Ön cam sürücünün görüş alanını engelleyebileceği ya da herhangi bir darbede kırılabileceği için kesinlikle tehlikelidir. Tüvtürk araç muayenelerinde sürücü görüş mesafesini etkileyecek tüm durumlar dikkate alınır.
- Ön cam üzerindeki camın bütünlüğünü bozmayan sürücünün görüş alanındaki küçük taş izleri hafif kusur olarak değerlendirilir ve muayeneden geçebilir. Ancak, taş/cisim çarpması nedeniyle oluşan sürücünün önündeki taş izinden büyük, hasar ve çatlaklar ağır kusurdur.
Oluşan çatlakların hemen tamir edilmesi gerekir. Otomobil ön cam çatlak durdurma ile onarılmadığında sürücünün görüş alanı sınırlandırılır. Kaza gibi çok büyük sorunlara neden olmamak için hemen çaresine bakılmalıdır. Sert veya köşesi sivri maddelerin çarpması çatlağı oluşturur.
Ön camda cam filmi bulunması veya diğer camlarda geçirgenliği düşük cam filmlerinin kullanılmasıyla geçersiz bir muayene raporu alınabilir. Böyle bir durumda ise 30 günlük süre zarfında cam filmlerin çıkarılması ya da değiştirilmesi sonrasında tekrar muayeneye girilebilir.
İlgili 33 soru bulundu
TÜVTÜRK - Aracınızda bulunan cam filmi derecesine bakılmaksızın araç muayenesinde hafif kusur olarak değerlendirilir. Aracınızın muayeneden kusursuz bir şekilde geçmesi için cam filminizi çıkartın. | Facebook.
Araç muayene sırasında cam hasarı kontrolü sadece ön cam için yapılmaktadır. Ön camda bulunan ve sürücünün görüş alanı içinde görüşü engelleyen çatlak, kırık, aşırı derecedeki çizilmeler ağır kusur olarak tanımlanmaktadır. Bu araçlar muayeneyi geçememektedir.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
3Ayna ve cam tertibat muayenesi testlerinde Ağır Kusur Olanlar: Ön camların onaysız ve uygun olmaması Dikiz aynalarının olmaması Ön cam sileceklerinin olmaması ve çalışmaması
Ön cam silecekleri yok veya arızalıysa, Cam yıkama su püskürtme sistemlerinde arıza varsa bu durumlar ağır kusurlar içerisinde yer alır.
Zorunlu trafik sigortası ve kasko sigortası, araba cam tamirine ihtiyaç duyulan durumlarda devreye giren iki sigorta türüdür.
Camda herhangi bir sebepten ötürü meydana gelen çatlaklar nedeni ile tüm camın değiştirilmesine gerek yok. Çatlakların arasında meydana gelen havanın alınması ile bu boşluk solüsyonla dolduruluyor ve bunun ardından ışık dalgası ile kurutulup araç camında oluşan çatlaklar gideriliyor.
Çatlak Cam Tamiri Fiyatı
Camın kalitesi ve çatlak tamiri yapılacak alanın fiziki durumuna göre fiyat aralığı da değişmektedir. Genel olarak yapılan tamiratların fiyat ortalaması 80 TL ile 400 TL arasındadır.
Kasko Orjinal Cam Değişimi
Eğer kasko sözleşmeniz kapsamında orjinal cam değişimi varsa, yılda 1 kez orjinal cam değişimi hakkınız bulunmaktadır ve bu cam değişimi ile kaskonuz bozulmaz.
Kasko şirketi sizi en yakın yetkili olan bir servise yönlendirir. Serviste cam değişiminiz 1 gün içinde tamamlanır. Kaskodan ücretsiz cam değişim hakkında genel olarak “tramere” işlenmez.
Trafik kazaları, taş sıçraması, dolu yağışı, öndeki aracın yükünden parça düşmesi, nadiren de olsa aşırı soğukta çatlama gibi nedenlerle oto camında hasar meydana gelebilir. Ayrıca oto cam açılıp kapanma mekanizması da zamanla arızalanabilir. Ancak böyle durumlarda genellikle cam yerine mekanizma değiştirilir.
Aracınızdaki ön camlar güvenlik açısından 2 ya da 3 senede bir değiştirilmelidir. Bu nedenle bakımları yapılırken mutlaka ön cam için de bakım yapılması gerekmektedir.
ön cam orjinali ile değşmezse alıcılar haklı olarak işkillenir aracın ön camının neden değiştiğini irdeler ama araçta önden boya vs yoksa camın taş ile çatlayıp değiştiği gerçeği ortaya çıkar ve değer kaybı söz konusu olmaz.
Kusurlar tablosunda yapılan güncellemeye göre daha önce 'Hafif Kusur' olarak değerlendirilen filmli camlar ve sonradan boyanmış camlar 'Ağır Kusur' olarak değerlendirilecek ve bu araçlar muayeneden geçemeyecek.
Bütün bunların dışında Rot kolları, Direksiyon sistemi, Camlar ve aynalar, Aydınlatma sistemi, Sinyal sistemi, Süspansiyon sistemi, Rotil sistemi, Yaylar, Lastikler, Jantlar, Koltuklar, Debriyaj sistemi, Emniyet Kemeri, Yakıt sistemi gibi noktalarda da ağır kusurlu sayılan araçlar bulunmaktadır.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Araç Muayenesinde Ağır Kusurlu Sayılabilecek Durumlar
Bir aracın ağır kusurlu sayılması demek, yapılan muayene sonucu araçta tamire ihtiyaç duyulacak ölçüde eksiklerin tespit edilmesi anlamına gelir. Başlıca ağır kusur sayılan durumlar aşağıdakilerdir: motor ve şase numarası, tip etiketleri okunmaması
Ön cam kırılması çatlaması garantiye girer mi müşterilerimiz tarafından sık sorulan ve merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu hasar tipi diğer ekran hasarlarında olduğu gibi firmalar tarafından garanti kapsamına alınmıyor.
Güncel yasa ve yönetmeliklere göre cam filmlerinin en az %70 ışık geçirmesi gerekiyor. %70 ışık geçirgenliği sadece 1 ve 2 numaralı filmler için uygun görülüyor. Bu orandan daha az ışık geçiren cam filmleri araçlarda yasak olarak biliniyor. Bu nedenle 3, 4 veya daha fazla numara film kullanmak yasaktır.
ön far çatlağı geçmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri