Arama ve kurtarma çalışmaları genellikle felaketten beş ila yedi gün sonra, bir ya da iki gün boyunca canlı kimse bulunamayınca sona erdirilir.
Kurtarma (Rescue): Doğal ve insan kaynaklı olaylarda meydana gelen kayıplar ile sosyal yaşamını farklı alanlarda sürdüren insanların/hayvanların bulunmalarından, güvenli bir yere nakledilmelerine kadar geçen bir süreyi kapsar. Objenin nakledilmesiyle sona erer.
Enkaz kaldırma çalışmaları bitti, şehrin en işlek noktası artık bomboş
Enkaz kaldırmanın 3 gün süreceği varsayılmaktadır. Senaryoya göre enkaz kaldırma araç ve personel listesi alttadır. Enkaz yönetiminin önemli adımlarından biri de geri dönüşümdür.
AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından 10 il ve 10 bine yakın köy ve mahallede başlatılan arama kurtarma çalışmalarının 19 Şubat itibariyle büyük oranda bitirileceğini açıkladı.
İlgili 44 soru bulundu
Sezer Kahramanmaraş ve Hatay dışındaki illerde arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını açıkladı. AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 40 bin 689 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
ENKAZ ÇALIŞMASI BİTEN İLLER HANGİLERİ? Deprem bölgeleri arasında yer alan Kilis, Şanlıurfa ve Adana'da arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığı duyurusu geldi.
Uzmanlara göre bir haftaya kadar enkaz altında hayatta kalmak mümkün. Ancak bu süre kişinin ciddi şekilde yaralanıp yaralanmadığına ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir. Bir afetin ardından çoğu kurtarma ilk 24 saat içinde oluyor. Uzmanlara göre ondan sonra her geçen gün hayatta kalma şansı azalıyor.
Deprem bölgesindeki vatandaşların sonuna kadar yanlarında olacaklarını vurgulayan Soylu, şöyle devam etti: "Şu anda ağır hasarlı binaların enkaz kaldırma çalışmaları başladı. Öteki enkazları bitirdik, bir tek Hatay'da kaldı. Onu da 3 Mayıs'ta tamamlayacağız.
Antakya'da 296. saatte iki kişi enkaz altından sağ olarak kurtarıldı. Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve en az 10 ili etkileyen iki büyük deprem sonrasında kurtarma çalışmaları sürerken, enkaz altından mucize kurtuluş haberleri de geliyor.
Hatay'da bu sabah depremden 296 saat biri çocuk üç kişi enkazdan kurtarıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep'te arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını açıkladı.
İçişleri Bakanı Soylu, deprem bölgesindeki yıkık ve acil yıkılacak binaların yüzde 70'inin enkazının kaldırıldığını, Ramazan Bayramı'na kadar da çalışmaların büyük oranda tamamlanmış olacağını açıkladı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yıkılan binaların enkazları, çevreye zarar vermeyecek şekilde ayrıştırılacak. Geri dönüştürülen atıklar ekonomiye kazandırılacak.
Afetlerde görev alacak ekipleri standardize eden AFAD Akreditasyon Sistemi'nde, 382 üyesiyle birlikte 14 STK ve kuruluş ekibini akredite etti. AFAD, Arama Kurtarma personelinin sayısını 1.797'ye çıkardı ve artırmaya devam ediyor.
Başkanlığımızda; merkezde 558 kadrolu ve 141 geçici görevli olarak çalışan toplam 699 personel; taşrada ise 7.081 personel bulunmaktadır.
Söz konusu afetler 15 milyona yakın nüfusun yaşadığı Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Kilis, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye, Diyarbakır ve Elazığ'da büyük bir yıkıma ve can kaybına yol açtı.
Daha sonra Hatay Millet Meclisi, 29 Haziran 1939 günü yaptığı toplantıda oy birliği ile ana vatana katılma kararını aldı. TBMM, 7 Temmuz 1939'da kabul ettiği bir yasa ile Hatay'ın Türkiye'nin bir ili olduğunu karara bağladı. 23 Temmuz 1939 tarihinde de Fransız birlikleri Hatay'ı terk etti.
Depremin ardından kent genelindeki 35 bin binanın ağır hasarlı, 6 bin binanın ise orta hasarlı olarak kayıtlara geçtiğini anımsatan Güngör, deprem anında yıkılan ve acil yıkım kararı verilen toplamda 10 binanın enkazının kamu imkanları ile kaldırıldığını belirtti.
Depremin yerle bir ettiği 11 il arasında en fazla zarar gören il şüphesiz Hatay. 6 Şubat'ta yaşanan 7,7 ve 7,6'lık depremler sonrası enkaza dönen ilde 24 bin 147 kişi hayatını kaybederken, 80 bin 323 bina ise depremde ya yıkıldı ya da ağır hasar gördü.
Kaslar yaralandığında vücut, kas hücreleri içinde oksijen taşınmasından sorumlu bir protein olan miyoglobin salgılar. Göçük altında kalanlar kurtarıldığında, kan aniden tekrar serbestçe akabilir ve vücudu miyoglobinle doldurabilir. Bu böbrekleri tahrip eder."
Bugüne kadar kaydedilen en uzun süreli depremin merkez üssü Sumatra, büyüklüğü 9,1'di. Yaklaşık 10 dakika süren depremde, 230 bin kişi hayatını kaybetti. Deprem sonucu oluşan metrelerce yükseklikteki dev dalgalar, Endonezya'nın yanı sıra Asya'nın kuzeyi ve Afrika'nın doğusunda 14 ülkeyi etkiledi.
Ortalama olarak her 6 yılda bir 7'den büyük bir deprem meydana geldiği gerçeğine baktığımızda, Erciş-Van depreminden bu yana 12 yıldır büyük bir deprem meydana gelmediği ve 7 ve daha büyük depremlerin sayısının ortalamanın altında kaldığı görülmektedir.
Maraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ilk deprem 7,7 büyüklüğündeki 65 saniye; Elbistan ilçesindeki ikinci deprem 7,6 şiddetinde ve etki süresi ise 45 saniye olarak gerçekleşti. Maraş depremini, Şili depreminden ayıran en önemli fark; ana ve artçı iki deprem arasındaki sürenin 9 saat gibi kısa bir süre olması.
"Asrın felaketi" olarak nitelenen Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde kentte yıkılan binaların birçoğunda arama kurtarma çalışması sona erdi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Şanlıurfa'daki arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını ve ekiplerin depremden etkilenen diğer bölgelere sevk edildiğini bildirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri