Kaza neticesinde hasara uğrayan araç ilgili açılan hasar dosyasında işlemleri yürüten sigorta şirketi, aracın tam ya da ağır hasarlı oluğuna karar vererek araçta pert, pert total işlemini uygulamaya sokmaktadır.
Pert kaydı, bir aracın kullanılamaz duruma gelmesini ve %70'den fazla hasar almasını ifade eder. Ancak ağır hasar kaydı, aracın arıza durumunun %70'in altında olduğunu gösterir. Ağır hasar kaydı bulunan bir araç, yalnızca maddi zararları karşılandığında yeniden kullanılabilir hale gelebilir.
Trafikten çekme belgesi düzenlenen araç, gerekli onarımın yapılmasının ardından yeniden trafiğe çıkabilir. Tam hasarlı olan araçlar için ise 'hurda belgesi' düzenlenir ve bu araçlar bir daha asla trafiğe çıkamaz, doğrudan hurdaya gönderilir. Halk arasında bu iki durum için de 'Perte çıktı.
Aracınız Pert Olursa Ne Yapılmalıdır? Pert durumu araçlar için, kasko poliçesi, trafik kazası raporları, araç hasar fotoğrafı, alkol tespiti, sürücü ehliyet fotokopisi ve primlerin ödenmesine dair makbuzlar ile beraber sigortası olan şahısın, sigorta şirketine hasar bildirerek eksper talebinde bulunması gerekmektedir.
Pert sözlük anlamı olarak, “değersizleşen”, “hasar gören” anlamına gelmektedir. Araç perte çıkma şartları bulunmaktadır. Herhangi bir olası kaza sonucunda aracın %70 ve üzeri oranda hasar aldığı kazalarda, ağır hasarlı araçlar “pert” olarak adlandırılmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Hava Yastığı Açılan Araç Pert Olur mu? Bir aracın ağır hasar kayıtlı ya da pert sayılabilmesi için yalnızca hava yastıklarının açılmış olması yeterli bir kriter olarak kabul edilmemektedir.
Pert araç ise kaza sonucu aracın tamamen hasar görmüş ve kullanılamaz hale geldiği anlamına gelir. Aracın pert sayılabilmesi için kazadan sonra %70 ve üzeri oranda değer kaybetmesi gerekmektedir. Bu oranın üzerinde değer kaybeden ve kullanılmayacak hale gelen araçlar için pert kaydı çıkarılır.
Pert araç sahibinde kalabilir mi? Aracın pert olması durumuna rağmen, araç sahibi aracın kendisinde kalmasını istiyorsa bunu belirterek aracı kendisi alabilir. Bu durumda araç için ödeme yapılacak sigorta miktarında da değişiklik gerçekleşir.
Aracın geçmiş döneme ait borcu olmaması kaydıyla hurda halinde olan araçların Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme zorunluluğu yoktur. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na intikal eden bankalara, tasfiyeleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu eliyle yürütülen müflis bankaların iflas idarelerine ait taşıtlar vergiden muaftır.
Hukuk bürosu aracılığıyla Asliye Ticaret Mahkemesine başvuru yapılır ve itiraz davası başlamış olur. Pert araç bedeline itiraz davası için hukuk büromuzun uzman avukatlarından destek alabilirsiniz.
Kaskosuz araç pert olursa; karşı tarafın trafik sigortası belli limitler dâhilinde masrafları karşılar, eksik kalan kısım bulunması halinde kaskodan ihtiyari mali mesuliyet sigortası kapsamında karşılanacaktır. Hala eksik olursa karşı tarafa dava açıp, kalan kısım tazmin edilir.
Pert kaydı olan aracı iki şekilde öğrenebiliriz. Bunlardan bir tanesi sigorta şirketleri aracılığı ile şase numarası bilgileri verilerek. Bir diğer öğrenme olanağımız ise 5664 e mesaj atarak öğrenebiliriz. 5664 e atlın mesajlarda pert kaydı vardır diye yazmaz.
Hasar kaydı ve pert kaydı aynı şey değildir. İki kayıt arasındaki en temel fark; hasar kaydında aracın tamir masraflarının araç değerinin %70'inin altında kalması, ağır hasarlı yani pert araçlarda ise %70'in üzerine çıkmasıdır.
Eğer bir araç için pert kararı verilmiş ve plakasına pert kaydı işlenmişse, araç sahibi araç değer kaybı talep edemeyecektir. Çünkü pert aracın kaskosunun bağlı olduğu sigorta şirketi, aracın o günkü rayiç değerini hesaplayarak, araç sahibine tazminat olarak ödeyecektir.
Pert araç tazminatı diye tabir edilen bu tazminat kaza yapan aracın tamiri için gereken tutarın ekonomik olarak rayiç bedeline yakın olduğu veya rayiç bedeli aştığı durumlarda sigorta şirketi tarafından sigortalıya ödenen tazminatı ifade eder. Pert total tazminatı kasko poliçesinde yer verilen limit ile sınırlıdır.
Araçların tramer kayıtlarının da kaydolduğu Sigorta Bilgi Merkezi üzerinden hasar kaydı sildirme başvurusu yapılır. Ancak aracınızın hasar kaydında her hangi bir yanlışlık yoksa bu kaydın silinmesi mümkün değildir. Fakat keyfi olmayan sisteme yanlış girilmiş hasar kayıtları itiraz sonucunda sistemden silinir.
1. E-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılır. 2. KURUMLAR sayfasından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sayfası seçilir. 3. Yetki belgesi işlemlerinden, yapmak istediğiniz işleme göre “Özmal/Sözleşmeli taşıt ekleme” yada “Özmal / Sözleşmeli taşıt düşme” işlemi seçilir.
İstediğin aracın plaka bilgisini boşluk bırakmadan yazarak ''5664'' numaralı hatta gönderebilir, ağır hasar kaydı sorgulama işlemini tamamlayabilirsin. Bu işlem ücretli olarak yapılır ve işlem sonucunda yaklaşık ''9 TL'' ücret tahsil edilir.
Hava yastığı açan araba ağır hasar kayıtlı arabalar listesine dahil olur, yani pert sayılır.
Bankalar, pert araç için ikinci el otomobil kredisi verebiliyor. Fakat süreç biraz sıkıntılı. Çünkü sigorta firmaları büyük olasılıkla perte çıkmış bir araca tekrar kasko yapmıyor veya kasko bedelinin çok daha üzerinde bir para karşılığı kasko hizmeti sunuyorlar.
PERT ARAÇLARIN DURUMU NE OLACAK? Tamamen pert olan araçlarda sigorta şirketi parayı ödedikten sonra aracın mülkiyeti sigorta şirketine geçiyor. Şirket bu arabayı tamamen trafiğe çıkarılamayacak durumdaysa hurdaya ayırıyor.
Pert Olmuş Araca Pert Kasko Sigortası Yapılabilir Mi? Pert kasko sigortası, pert kaydı bulunan ve bunun sonucunda bakım, onarım işlemi gerçekleşen araçlara yapılır. Aracınızın %70 ve daha fazla hasar kaydı bulunuyorsa pert kasko sigortası yaptırabilirsiniz.
Eğer bulunan toplam tutar aracın kasko değerinden fazla ise aracınıza pert kaydı konulur. Bu durumda trafik bürosuna müracaat edip aracınızı trafikten çektirmeniz gerekir. Bu noktada bilinmesi gereken; "trafikten çekilmiştir" kaşeli belge sunulmadan sigorta şirketlerinin bir bedel ödemediğidir.
Şirketimize üye olurken sizden talep ettiğimiz vekalet ile satışlarınız trafik müşavirlerimiz tarafından ilgili noterde yapılmakta ve bir nüshası araç evrakları ile birlikte tarafınıza gönderilmektedir.
Ağır hasar kayıtlı otomobiller hurdaya değil perte çıkarılıp onarıldıktan sonra muayeneden geçtiğine ve yeniden trafiğe çıkmasında bir sakınca olmadığına göre elbette alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri