Yetkili merciin kararı yirmidört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulur. Hâkim, kararını el koymadan itibaren kırksekiz saat içinde açıklar; aksi halde, el koyma kendiliğinden kalkar” hükümlerini amirdir.
Madde 7 - Adlî aramaya karar vermek yetkisi hâkimindir. Kolluk, arama kararı alınmasını talep ettiği durumlarda, makul şüphe sebeplerini belirten ayrıntılı ve gerekçeli bir rapor hazırlar ve Cumhuriyet savcısına başvurur.
Arama kararında veya arama emrinde şunlara yer verilmelidir (m.119/1); a) Aramanın nedenini oluşturan fiil, b) Aranacak kişi, aramanın yapılacağı konut veya diğer yerin adresi veya aranacak eşya söz konusu ise bu eşyanın ne olduğu, c) Arama kararının veya arama emrinin geçerli olacağı süre açıkça yazılı olmalıdır.
CMK'nın 118. maddesine göre, konutta, işyerinde veya diğer kapalı yerlerde yani kamuya açık olmayan yerlerde gece vakti arama yapılamaz. Polisin sabaha karşı, yani gece gelmesinin sebebi, kişiyi en savunmasız halinde yakalamak ve avukatının aramaya nezaret etmesini geciktirmek.
Yani arama kararının verilebilmesi için suçun işlendiğine dair basit bir suç şüphesinin ve aranan kişi ya da eşyanın bulunacağına dair makul şüphenin varlığı gerekir. Suç şüphesinin bulunmadığı hallerde ise adli arama yapılamaz.
İlgili 28 soru bulundu
Söz konusu tedbir bakımından Cumhuriyet savcısı tarafından verilen kararlar 24 saat içinde hakim onayına sunulmalıdır. Bu süreç içerisinde sunulmazsa veya hakim aksi karar verirse bu halde çözümü yapılan metinler derhal imha edilir. Kural olarak bilgisayarın bulunduğu yerde arama yapılmalıdır.
Kanuna uygun bir şekilde “adli arama kararı” alınmadan elde edilen uyuşturucu madde, ikrar bulunsa bile hukuka aykırı yöntemle elde edildiğinden hükme esas alınamayacaktır.
Hakim veya mahkeme tarafından verilen yakalama kararı üzerine soruşturma veya kovuşturma aşamasında yakalanan kişi en çok 24 saat içinde yetkili hakim veya mahkeme önüne çıkarılır.
Yakalama kararı, e-devlette görünmez. Ancak, e-devlet şifresiyle girilen UYAP vatandaş portalında mahkeme dosyalarının içine girilerek yargılanan kişi hakkında yakalama kararı olup olmadığı görülebilir.
Uyap sistemine işlendiği için sanık veya şüphelinin hakkında yakalama kararı oldupunu tüm kolluk birimleri tarafından görülebilir. Mahkemece Verilen Yakalama Kararı Ne Zaman “GBT” Düşer ? Mahkemelerde sanık veya şüpheli için çıkan yakalama kararı, mahkeme sonrasında direkt sisteme işlenerek GBT sistemine düşer.
Arama kararı hakim tarafından, arama emri Cumhuriyet Savcısı veya Kolluk Amiri tarafından verilir. İstisna: Konutta, işyerinde ve kamuya açık olmayan kapalı alanlarda sadece Hakim Kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Savcısı'nın yazılı emri ile yapılabilir.
Bir kamu görevinin yürütülmesiyle bağlantılı olarak işlendiği iddia edilen bir suç nedeniyle, ilgili kurum ve kuruluş idaresine yapılan ihbar veya şikayet, gecikmeksizin ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir. İhbar veya şikayet yazılı veya tutanağa geçirilmek üzere sözlü olarak yapılabilir.
2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 88. maddesine göre, “Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü halleri dışında suç işlediği ileri sürülen hakim ve savcılar yakalanamaz, üzerleri ve konutları aranamaz, sorguya çekilemez.
Anayasanın 20. maddesine göre, yetkili hâkim kararı olmadıkça kimsenin özel yaşamının gizliliğine dokunulamaz, üstü, özel kâğıtları ve nesneleri aranamaz. Önleme araması yapılabilmesi için önleme araması kararı alınması gerekir. Önleme araması kararını vermekle Sulh Ceza Hâkimleri yetkilidir.
Kolluk birimlerince soruşturma evrakının Cumhuriyet Savcılığına intikali ile birlikte evrak soruşturma numarası alır. Cumhuriyet Savcılığınca, eylem suç olarak vasıflandırılıp buna karşın eylemi gerçekleştirdiği şüpheli olan kişiler tespit edilmediği durumlarda ilgili Cumhuriyet Savcısınca daimi arama kararı alınır.
Polis, kimi durumlarda ev sahibinin izni alınmadan arama yapılabiliyor. -Polis, kamu güvenliğine yönelik tehdidin giderilebilmesi için suç işlediği yönünde kuvvetli delil bulunan kişinin özgürlüğünü, gözaltına alma işlemlerinden önce hakim kararı olmaksızın geçici olarak kısıtlayabiliyor. Polise 'vur' yetkisi!
(1) Hükümlü, hapis cezası veya güvenlik tedbirinin infazı için gönderilen çağrı kâğıdının tebliği üzerine on gün içinde gelmez, kaçar ya da kaçacağına dair şüphe uyandırırsa, Cumhuriyet savcısı yakalama emri çıkarır.
E-Devlet üzerinde sabıka kaydı sorgulama yapmak isteyen kişilerin e-Devlet giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanarak, giriş yapması gerekiyor. E-Devlet sisteminde e-hizmetler menüsünde bulunan Adalet Bakanlığı' nın 'Adli Sicil Kaydı Sorgulama' sayfasından sabıka kaydı sorgulama işlemini yapabiliyor.
5275 sayılı İnfaz Kanunu'nun 19. maddesine göre; "Hükümlü, hapis cezası veya güvenlik tedbirinin infazı için gönderilen çağrı kağıdının tebliği üzerine on gün içinde gelmez, kaçar ya da kaçacağına dair şüphe uyandırırsa, cumhuriyet savcısı yakalama emri çıkarır.
Çağrı kağıdını tebliğ aldıktan 10 gün içerisinde Cumhuriyet Başsavcılığına teslim olmanıza müteakip size ceza infaz kurumuna gönderme tutanağı adında bir kağıt verilir ve sizden cezaevine kendiliğinizden teslim olmanız istenir. Sizde bu yazı ile birlikte cezaevine teslim olursunuz.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 90/2. Maddesine göre; kolluk görevlileri, tutuklama kararı veya yakalama emri düzenlenmesini gerektiren ve gecikmesinde sakınca bulunan hallerde; Cumhuriyet savcısına veya amirlerine derhal başvurma olanağı bulunmadığı takdirde, yakalama yetkisine sahiptirler.
Çağrı kâğıdı, verilen bir hükmün kesinleşmesini müteakip cezanın infazı için teslim olunması gerektiğini bildiren Cumhuriyet Savcılığı davetidir.
PVSK m.4/A ve Adli ve Önleme Arama Yönetmeliği m.27 hükümleri ile kolluğa, "umma" derecesinde makul şüphe ile arama kararı veya emri olmaksızın kişi ve araçları durdurma ve kaba üst araması yapma yetkileri tanınmıştır.
Haksız arama suçunun mağduru yaşı, cinsiyeti, dini, dili, etnik kökeni fark etmeksizin herkes olabilir. TCK m.120'de “Hukuka aykırı olarak bir kimsenin üstünü veya eşyasını arayan kamu görevlisine üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.” denmektedir. Dolayısıyla Haksız Arama Suçu seçimlik hareketli bir suçtur.
Makul şüphe olmadan, tahminen ve rastgele adli arama kararı veya emrinin verilmesi hukuka aykırıdır. Adli aramanın ilk ve en önemli şartı olan makul şüphe olmadan arama kararı veya emrinin verilmesi, aramanın temel dayanağının olmaması dolayısıyla elde edilen delil açısından da hukuka aykırılığa yol açacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri