Satış işlemi için fatura kesmelisiniz. Fatura kestiğiniz satış 5.000 TL üzerindeyse BS formunda bildireceksiniz. Satış işlemi Noter'de gerçekleştiği için tevsik zorunluluğunuz yok. Ancak fatura kestiğiniz için vergi dairesi tahsilatı tevsik edici belgelerle belgelendirmenizi isteyebilir.(8.000 Üzeri)
Noterden, ARAÇ SATIŞ SÖZLEŞMESİ ile satın alınan taşıtlar için GİDER PUSULASI tanzim edilip söz konusu belgede yazılı matrahın tamamının “Ba” Bildirim formuna dahil edilmesi gerekmektedir.
Önceden satış bedeli üzerinden hesaplanan ikinci el araç satım vergisi, artık alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden hesaplanıyor. Yani artık ikinci el araç satımında KDV, satış fiyatı değil alım ve satış arasındaki fark temel alınarak belirleniyor.
Satışa engel bir durum bulunmuyorsa satış sözleşmesi, noter görevlileri tarafından hazırlanıp satıcıya ve alıcıya sunulur. İmzalar atıldıktan sonra tescil işlemine geçilir. Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
Yeni BA-BS Formlarına, her türlü e-belge statüsünde olan; e-faturalar, e-arşivler, e-smm makbuzu, e-müstahsil belgeleri ile e-ihracat faturaları dahil edilmeyecektir.
Yapılan düzenleme ile Ocak 2023 ve izleyen dönemlerde 5.000,00 TL'yi aşan kira ödemeleri ile kâğıt ortamında düzenlenen sigorta poliçelerinin bulunması durumunda Form BA - Form BS bildirimi düzenlenecektir.
satışları" satırında beyan edilecektir.
Aktife kayıtlı ticari araç satışı
Ancak şirket yönetim kurulu bu aracın yenilenmesine almış olduğu ortaklar kurulu kararıyla bunu da karar defterine yapıştırarak karar vermiştir. Dolayısıyla kar hesabına atılan bu tutar hemen akabinde 3 yıl boyunca geçici olarak 549 Hesapta bekletilecektir.
Örnek olarak; net satış fiyatı 475.000 TL olan bir araç için 150.000 TL ÖTV ve 72.000 TL KDV ödemek gerekir. 2023 binek araç gider kısıtlaması düzenlemesine göre araç için ödenen verginin yaklaşık 329.000 TL'lik kısmı gider olarak gösterilebilir.
Konuyu bir örnek ile açıklamak gerekirse, 1600 cc altında motor hacmine sahip ve vergi öncesi 100 bin lira fatura değeri olan bir araç söz konusu olduğunda (100.000 X %50 ÖTV) + %20 KDV şeklinde hesap yapılacak ve sonuç olarak 180 bin liralık satış tutarına ulaşılacaktır.
Satılan araçların ek vergisini kimin ödeyeceği, uygulamanın yürürlüğe girdiği tarihe göre belirleniyor. Kanunun yürürlüğe girmiş olduğu 15 Temmuz 2023 tarihinden sonra satılan araçların ek vergisi, aracı satan kişi tarafından ödenecek. Bu tarihten önce devredilen araçların ek MTV'sinden ise aracı alan kişi sorumlu.
Binek otomobillerinin noter satış sözleşmesi ile satın alınıp daha sonra satılması halinde, yapılan bu iş satışa aracılık değil araç teslimi olarak değerlendirilecek ve araç satış bedeli üzerinden %1 oranında KDV hesaplanacaktır.
Söz konusu Tebliğ, yayımlandığı tarihi takip eden bildirim dönemine ilişkin olarak verilecek bildirim formlarına uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir. Buna göre, 2023/Ocak döneminden itibaren boş Ba/Bs bildirimi verme zorunluluğu kaldırılmıştır.
* 2023 yılı itibariyle Ba- Bs formlarının belirlenen süreler içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükelleflere 213 sayılı VUK'nun Mükerrer 355'inci maddesine göre 7.500.-TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
Noterler, faturalı olarak yaptıkları mal ve hizmet alımlarını genel esaslar çerçevesinde Form Ba ile bildirmek zorundadırlar.
Satıcı adına çek düzenlenir ve “ödeyiniz” yazılması gerekir, Satıcı adına blokeli hale gelen çek ile alıcı notere gelir, Noter işlemleri sırasında çek satıcıya teslim edilir. Satıcı noter işlemleri tamamlandıktan sonra bankaya giderek ücreti kendi hesabına aktarabilir.
İşletmelerin taşıt ve taşınmaz ihtiyacını başka bir işletmeden veya nihai tüketici kapsamındaki bir gerçek kişiden karşılaması mümkündür. edilmesi gerekir. İşlemin, noter satış sözleşmesi ile gerçekleşmesi veya tapuda tescil işlemine tabi olması ticari nitelikteki işlem için fatura tanzim edilmemesini mazur göstermez.
Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
- Zarar oluşması halinde, zarar edilen tutarın 689- Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar hesabının borcuna kayıt edilmesi gerekmektedir. Diğer taraftan duran varlığın satılması halinde satış bedelinin hiç bir şekilde "60- Brüt Satışlar" hesap grubu içerisinde yer alan hesaplara kaydedilmemesi gerekmektedir.
Konuya ilişkin açıklamaların yer aldığı, 60 No.lu KDV Sirkülerinin “5.10.1” bölümünde, binek otomobil kapsamında bulunan araçların satışında %1 oranında, bunlar dışındaki ticari araçların satışında ise %18 oranında KDV hesaplanması gerektiği ifade edilmiştir.
İkinci El alımlarda ise; ÖTV tutarı olmaz. KDV tutarı da, sıfır araç alımının aksine; hem gider olarak kaydedilemez, hem de KDV tutarı indirim konusu yapılamaz. KDV tutarı; aracın çıplak bedelinin üzerine kaydedilir ve amortisman yoluyla giderleştirilir.
Tebliğin yürürlük tarihi 01.07.2021'dir. Faturaların KDV hariç toplam tutarı (4800 + 150 + 150) 5100 TL olduğundan A ve B firmaları sadece toplamı 300 TL olarak 2 adet kağıt belgeyi sırasıyla BA ve BS formlarına bildireceklerdir. Faturaların KDV hariç toplam tutarı (4000 + 500) 4500 TL, BA-BS haddinin altındadır.
Bir aylık dönem içinde aynı kişi veya kurumdan alınan yazar kasa fişlerinin toplamının Tebliğ ile belirlenen haddi aşması halinde Ba bildirimine dâhil edilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri