Günlük en az iki saat olarak verilen iş arama izni ihbar süreci içerisinde bir işçiye yeni bir iş bulması için tanınan süredir ve günde iki saatten az olamaz.
Türk Borçlar Kanunu'nun 421. maddesine göre “İşveren, belirsiz süreli hizmet sözleşmesinin feshi hâlinde bildirim süresi içinde işçiye ücretinde bir kesinti olmaksızın, günde iki saat iş arama izni vermekle yükümlüdür”.
İşçi veya işveren tarafından belirsiz süreli sözleşme feshedildiğinde arada çalışılan ihbar süresinde işçinin çalışma saatleri içerisinde iş arama hakkı doğar ve ihbar süresi boyunca iş günlerinde günlük asgari olarak 2 saat iş bulması amacı ile iş arama izni kullanım hakkı bulunur.
Hangi zaman aralığında kullanılacağını işveren belirler. İşçi talep edebilir. Böyle bir talebi işveren kabul etmek zorundadır. İş sözleşmesi ihbar süresinin sonunda son bulur.
İhbar öneli tanınması gerekmeyen hallerde iş arama izni de gündeme gelmez. Örneğin emeklilik, askerlik, kadın işçinin evlilik nedeni ile bir yıl içinde sözleşmeyi feshetmesi gibi ihbar süresi tanınması gerekmeyen hallerde iş arama izni de söz konusu olmayacaktır.
İlgili 35 soru bulundu
İstifanın bildirimli olması halinde, işveren işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde, ücret kesintisi yapmadan ve günde 2 saatten az olmamak kaydıyla vermek durumundadır.
İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.
İş Kanunu'nun konuyla ilgili hükmü de şöyle: “İşveren, belirsiz süreli hizmet sözleşmesinin feshi halinde, bildirim süresi içinde işçiye ücretinde bir kesinti olmaksızın, günde iki saat iş arama izni vermekle yükümlüdür.
İşveren işçinin mesai saatleri içerisindeki iş arama iznini kullanacağı zaman dilimini belirleyebilecektir. Yargıtay ihbar süresi içerisinde işçiye yeni iş arama izninin kullandırılmamasının, verilen ihbar önelinin geçerliliğini etkilemeyeceğini belirtmektedir[3].
İş Arama İzni Hesaplama
6 Aydan Az Çalışmış İşçi: İki haftalık bir ihbar süresi kapsamında 14*2= 28 saat olacak şekilde en az izin süresi bulunur. 6 ay İle 1,5 Yıl Arası Çalışmış Olan İşçi: Dört haftalık bir ihbar süresi kapsamı içerisinde 28*2= 56 saat en az iş arama izni bulunur.
İş kanunu uyarınca, belirsiz süreli iş sözleşmesinin feshinden önce durumun karşı tarafa bildirilmesi gerekir. Buna ihbar süresi denir. İhbar süresi içerisinde işçiye yeni bir iş bulabilmesi için günlük en az iki saat olarak verilen izne iş arama izni denir.
İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.
İş arama iznini kullanmak için sözleşmenin kim tarafından feshedildiğinin önemi yoktur. Yani işçinin işten çıkartılması ya da istifa arasında bir ayrım yoktur. Bu izin bildirim süresi içinde kullanmak üzere işçiye tanınmış bir haktır. Sonuç olarak, istifa eden işçinin de günlük 2 saat iş arama izni hakkı vardır.
Define aramak isteyen kişiler define aramak için bulundukları yerin müze müdürlüğüne izin için bir dilekçe yazmaları gerekir. Yazılan bu dilekçede olması gerekenler şunlardır: Define arama amacı belirtilmeli. Define aranacak yerin açık adresi (il, ilçe, köy, mahalle, sokak ve ev numarası) bildirilmeli.
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 50. Maddesi ve buna bağlı olarak çıkarılan Define Arama Yönetmeliği çerçevesinde define aranmasına izin verilmektedir. Define aramak isteyenler, define arayacakları yerin bağlı olduğu müze müdürlüğüne bir dilekçe ile müracaat ederler.
Yeni iş arama izni, işçinin ihbar öneli içinde çalıştırıldığı günler için geçerli olur. İşçinin hafta tatili, bayram ve genel tatil izinlerini kullandığı günler için iş arama izni verme zorunluluğu bulunmamaktadır.
İşçinin ihbar öneli tanımak suretiyle feshinden sonra da iş arama ihtiyacı devam edebilecektir. Hatta işçi bu arada yeni bir iş bulmuş olsa dahi, iş arama ihtiyacı devam eder. Çünkü iş arama iznini değerlendirerek daha iyi bir iş bulma imkânına kavuşabilecektir.
İhbar süresine uymadan iş akdini fesheden, karşı tarafa ihbar tazminatı öder. Şunu da belirtmek gerekir; iş akdinin işçi veya işverence haklı bir sebebe dayanarak derhal feshi her zaman mümkündür. Haklı sebeple fesihte ihbar tazminatı yükümlülüğü doğmaz.
kişi ihbar süresi içerisinde iş bulduğu takdirde sulh yolu açık olacak şekilde iş akdinin feshini isteyebilir. Bu legal bir özlük hakkıdır.. Kalan sürenin ücretinin ödenmesi gibi bir usul teamüllerde ve yasal zeminde görülmemiştir.. Kişi kıdem tazminatı hakediyorsa sadece bu hakkının ödemesini alacaktır...
İş arama izninin süresi günde 2 saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir.
Nitekim çalışılmayan tatil günleri için iş arama izin ücreti hesaplanmaması gerektiği HGK'nun 27.01.2010 tarihli ve 2009/9-593 E.,2010/20 K. sayılı kararında da kabul edilmiştir. İşçinin talebi olmaksızın işveren iş arama izni vermek ve kullandırmak zorundadır.
İhbar Süresi Nasıl İşler? İhbar süreleri, fesih bildiriminin karşı tarafa varmasından başlayarak hesap olunur. Haftaların hesaplanmasında TBK m. 92/2 hükmü uygulanır. Buna göre haftanın hangi gününde fesih bildirimi yapılmışsa son haftanın feshin yapıldığı güne ismen uyan gününde sözleşme sona erer.
İşverenin sorumluluğu işçiye hak ettiği ücreti eksiksiz olarak ödemek, işçinin sorumluluğu ise işten ayrılırken uymadığı bildirim süresinin ücretini (ihbar tazminatını) işveren ödemektedir. Mahkeme kararı ya da maaş haczi söz konusu olmadığı müddetçe işveren borcunu işçinin ücretinden tahsil edemez.
İhbar Süresi Hesaplaması
6 aydan az çalışan işçi için en az 2 hafta öncesinden bildirim yapılmalıdır. Bir başka ifadeyle bildirim işçiye varmasından 2 hafta sonra sonuç doğuracaktır. Söz gelimi bildirim Perşembe günü işçiye varmışsa 2 hafta sonraki Perşembe günü iş sözleşmesi feshedilmiş olacaktır.
6 ay ile 1,5 yıl arası görev yapan işçiler, 4 haftalık ücret tutarından tazminat alır. 1,5 ile 3 yıl arası çalışan işçilere ihbar tazminatı 6 haftalık maaş tutarında ödenir. 3 yıldan fazla görev alan işçi ise 8 haftalık ücret tutarında tazminat ödemesi alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri