Zeytinyağlı sarmalar için tencereye sarmalar üzerine zeytinyağı, sıcak su ve limon koyulur. Etli sarmalarda ise tereyağı ve et suyu konulur. Sarma kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alınmalı ve yapraklar pişinceye kadar kısık ateşte pişmelidir. Sarmalar piştikten sonra kapağı açmadan dinlendirilmelidir.
Limonu halka halka dilimledikten sonra sarmaların üzerine yerleştirin. Pişme esnasında açılmamaları için; üzerlerine düz bir servis tabağı kapatın. 1,5 su bardağı sıcak su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını da tencereye ekledikten sonra sarmaları, kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişirin.
Yaprak sarma pişirirken içinin çiğ kalmaması için kaynama aşamasına gelene kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte yaklaşık 40-50 dakika pişirmelisiniz. Yaprakları çok sıkı sardığınızda pirinçler çiğ kalabilir, hafif gevşek sarmalısınız.
Zeytinyağı ve limon ekledikten sonra sarmaların üzerine hafif bir şekilde sıcak su ilave etmeniz gerekmektedir.
Eğer yapraklarınız çok tuzluysa 1 gece öncesinden suya koymalısınız. İç harcını hazırlarken yaprakların tuzluluk oranını göz önünde bulundurmalısınız. İç harcı çok fazla koymamalısınız. İçerisindeki pirinçlerin şişme ihtimalini de göz önünde bulundurmalısınız.
İlgili 27 soru bulundu
İç harcınızdaki pirinç, bulgur gibi malzemeleri önce sıcak suda bekletirseniz nişastasından arınır ve sarmalar daha yumuşak olur. Pişerken dağılmamaları için sarmaları tencerenin tabanına sıkı sıkı yerleştirin, mümkün olduğunca tek sıra dizin, üzerlerini pişerken porselen bir tabakla kapatın.
Üzerini yapraklarla ve tabakla kapatıp suyunu da ekleyin ve pişirmeye alın. Pişmiş sarma kokusu duymaya başladığınızda kapağını açıp çatalla tabağı ve üste örttüğünüz yaprakları hafifçe kaldırın. Üst tarafa koyduğunuz pirinçler pişmişse eğer sarmalarınız pişmiş demektir.
1 su bardağına yakın sıcak su. 2-3 adet soğan. 1 yemek kaşığı salça. Tuz, karabiber, nane, pul biber.
Yapraklar tek tek sarılır ve olabildiğince sıkı bir şekilde tencereye dizilir. Tüm yapraklar sarıldıktan sonra 2,5 su bardağı soğuk su sarmaların üstüne eklenir ve varsa sarma taşı yoksa bir tabak sarmaların üstüne kapatılır.
Etli taze yaprak sarması veya zeytinyağlı taze yaprak sarması yapmak için, yaprağın önceden haşlanıp yumuşatılması gerekir böylece içini koyunca kolaylıkla sarılır. İşte yaprak, kolay sarım için haşlanır veya kaynar su içinde bekletilir.
Limon dilimlerini eklemek de olmazsa olmazlar arasındadır. Tüm sarmaları dizdikten sonra üzerini kapamak için tekrar kullanmadığınız yapraklardan faydalanın. Bu yöntem, sarmaların kararma ihtimalini ortadan kaldırır. Aynı zamanda dağılmaları da engelleyecektir.
Yaprak sarma içi, yaprak sarması küçük büyük herkesin büyük bir zevkle tükettiği yemeklerden biridir. Özel günlerde sofranın speciali olarak kullanılabilen yaprak sarma içi farklı şekillerde hazırlanabilir. Çiğ ya da kavrulmuş, zeytinyağlı ya da kıymalı olarak tercihe göre iç harç hazırlanıp servise sunulabilir.
Sıcak su ve tüm baharatını da ilave edip tadını kontrol edip kısık ateşte ağzı kapalı suyunu çekene dek pişiriyoruz. Ocaktan alıp ince kıydığımız maydanozu da ekleyip karıştırıyoruz. Yaprak içimiz hazır.
Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte yaklaşık 2,5 saat kadar pişiriyoruz. Suyu biter pişmez ise sıcak su ilavesi yapıyoruz. Pişmiş fakat suyu var ise altını hızlı açıp kapağını açıp hızlı bir şekilde kaynatıyoruz ve demlenmeye bırakıyoruz yaklaşık en az yarım saat dinlenmesi lazım. Enfes yumuşacık sarmalar hazır.
Sarma sararken yaprak haşlanır mı? Etli taze yaprak sarması veya zeytinyağlı taze yaprak sarması yapmak için, yaprağın önceden haşlanıp yumuşatılması gerekir böylece içini koyunca kolaylıkla sarılır. İşte yaprak, kolay sarım için haşlanır veya kaynar su içinde bekletilir.
Sosu için zeytinyağında salça ve rendelenmiş sarımsağı kavuruyoruz. Nanede atıp üzerine bir çay bardağı kadar su koyup kaynatıyoruz. Sarmaların üzerine döküp sosu çekmesini sağlıyoruz. Sosunu çeken sarmalarımızı biraz dinlendikten sonra servis edebilirsiniz.
1,5 su bardağı sıcak su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını da tencereye ekledikten sonra sarmaları, kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişirin.
Sarmaları daha canlı göstermekiçin pişirilirken üzerine limon dilimleri koyulur ve piştikten sonra da üzerinde biraz zeytinyağı gezdirilir.
Yaprak sarmasında bulgur çok tercih edilmez. Pirinçle hazırlayacağınız iç harçlarda da kırık pirinç kullanın ve pirinci mutlaka önden yıkayıp fazla suyunu süzdürün. Bu şekilde pirinçlerin sert kalmasını engellemiş olursunuz.
Salçayı 1 kaç kez karıştırıp üzerine 1 bardak su ekliyoruz ve 1 taşım kaynadıktan sonra sarmalarımızın üzerine ekliyoruz. Sarmayı 5 10 dk daha pişirip altını kapatıyoruz .
1 kg taze yaprak. 3-4 adet kuru soğan(bol soğanlı güzel oluyor) 2 su bardağı pirinç
Eğer bir gece önceden suya yatırmayı unutursanız aynı gün içinde yaprak sarmaları sarmaya başlamadan önce salamura yapraklarınızı ılık suda 2-3 saat kadar bekletebilir, hiç vakit bulamazsanız kaynattığınız suya atıp bir süre beklettikten sonra çıkarabilirsiniz. Bu, sert yaprakların da yumuşamasını sağlayacaktır.
Sarmanın yanına sebze çorbası, patates salatası, cacık, börek, közlenmiş patlıcan salatası ve kabak mücver gider. Salata olarak sarmanın yanına marul salatası önerilir. İçecek olarak ise ayran ya da gazlı içecekler sarmanın yanına gider.
Zeytinyağlı Yaprak Sarması Yapılışı:
Doğranmış soğan, sarımsak, maydanoz, pirinç, kuru nane, rendelenmiş domates, sıvı yağ, salça, tuz ve karabiber karıştırılarak iç malzemesi hazırlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri