Mersin ve çiroz balıkları canlı olarak yakalanır, içlerinden yumurtaları çıkarılır ve karınları dikilerek tekrar suya bırakılır. Bu şekilde, bir balıktan 3-4 kez havyar elde edilebilir. Tuzlanıp kutulanan havyarlar yüksek fiyattan bütün Dünya'ya satılır. Siyah havyarın en makbul ve pahalı cinsi beluga havyarıdır.
Yumurtadan çıkma, kemikli balıkların çoğunda baş üzerinde ya da ağız içinde bulunan özel bezlerin salgısıyla sağlanır. Enzim niteliğinde olan bu salgılar yumurta kapsülünü inceltir ya da eritir. Balık yumurtalarında döllenmeden larvaların çıkışına kadar geçen zaman kuluçka (inkübasyon) süresi olarak tanımlanır.
Evde havyar tercih eden kişiler genelde kızartma şeklinde servis yapar. Öncelikle yarım kilo kadar havyar yıkanıp süzülür. Daha sonra rendelenmiş soğan, un, kıyılmış maydanoz, karabiber ve tuzla iyice karıştırılır. Kızgın yağ üzerine yemek kaşığı ile dökülerek önlü arkalı iyice kızartılır.
Havyar sözlük anlamına baktığımızda; Mersin balığının salamura edilmiş yumurtasıdır. Ancak detaylı olarak havyar nedir diye incelediğimiz zaman görürüz ki havyar çeşitleri gastronomide her türlü balık yumurtasına verilen genel bir addır.
Bir balıktan ortalama 15 kg civarında havyar çıkarılıp daha sonra denize bırakılan mersin balıklarından bu yöntem sayesinde 3-4 defa havyar elde edilebilir. Yani yetişkin bir dişi balık, hayatı boyunca 3-4 defa ameliyata alınır.
İlgili 25 soru bulundu
Mersin balığı yumurtasından elde edilen siyah havyarın kilosu 35,000 Dolar, yani güncel kurla yaklaşık 656.000 TL!
İşte havyar hakkındaki bilgiler. Havyar; balık yumurtasına verilen genel bir isimdir. Her balığın yumurtası havyar olarak adlandırılsa da tüm havyarların yemek için kullanılması mümkün olmamaktadır. Havyarların çıkarılmış olduğu balığın kaliteleri ve çeşitleri farklı ve ayrı çeşitte olmaktadır.
Havyar veya kürü, gastronomide her çeşit balık yumurtasına verilen addır.
Rusya ile Çin sınırındaki Armur Nehri'nden çıkan bu havyar taneleri, Beluga'dan daha ufak ve koyu renkte ve ayrıca tadı da cevize benziyor. Dünya üzerinde en iyisinin Rusya ve İran'da bulunduğu havyarların en lezzetlisi için kış mevsimini beklemek gerektiğini unutmamak lazım.
Havyar, balık yumurtalarından yapılır. Genellikle Mersin balığı, somon balığı, uskumru balığı ya da levrek gibi balık türlerinin yumurtaları kullanılır.
Yumurta dökerek ürerler. Solungaç kapaklarının kenarı beyaz olursa bu erkektir. Yumurtlamaya hazır olan dişinin karnı şişer, erkeğin solungaç kapaklarında noktalar çıkar. Yumurta döken dişinin ardından erkek spermlerini boşaltır.
Ancak diğer balık türlerinden kırmızı ve turuncu yumurtalar da vardır. Somon Havyarı daha büyük yumurtaları ve sulu tatlılığıyla ödüllendirilir, dolayısıyla suşi ve deniz ürünleri yemekleri için harika bir garnitürdür. Somon Havyarı çiğ olarak veya birçok yemekte pişirilerekte kullanılabilir.
Üreyecek olan balıklar kanatları sayesinde birbirlerine sinyal göndermektedir. Üreme esnasında dişi balık yumurtalarını bırakır. Erkek balık ise bu yumurtaların üzerine spermlerini bırakmaktadır. Spermlerin bırakılmasının ardından yumurtaların döllenmesi gerçekleşmektedir.
Bir balıkta ovaryumdaki yumurtaların sayısı, bireysel (mutlak) ve oransal yumurta verimi olmak üzere üç farklı şekilde tanımlanabilmektedir. Balıklarda yumurta verimi birkaç adetten üç milyona kadar değişmektedir.
Tobiko özellikle suşi yapımında tercih edilen bir havyar türüdür. Bu havyarın Japonca ismi ise uçan balık yumurtası şeklindedir.
Genellikle her bir dişi balık 500.000 kadar yumurta verebilir.
Krallara, Sultanlara, Paşalara Yakışan Lezzet: Havyar
Bilinen birçok paşa, vezir ve padişahın sıklıkla havyar tükettiği kaynaklarda yer almaktadır. Geleneğimizde de güç, kuvvet, besin değeri ve keyif için tüketilen havyarı bugün farklı zamanlarda, farklı şekillerde tüketebiliyoruz.
Kalp ve damar hastalıklarına sahip kişilerin sıklıkla tüketmesi gereken gıdalardan biri oluyor. Şeker içermemesi sayesinde diyabet rahatsızlığı olanlar da rahatlıkla tüketebiliyor. Sık sık unutkanlık problemi yaşayanlar için tüketilmesi önerilen deniz ürünleri arasında levrek havyarı yer alıyor.
Havyarlar una bulanır. Tavaya yağ konulur, kızdırılır. Havyarlar arkalı önlü kızartılır. Afiyet olsun.
Nadir bulunması ve özel bir yapıya sahip olması nedeni ile siyah havyar fiyatı son derece yüksektir. Her balık yumurtası siyah havyar kalitesinde olmadığı için özellikle Hazar Denizi'nden çıkan Mersin balığı yumurtası tercih edilir.
Mezgit havyar da bunlardan biridir. Ekonomik bir fiyata sahip olması ve aynı zamanda lezzeti nedeniyle sıklıkla sofralarda yerini alır. Mezgit havyarını mısır unu ile harmanladıktan sonra tavaya koyup üzerine de bir miktar tereyağı ekleyerek iyi bir sonuç elde edilir.
Dardanel Havyar 115 G - Migros.
Mezgitlerin alt kısımlarında bulunan havyar keseciklerini ayırın ve kenara alın. Ayrı bir yerde mısır unu, tuz ve karabiberi karıştırın ve balıkları ve havyarları buna bulayıp kızgın sıvı yağda kızartın.
İşte Bu Yüzden Havyar Çok Pahalı. ( KİLOSU 100.000 TL )
İran'dan toplanan havyarlar daha çok rağbet görürler çünkü Hazar Denizi'nin güneyinden yanı nispeten daha az kirlenmiş olan bölgelerinden sağlanmaktadır. Beluga havyarı en az spor arabalar ve elmaslar kadar lüks bir tüketim aracıdır. Fiyatı 100 gram başına 250 $ ila 5000 $ aralığında olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri