Yokuş yukarı motor aşırı ısındığı için daha çabuk çekişi düşer. Otomobil yokuşta neden bayılır? sorusunun bir cevabı da aracın motoru bakım istiyorsa bu durumda da motor yokuşta bayılır.
Hava filtresi kir veya diğer kalıntılarla tıkandığında, motora giden hava akışını kısıtlayarak güçte ve hızlanmada azalmaya neden olur. Araba gaz kesintisinin diğer nedenleri arasında kötü bir yakıt pompası, ateşleme ve egzos sistemi ve oto elektrik ile ilgili sorunlar bulunur.
Bu sorun genel itibari ile elektronik pedal sistemine sahip olan yeni nesil araçlarda yaşanmaktadır. Bu sorunun kaynaklanmasının temel nedeni de otomobil firmalarının gaz tepkime sürelerini belirli standartlara bağlı kalarak ayarlamasıdır.
Sebebi ise; araba rampa tırmanırken daha çok güce ihtiyaç duyuyor. Yeterli gücü elde edemediği zaman ya da elde ettiği gücü sağlıklı bir şekilde yansıtamadığı zaman ise sürücünün hissedebileceği düzeyde arabada çekiş problemleri baş gösteriyor.
Bunun dışında arabanın patinaj yapmasının bazı sebepleri şunlardır: Fazla yükü olan bir arabada ani bir şekilde gaza basılması. Aracın lastiklerinin eski ve yıpranmış olması. Yüksek eğimli bir yolda sürüş.
İlgili 17 soru bulundu
Yokuşta araba kaldırılacaksa ve araç manuel vitese sahipse öncelikle hem frene hem de debriyaja basılması gerekir. Frene ve debriyaja basıldığı sırada vites 1'e getirilir ve ayak fren pedalından çekilip gaza basılarak kavrama sağlanır. Böylece araç güvenle hareket etmiş olur.
Aracın debriyaj balatalarında yaşanan sıkıntılar, kalitesiz yakıt kullanımı veya yakıt filtresinde yaşanan bi sıkıntı olabilir. Bu sorunların tamamı aracın fiziksel olarak arızalı olduğu durumlardan meydana gelir. Bir farklı ve genel bir durum ise araçların gaz tepkime gecikmesinden kaynaklanmaktadır.
Debriyaj balatası dışında ateşleme sorunu,bobin arızası ve ateşleme avans ayarındaki sorunlar da aracı güçten düşürebilir. Ayrıca, hava ve yakıt arasındaki ayar sorunu, vakum avans arızası, karbüratör bulunan araçlarda karbüratör kirlenmesi, meme tıkanması, hava girişindeki düzensizlik de akla getirilebilir.
Araçta güç ve tork artışı elde etmek için tuning işlemleri şarttır. Marka ve modele göre chip tuning yaptırılabilir. Araç beynindeki chip sökülür yerine programlanmış yeni bir chip takılır veya var olan chip yeniden programlanır. Beygir gücü ve tork artışı sağlanarak performans arttırılır.
* OTOGAZ beynindeki gaz geçişini düzenleyen diyaframın (tamir takımının) kalın (genelde sonradan takılan ve orijinal olmayan tamir takımıdır bu) olmasından dolayı OTOGAZ ayarı iyi yapılamaz.Bu durum araçta çekişinin düşmesine sebep olabilir.
Benzinli araçlarda çekiş düşüklüğü sorununun anlaşılması çok kolaydır. Özellikle düz yolda bunu fark etmeyebilirsiniz. Ancak yokuş yukarı giderken, yani rampa tırmanırken aracın zorlanması gibi bir durum söz konusu ise kesinlikle çekiş konusunda bir problem olduğunu hemen düşünebiliriz.
Yokuş inerken araç boşa alındığında rölanti tüketimine geçecek ve motor gücünü lastiklerin hareket etmesinden alacağı için yakıt tüketim seviyesi artacaktır. Ancak araç vitesteyken aracı yokuş aşağı bırakmak aracın yakıt tüketimini sıfıra indirecektir.
Araçlarda boğulma silindirlere çok fazla yakıtın girmesi sonucunda oluşur. Araca giren fazla yakıt sıkışır ve aracı da sıkıştırmış olup motorun boğulmasına neden olur. Araba boğulur ise ateşleme yapmaz ve çalışamaz duruma gelir.
Motorunuuz stop edebilir ve motor arıza ışığınız yanabilir. Buji ve kablolarında sorun yaşıyorsanız belirtileri şunlar olacaktır; düzensiz motor devri, sarsıntılı çalışma, motorda tekleme, azalan motor gücü, motorun durası(stop).
Tekleme; motorun yanma odasında gerçekleşen ateşlemenin yanlış zamanda meydana gelmesi ya da bazı silindirlerde hiç gerçekleşmemesi durumudur. Teklemeye sebebiyet veren ateşleme sorunları; bujiler, buji kabloları, ateşleme bobini ya da distribütör kapağı ile ilgili olabilir.
Arkadaşlar “dizel araba 3000 devirden sonra gaz yemiyor” konusunda da alttaki arızalar oluşmuş olabilir. Yakıt filtresi tıkanmış olabilir. Yakıt hattında hava veya kir birikimi olabilir. Yakıt tankı düşük seviyede veya boş olabilir.
Araçların çekişten düşmesinin iki türlü nedeni vardır. Bunlardan ilki aracın teknik aksamında yaşanan bir takım sorunlar ikincisi ise sürücüden kaynaklı olan nedenler.
Motor gücü ne kadar yüksek olur, kasa ne kadar hafif olursa o kadar az yakar. Tersi durumda ise çok yakar. Ayrıca lastik ebatlarının da yakıta etkisi vardır. Detaylar için Tıklayınız.
Özellikle araçların bakımlarının düzenli yapılmaması kalitesiz yakıt kullanılması ve yağ değişiminin zamanında yapılmaması, aracı çekişten düşürür.Gaz beyninin gaz ayarı düzgün değilse ve hava ayarında sorun varsa, veya karbüratör hava alıyorsa, araç çekişten düşer.
Bu genellikle yakıt filtresinin tıkalı olduğu anlamına gelir. Filtrenin görevi yakıtı temizlemektir ve zamanla yavaş yavaş kirlenir ve tıkanır. Bu durumda, yakıt pompası aracın ihtiyaç duyduğu yakıtı sağlamak için daha fazla çalışmalıdır. Yüksek tepkime koşullarında , araç yeterli yakıt sağlayamayabilir.
Eğer aracınız düşük hacimli ve turbosuz bir motora sahip ise yokuşlarda/rampalarda mutlaka ağır kalacaktır, yani çekiş düşecektir. Yaşanılan bu durum herhangi bir arıza nedeniyle değil, yetersiz güç ve torktan dolayı benzer özellikteki araçların hepsinde görüldüğü unutulmamalıdır.
Yokuşta kalkış yapabilmenizin en rahat yolu yarım debriyaj yaparak kalkmaktır. Ayağımızı yavaşça debriyajdan kaldırırken araç titremeye başlayacaktır. Araç gaza basmadan kendiliğinden ileri doğru hareket etmek isteyecektir. O anda gaza basarak aracı hareket ettirebilirsiniz.
debriyaj balatan bitmiş olabilir devir yükselip hız artmıyorsa debriyaj balatan bitiktir buda hızının artmamasına neden olur. Olabilir ama çok zorlayınca anıra kanıra 125 yapıyor ortalama.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri