Elinizdeki araç kendinize göre özel tertibat ile dizayn edilmiş. Dolayısıyla araç satılana kadar yada elden çıkarılana kadar sizden başkası kullanamaz. Başkasına kullanmasına, kullandırılmasına izin verilmez.
Bu noktada şirket aracını başkasının kullanması mümkün mü sorusuna verilecek yanıt ise hem limited hem de anonim şirketler ve şahıs şirketleri için aynıdır. Cezai işleme tabi tutulması nedeniyle şirket araçlarının şirkette sigortalı olarak çalışan personeller dışında kullanımı oldukça risklidir.
Evet 1/2 hisseli olarak tescil yapılabilir.
Aracı Başkası Kullanırsa Trafik Sigortası
Araç sahibi olmayan sürücü kazaya yaptığı durumlarda her zamanki gibi 3 iş günü içerisinde kaza trafik sigortalarına bildirilmelidir. Trafik sigortası kazadaki kusur oranlarına göre ödeme yapmaktadır.
Çekilen aracın yalnızca sahibi veya muvafakatnamesi bulunan kişilerce alınır. Eğer araç şirket üzerine kayıtlı ise şirket imza sirküleri ile araç teslim alınır. Otoparka gitmeden hemen önce kimlik, trafik tescili ile Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü Ceza İşlemleri Büro Amirliği'ne gitmeleri gerekiyor.
İlgili 29 soru bulundu
Hak sahibinin Türkiye'de bulunması şartıyla, bu kişinin ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan eşi, anne, baba ve çocukları tarafından kullanılabilir. Bu durumda, taşıt hak sahibinin araç içinde bulunması gerekmemektedir.
Araç ruhsatı bir aracın kimliğidir. Araç çevirmelerinde ya da kontrol noktalarında ruhsat arabada değilse başınız belaya girebilir. Polisler genellikle kontrol noktalarında ehliyet ve ruhsat sormaktadır. Eğer sorulduğu zaman ruhsatınızı göstermezseniz ceza yiyebilirsiniz.
Araç alım satımında ödenmesi gereken tutar, 2022 yılı için 457 TL'dir. Bu ücret alıcı tarafından yatırılmalıdır. Bunun dışında herhangi bir ücret talep edilmez. Ücret ödemesi de yapıldıktan sonra aracın eski sahibinin ruhsatı geçerliliğini yitirir.
13.10.1983 günlü, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun itiraz konusu kuralı da içeren 36. maddesi şöyledir: “Madde 36- Motorlu araçların, sürücü belgesi sahibi olmayan kişiler tarafından karayollarında sürülmesi ve sürülmesine izin verilmesi yasaktır.
Yeni düzenlemeye göre; plaka sahibine idari para cezasının verilmesinin, ancak aracı sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin vermesi halinde mümkün olacağı belirtilmiştir.
Diğer ortağında bilgileri vergiye girilir. Ruhsat işlemleri yapılırken de aynı şekilde yapılır. Ruhsat tek kişi adına çıkar, ruhsatı sağ yaprağındaki muayene tarihinin oradaki boşluğua diğer ortağın ismi yazılır yada araç 2 hisselidir vs diye yazılır. Satarken de aynı şekilde 2 kişi imza atar.
Araç ruhsatı bir araçta mutlaka bulunması gereken belgelerden biridir. Ruhsat, bir diğer adıyla araç tescil belgesi arabanın kimliği yerine geçer.
Araç sahibinin kişisel bilgilerinin olduğu sayfada ise T.C. kimlik numarası, ruhsat sahibinin ad-soyad bilgileri ve adres bilgileri yer alır.
Yabancı plakalı taşıtlar; taşıt programına kaydı yapılan izin hak sahibi, bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi, anne-babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. İzin hak sahibi araç içinde bulunsa dahi yukarıda belirtilen kişiler dışında taşıtın kullanılması (acil durumlar hariç) mümkün değildir.
Hayır. Trafik Sigortası, sadece aracınız ile başkalarına vermiş olduğunuz zararı karşılar. Kendi aracınızla ilgili hasarlar, başka bir sigorta sözleşmesinin konusunu oluşturan kasko sigortasından karşılanır.
Bu bağlamda şirket üzerine kayıtlı aracı kullanabilecek kişiler ise şöyle sıralanır: Şirket sahipleri. Şirkette çalışan sigortalı personeller. Şirket ortakları
Söz konusu alana ismi yazılan kişiler haricinde aracın kiralama süreci boyunca başka kişiler tarafından kullanılmaması gerekiyor. Eğer kullanılırsa ve herhangi bir kaza durumu olursa araç üzerindeki tüm sigortalar geçersiz oluyor ve masrafı ödemek de aracı kiralayan kişiye düşüyor.
Ehliyetsiz araç kullanmak hem aracı kullanan kişi için hem trafikte bulunan diğer kişiler için büyük risk oluşturur. Ehliyeti olmadan trafiğe çıkan kişi ile aracın sahibi farklı ise ehliyetsiz araç kullanan kişiye de aracın sahibine de ayrı ayrı ceza kesilir.
Trafikten men cezası; trafik kurallarının hiçe sayılması, gereken belgelerin eksikliği gibi farklı nedenlerle aracın belli bir süre için trafikten alıkonulması işlemine verilen isimdir. Yani trafikten men cezası alan aracın, ceza süresi boyunca trafiğe çıkması yasaktır.
Babanız notere gidip oğlum benim adıma araç satın alabilir şeklinde vekaletname verecek. Ancak o vekaletname ile noterde babanız adına işlem yapabilirsiniz..
Bir Yılda 4 Araç Satışının Cezası
Dolayısıyla geriye dönük vergi ödenmesi zorunluluğu ortaya çıkabiliyor. 4 ve üzeri satış söz konu olduğunda ayrıca kanuni sınırı aşan her bir araç için 5 bin TL para cezası kesiliyor.
Vatandaşlarımız E-Başvuru portali üzerinden istediği Noterliğe “ihtarname/ihbarname” işlem başvurusu yaparak, Noterliğe gelmeden işlem belgesini hazırlatabilmekte, hazırlanan belgeye ait Noterlik ücretinin Noterliğin IBAN adresine yatırılması sonucunda, işlem belgesi elektronik olarak imzalayabilmektedir.
Ruhsatı kayıp ya da çalınmış araçların satışı, geçici ruhsat ile noter huzurunda gerçekleştirilebiliyor. Ancak ruhsat hiçbir şekilde yoksa satış mümkün değildir. Ayrıca ikinci el araç alırken de araç ruhsatının kontrol edilmesi ve sahte olmamasına dikkat edilmelidir.
Ruhsat başkasının eline geçerse bildirimi geciktirmek, ruhsatın başka amaçlarla kullanılma riskini artırır. Bu da senin sorumluluğunda olan ruhsatla yapılan işlemlerin olumsuz sonuçlar doğurması anlamına gelir. Bu nedenle aracını kaybettiğini erkenden bildirmen hukuki açıdan da önemlidir.
Motorlu olan bütün araçlar, sürüş sırasında aracında ruhsatı bulundurması gerekmektedir. Olası bir polis kontrolünde, istenilen ruhsatı gösterebilmeniz gerekiyor. Eğer aracınızda ruhsat bulunamıyorsa, ruhsatsız araç kullanma cezası ödemek durumunda kalabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri