KOAH hastaları öğünlerinde asgari miktarda karbonhidrat tüketmelidir. Bunun yanında yağlı, acılı yiyeceklerden, paketlenmiş ve işlenmiş gıdalardan uzak durmalıdır.
KOAH hastalarının yemesi gerekenler kadar uzak durması gereken besinlerin de bilinmesi gerekir. Tuz tüketimi kısıtlanmalıdır. Tuz fazla tüketildiğinde vücutta su tutulmasına neden olarak solunumu zorlaştırabilir. Elma, kayısı, şeftali ve kavun bazı kişilerde şişkinliğe ve gaza neden olabilir.
KOAH hastalarının öncelikle sigaradan uzak durmaları gerekir. Sigara içmeye devam etmeleri veya sigara içilen ortamlarda bulunmaları tedavi sürecini olumsuz yönde etkiler. Bunun yanı sıra mikrop kapmalarına yol açacak kalabalık ortamlarda bulunmamaları gerekir. Egzersiz yapmak ve dengeli beslenmek de büyük önem taşır.
KOAH hastalarını rahatlatacak tedavi yöntemlerinin başında sigarayı bırakmak ve inhaler ilaçları düzenli olarak kullanmak gelmektedir. KOAH hastalığında verilen ilaçlar diğer bilinen ilaçlar gibi içilen ya da kalça veya damardan verilen ilaçlara benzemediğinden ilk zamanlar hastaları biraz zorlayabilir.
Güçlü bir kalsiyum, potasyum, fosfor ve selenyum kaynağı olan yoğurt, akciğer fonksiyonlarını artırır ve KOAH hastalığına karşı korur.
İlgili 27 soru bulundu
KOAH'I OLANLAR YÜZÜKOYUN POZİSYONU TERCİH ETSİN
KOAH'ı olanların nefes darlığı hissini azaltabilmek için yüzükoyun pozisyonda uyumayı tercih ettiklerine dikkat çekiliyor. Yüzükoyun pozisyon sayesinde akciğerlerde oksijenlenme daha iyi oluyor ve karbondioksit atılımı artıyor.
Koah Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır.
Şu an için KOAH'ı ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur. Ancak sigara ve diğer risk faktörlerinden uzak durarak hastalığın ilerlemesi büyük oranda engellenebilir. KOAH nedeni olan sigara bağımlılığı ve diğer zararlı maruziyetleri sonlandırmak.
KOAH önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Erken tanı ve teşhis tedavi edilebilmesi için çok değerlidir. KOAH'ın erken evrelerde teşhis edilmesi, sigaranın bırakılması ve ilaçların düzenli kullanılması hastalığın ilerlemesini engelleyebilmektedir.
Belirtileri bir anda ortaya çıkmayan bu hastalığa neden olan en önemli etken ise sigara kullanımıdır. Bu hastalıkta, sigara kullanımı sonucu zararlı gaz ve partiküller nedeniyle hava yolları hem daralır hem de kalınlaşır ve bu durum oksijenli havanın akciğerlere rahatça girip çıkmasına engel olur.
Hayati açıdan da dünyanın en tehlikeli hastalıkları arasında ilk sıralarda yer alan Koah'ın 4. Evresi ise kişiler için ölümcül bir risk taşıyor.
KOAH saptanan hastaların hafif, orta, ağır ve çok ağır olmak üzere dört gruba ayrıldığını, her grubun tedavisinin farklı olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Çağlayan, yürüyüş önerdi, ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Düzenli yürüyüşler özellikle hafif, orta ve bir kısım ağır KOAH'lılarda çok faydalıdır.
Yani örnek olarak proteinden zengin gıdalar; süt, yoğurt, ayran, peynir, kuru baklagil (kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya), meyve (özellikle kurutulmuş olanlar), her türlü sebze (özellikle koyu yeşil yapraklı olanlar), balık, et, kuruyemiş (özellikle fındık, ceviz, badem), zeytin, zeytin yağı vb. tüketilebilinir.
KOAH, önlenebilir, kontrol edilebilir bir hastalıktır ama tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir.
Dr. Nuri Tutar, bilinenin aksine yüksek rakımın alerjik astım hastalarına iyi geldiğini, ancak KOAH hastaları için uygun olmadığını söyledi.
beyin hasarı olduğundan KPR süresince yeterli derecede oksijenasyon gereklidir. verilmeli, sonrasında satürasyon %94-98 arasında, KOAH hastalarında %88-92 arasında tutulmalıdır.
Genel olarak iki tip ilaç kullanılmaktadır: Nefes açıcı olanlar (bronkodilatatörler) ya da havayollarında hastalığa neden olan yangıyı baskı altına alan ilaçlar (iltihap gidericiler). Nefes açıcılar(Bronkodilatatörler): Bu gruptaki ilaçlar, beta 2 agonistler, antikolinerjikler ve teofilindir.
Hastalık doğal seyrindeyken yaşanan olağan şikayetlerin şiddetlenmesi; öksürük, nefes darlığı ve balgam sorunlarının artışı ile karakterize durum KOAH atağı veya KOAH alevlenmesi olarak adlandırılır. KOAH atağı birkaç gün veya birkaç hafta boyunca devam edebilir. Tüm hastalar için bu dönem aynı seyretmez.
Gündüz aşırı uykululuk hali ve horlama sıklığı KOAH' lı hastalarda anlamlı olarak fazla bulundu ancak hastalık şiddeti ile bu bulgular arasında bir ilişki saptanmadı. KOAH'lı hastaların %75.7'sinin, kontrol grubunun %66.7'sinin horladığı izlendi.
KOAH teşhisi genellikle belirli testlerin yapılmasıyla birlikte hastanın sağlık geçmişinin bir değerlendirmesi ile belirlenir. KOAH teşhisi almanız durumunda hastalığın şiddetine göre bir oran verilir. %40 ve üzeri oran almanız durumunda engelli sağlık raporu alabilirsiniz.
Diyetisyen Derya Zünbülcan bu dönemde sarımsak, avokado, zencefil, elma, lahana, zeytinyağı ve yoğurt gibi akciğeri temizleyen besinleri sıkça tüketerek bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
İyi akciğer fonksiyonunun yüksek C, E ve beta-karoten, turunçgiller, elma ve meyve suları vitaminleri ile ilişkili olduğunu buldular.
Hayatta kalmamız için en elzem ihtiyaçlarımızdan biri olan su, akciğerlerimizin sağlıklı bir şekilde çalışmasına, varsa ciğerlerde bulunan toksinlerden kurtulmasına da yardımcı oluyor. O yüzden gün içinde mutlaka vücudumuzun ihtiyacı olan miktarda suyu tüketmemiz gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri