Bir süre düşük basınçta kullanıldıysa lastiğin içindeki teller kopmuş olabilir. Bir süre düşük basınçta kullanıldıysa lastiğin içindeki teller kopmuş olabilir. tekerde balon oluşumu varsa sekme yapar,hava basınç farklılığı varsa yapar... olmadı lastiklerin yerlerini değiştirin yada stepneyi takın öyle deneyin...
jantlarda eğilme yoksa, balans yapılmışsa, hava basınçları fazla değilse , geriye lastik kalıyor. lastik içindeki teller eğilmişse, kırılmışsa zıplama yapar. bunun için illaki çukura düşmekte gerekmez. araba uzun süre yatarsa lastiğin içindeki teller bir müddet sonra kırılır ve kalıcı bir balans bozukluğu oluşur.
Hızlandıkça yoğunlaşan titreşimler, tekerleklerde var olan hafif dengesizliklerden kaynaklanır. Zamanla ya da eksik denge ağırlıkları nedeniyle tekerlekler dengelerini kaybetmiş olabilir. Arabanızın sallanmasının tekerleklerle ilgili nedenleri arasında, bozuk lastik tabanları veya gevşek bijon somunları da olabilir.
Atlama yapan lastiğin cözümü yoktur. Lastiğin içinde bulunan teller kırılmış olabilir. Çukura sert düştüyseniz yada düsük havalı lastik ile uzun yol giderseniz bu sorunlar olabilir.
Genelde jant yamulmasından oluyor, özellikle düz yolda çok düşük hızla giderken bariz hissedilir.
İlgili 34 soru bulundu
Tekerlek balansı, ağırlığın tüm tekerleğin çevresine eşit olarak paylaştırılması için janta ağırlıklar eklenmesidir. Eklenen bu küçük ağırlıklar, tekerlek balansını yani tekerleklerin dengeli dönmesini sağlar. Tekerlek balansı dengesiz olduğunda araba sağa ya da sola çekerken direksiyonunuz da titrer ve sallanır.
Bir süre düşük basınçta kullanıldıysa lastiğin içindeki teller kopmuş olabilir. tekerde balon oluşumu varsa sekme yapar,hava basınç farklılığı varsa yapar...
Yüksek Lastik Basıncı Uygulanırsa...
Oto lastiklere fazla basınç uygulamak da doğru olmaz. Oto lastiklerinize gereğinden fazla basınç uygularsanız lastiklerin tabanları kısa sürede aşınır, basıncı az olan lastiklerin omuz kısımlardaki dişleri kısa sürede aşınır, lastik aşırı ısınır ve yakıt tüketimi de artar.
Lastik hava basıncı az olursa yol ile lastiklerin temas yüzeyi arasında bozulma olur. Bu da; Aracın yol tutuş performansını düşürür. Sürüş güvenliğini tehlikeye atar.
Yüksek hızda gerçekleşen bir lastik patlaması ise araçta stabilite kaybına neden olur. Ama önce, lastik patlamasının meydana geldiği anda hızla bu durumu tanımlayabilmeniz gerekir. Lastiğinizin patladığını ne kadar erken anlarsanız, bir kazayı önlemek için o kadar hızlı ve doğru hareket edebilirsiniz.
Direksiyon titremesi neden olur sorusunun en temel sebebi olarak, jant şeklinde ifade edebiliriz. Yüksek hızda eğer titreme fark ediyorsanız, ön tekerleklerin ayarı bozulmuş olabilir. Eğer titreme arka kısımlarda ise, balanstan kaynaklı sorunlar oluşmuş olabilir. Araçlarınızın lastiklerinin belirli bir ömrü vardır.
yokuşlarda düşük devirde kalkmaya çalışırsanız motor çok boğulduğundan ve zorlandığından titreme olması normaldir. Ya da ayağın debriyajdan çekiş hızına da bağlı olabilir. yokuşlarda düşük devirde kalkmaya çalışırsanız motor çok boğulduğundan ve zorlandığından titreme olması normaldir.
Rot ayarı, tekerleklerin doğru şekilde hizanlamasını sağlar. Tekerleklerin dönmesini sağlayan rulmanlar, aks ve göbek düzeneğine bağlı olduğu için düzgün çalışmadıklarında doğrudan tahrik milini etkiyerek direksiyonun titremesine neden olur.
Araba Gaza Basınca Neden Tekler? Eğer aracınız özellikle çalıştığı esnada ve gaza basıldığında tekliyorsa sorunun kaynağına yönelik ihtimaller daha aza inmiş demektir. Bu durumun en yaygın nedenlerden biri, bujilerin aşınmış olmasıdır. Bujiler aşındığında, yakıtı tutuşturmak için yeterli kıvılcımı sağlamaz.
Araçların temel mekanizması ise yakıtı yakıp bunun içindeki enerjiyi hareket enerjisine dönüştürmektir. İşte aracı çalıştırarak biz bu mekanizmayı devreye sokuyoruz. Aracın kontağını çevirdiğimizde aşamalı olarak araç çalışmaya başlıyor.
Eğer ön iki koltuk dolu ve arka koltuklar boş ise ön lastiklerde 36 psi basınç, arka lastiklerde ise 34 psi basınç ayarlaması yapmak sürüş konforunu artıracaktır. Eğer sürüş esnasında arka ve önde eşit miktarda yolcu var ise tüm tekerlerde 36 psi basınç değeri olması gerekir.
Yaz aylarında lastikler ısındığından hava basıncı yükselir. Isınma sonucu yükselen basıncı azaltmak için lastiğin havasını boşaltmayın. Basınç konusunda yanılmamanız için lastik basıncınızı lastik soğukken ölçmeniz gerekir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmamalısınız.
Araç ve lastik özelliklerine göre değişmekle birlikte 225 45 R17 lastik hava basıncı 36 ile 40 Psi değerleri arasında olmalıdır. Ağırlık dengesinin eşit olduğu durumlarda ve dört yolcu ile seyahat ederken tüm lastiklerin basınç seviyesi 38 Psi olarak belirlenebilir.
Yanlış lastik basıncı da yol tutuşu üzerinde büyük bir etki yaratabilir: Her iki durumda da aracın çekiş gücü dengesiz, fren mesafesi daha yüksek olacaktır. Kısacası, yakıt tüketimi arttıkça sürüş dengesi azalır. İşte bu yüzden lastik basıncınızı düzenli olarak kontrol etmeniz çok önemlidir.
Soğuk hava lastik şişmesini nasıl etkiler? Genel bir kural olarak, sıcaklık 10° C düştüğünde, lastik basıncı 0,07 ila 0,14 bar veya inç kare başına 1 ila 2 pound (PSI) arasında düşer. Ayrıca, yüksek rakımın olduğu bir yerde yaşıyorsanız veya bu yere seyahat ediyorsanız lastik basıncı daha da düşer.
Lastiklerin tek bir basınç değeri bulunmaz. Farklı lastik türleri, farklı basınç değerlerini beraberinde getirir. Bu nedenle sahip olunan lastik modeline ve özelliklerine bağlı olarak, basınç değerinin ayarlanması gerekir. Çoğu binek araçta lastik basıncının 32 ile 35 Psi arasında tutulur.
Balans ayarı sırasında lastiğin her iki tarafının ağırlığı eşitlenir ve lastikler sürüş sırasında dengede kalır. Bu sayede titreşimlerin önüne geçilmiş olur, lastiğin düzensiz aşınması önlenir, iyi bir yol tutuşu ve sürüş konforu sağlanır.
Bu durumun en önemli nedeni lastiklerin zaman içerisinde hava bırakmasıdır. Jant, meydana gelen hasarlar sonucu hava kaçırabilir. Jant çevresindeki çatlak, pas, bükülmüş alan gibi faktörler hava kaçmasının başlıca nedenleri arasında yer alır. Sibop ya da sibop sapının hasar alması, lastik havasının inmesine yol açar.
Lastik basıncı araç dengesi, virajlardaki performans ve konfor gibi çeşitli özellikleri etkiler. Lastik basıncı doğru değerlerde değil ise frenleme, yol tutuşu ya da sürüş konforu gibi bir çok özellik bundan olumsuz etkilenebilir.
Bozuk rot ayarına sahip bir araçta dönüş esnasında tekerleklerden rahatsız edici seslerin gelmesine sebep olabilir. Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri