da her mevsim denize girilse de suyu genellikle hep soğuktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri