Araba gaz kelebeğinin kesilmesinin en yaygın nedeni kirli hava filtresidir. Hava filtresi kir veya diğer kalıntılarla tıkandığında, motora giden hava akışını kısıtlayarak güçte ve hızlanmada azalmaya neden olur.
Yani aracınızın gaz pedalına bastığınızda motora giden sinyalin yeterince hızlı ulaşmamış olması aracın tepkime reaksiyonunu düşürür ve sürücü tabiri ile gaz yemez. Yani hantallaşır ve bayılır. Bu sorun genel itibari ile elektronik pedal sistemine sahip olan yeni nesil araçlarda yaşanmaktadır.
Yokuş yukarı motor aşırı ısındığı için daha çabuk çekişi düşer. Otomobil yokuşta neden bayılır? sorusunun bir cevabı da aracın motoru bakım istiyorsa bu durumda da motor yokuşta bayılır.
Aracın debriyaj balatalarında yaşanan sıkıntılar, kalitesiz yakıt kullanımı veya yakıt filtresinde yaşanan bi sıkıntı olabilir. Bu sorunların tamamı aracın fiziksel olarak arızalı olduğu durumlardan meydana gelir. Bir farklı ve genel bir durum ise araçların gaz tepkime gecikmesinden kaynaklanmaktadır.
Yokuşta Çekişi Düşüren Nedenler
1- Avans ve sente ayarı bozuk ise aracın çekişinde düşüklük meydana gelir. 2- Hava filtresi bilinçsiz yere değişip yeniden ayarlanmazsa aracın çekişi düşer. 3- Bujilerden birisi ve daha fazlası arızalı ise çekiş ve tekleme sorunu çıkar.
İlgili 30 soru bulundu
Araçlarda Çekiş Düşmesi
Gaz ayarı olması gereken durumda değilse, ateşleme sistemi düzgün bir şekilde ateşleme gerçekleştirmiyorsa bu sorunlar çekişi ciddi şekilde etkileyebilir. Ayrıca, gaz hava ayarlarında belli başlı sorunlar bulunuyorsa bu sorunlar da aracın çekişten düşmesine sebep olur.
Arabada gaz yememe olarak tarif edilen terim ve tekleme sorunları araçtaki birkaç sistemle ilişkilidir. Bunlar; ateşleme, yakıt ve filtre, supap ve eksantrik ayarları, egzoz ve katalizör sistemleridir. Bu 4 sistemden birinde oluşabilecek sorun veya sorunlar aracın gaz yememesine yol açabilir.
Yokuşta araba kaldırılacaksa ve araç manuel vitese sahipse öncelikle hem frene hem de debriyaja basılması gerekir. Frene ve debriyaja basıldığı sırada vites 1'e getirilir ve ayak fren pedalından çekilip gaza basılarak kavrama sağlanır. Böylece araç güvenle hareket etmiş olur.
Bu aracın çekiş gücüyle alakalı bir durumdur. Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor. Fakat seyir halindeyseniz aracın devrini düşürmeden vitesin ayarlanması gerekir. Eğer ki çekiş gücü 2. viteste zorlanmıyorsa bu iyi bir tercih olacaktır.
debriyaj balatan bitmiş olabilir devir yükselip hız artmıyorsa debriyaj balatan bitiktir buda hızının artmamasına neden olur. Olabilir ama çok zorlayınca anıra kanıra 125 yapıyor ortalama.
Eğer aracınız düşük hacimli ve turbosuz bir motora sahip ise yokuşlarda/rampalarda mutlaka ağır kalacaktır, yani çekiş düşecektir. Yaşanılan bu durum herhangi bir arıza nedeniyle değil, yetersiz güç ve torktan dolayı benzer özellikteki araçların hepsinde görüldüğü unutulmamalıdır.
Kalkışta, düşük devirde ve motoru sıkıştırınca, vites konsolunun bulunduğu yere vuruyor gibi ses var ise; katalitik konvertör arızasıdır. Motor ve şanzıman kulaklarında sorun olabilir, iç aks ve dış aks başlarında sorun olabilir, karter muhafaza yamulmuş, motora temas ediyor olabilir.
Yokuşta araç kaldırırken ilk önce aracın vitesi bire alınır daha sonra el frenini çekerek aracı normal şekilde kaldırır. Alınan bu önlem sayesinde araç geriye kaymaz. Araç harekete başladıktan sonra el freni indirilir aracın hareket etmesi sağlanır. Yokuşlu yollarda aracın hızı düşükken gaza basmayın.
Aracınızın gaz yememe durumunda öncelikle aracınızı LPG den çıkarıp benzine geçiriniz. Daha sonra aracınız yakıt olarak benzinden kullanırken aracınızın performansını değerlendiriniz.
Motosikletinize yeterli yakıt gitmediği zaman gaz yememe sorunu ortaya çıkar. Eğer motor, depodan yeterli yakıtı çekemiyorsa yapmanız gerekenler çok basit. Depodan başlayıp, yakıt hattını kontrol etmelisiniz. Yakıtın gitmesini engelleyecek noktayı bulup tamir ederseniz motosikletinizin çalışmasında bir sorun kalmaz.
Aracınızda bulunan baskı balata parçasının eskimiş olması ve yetersiz çalışması özerlikle rampa yukarı çıkış zamanlarında devirin yükselmesine ve çok gürültü çıkarmasına neden olabilir. Bu durum çekişin düşmesine neden olacaktır.
Yokuş inerken araç boşa alındığında rölanti tüketimine geçecek ve motor gücünü lastiklerin hareket etmesinden alacağı için yakıt tüketim seviyesi artacaktır. Ancak araç vitesteyken aracı yokuş aşağı bırakmak aracın yakıt tüketimini sıfıra indirecektir.
Yokuşta kalkış yapabilmenizin en rahat yolu yarım debriyaj yaparak kalkmaktır.
o yokuşta kalkışta 1. viteste en az 4000 devire kadar hızlan, sonra hızlı bir şekilde 2. vitese geç, ancak o zaman 2. vites devrin 2000 üstünde olur ve rahat bir şekilde hızlanmaya devam edersin. Eğer arabada 3-4 kişi varsa 2. vitese daha üst devirde geçirmelisin. yoksa hızlanamayabilirsin.
3.Vites: Minimum hız limiti 30 KM – Maksimum hız limiti 80 KM olup, 70 KM hıza ulaşıldığında dördüncü (4.) vitese geçilir.
Eğer 3. Vitesle çıkılması gereken bir yokuşu, manuel araba hızını almadan 5.viteste çıkmaya kalkarsanız bu motoru strese sokar ve arabanın şanzımanının yıpranmasına neden olur.
Bilinenin aksine yokuş aşağı giderken araçta vitesi boşa almak yakıt tasarrufuna katkı sağlamamaktadır. Yakıt tasarrufu sağlayabilmenin en güzel yolu aracın doğru bir şekilde devirde ve en doğru vites ile kullanılmasıdır.
Lpg gazının, benzine göre oktan oranı daha düşüktür. Buda şu demek oluyor yanma özelliği çok azdır. Soğuk bir ortamda lpg gazını ateşlenmesi benzine oranla daha zordur.
Tekleme; motorun yanma odasında gerçekleşen ateşlemenin yanlış zamanda meydana gelmesi ya da bazı silindirlerde hiç gerçekleşmemesi durumudur. Teklemeye sebebiyet veren ateşleme sorunları; bujiler, buji kabloları, ateşleme bobini ya da distribütör kapağı ile ilgili olabilir.
Araca giren fazla yakıt sıkışır ve aracı da sıkıştırmış olup motorun boğulmasına neden olur. Araba boğulur ise ateşleme yapmaz ve çalışamaz duruma gelir. Boğulan bu araç bujilerin ıslanmasına neden olur. Islanan bu bujilerin mutlaka hava ile kurutulması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri