1.1.
Ülkemizde, yetiştiriciliği yapılan yumuşak çekirdekli meyve türleri; elma, armut, ayva, kuşburnu, Trabzon hurması, yenidünya ve üvezdir. Bu meyvelerin içerisinde ekonomik önemi daha fazla olan türler ise elma, armut ve ayvadır.
Sert kabuklu meyveler(badem, ceviz, kestane, fındık, Antep fıstığı, vs…) d. Üzümsü Meyveler(üzüm, çilek, ahududu, böğürtlen, dut, incir vs….) e.
ѻ Zeytinsi meyve: Kayısı, erik, bâdem, kiraz gibi tek çekirdekli meyvelerin genel adı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "taş çekirdekliler" olarak adlandırılan ve ekonomik açıdan önemarz eden meyvelerden kayısı, kiraz, vişne, şeftali ve eriğin ülke ekonomisine 5,6 milyar lira bıraktığını bildirdi.
İlgili 34 soru bulundu
Oysa bilim insanları “Çekirdeği olan yiyecekler meyvedir” diyor. Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir.
Yumurtalığın gelişmesi sonucunda meydana gelen tohumları taşır. Besinler üzerine yapılan araştırmalar sonucunda ise, çekirdeği olan besinler “meyve” olarak sınıflandırılır.
Özellikle limon, elma, armut, kiraz, erik, ayva ve kayısı gibi meyvelerin olgunlaşmamış çekirdeğinde bulunan amigdalin adı verilen madde yüksek miktarlarda alınırsa siyanür zehirlenmesine neden olabiliyor. Meyve çekirdeğini yutmak dahi oldukça tehlikeli iken çiğnemek amigdalinin emilimini daha da arttırıyor.
1-Gerçek meyve: Sadece ovaryumun gelişimi ile oluşan meyve (Örn: Erik, kiraz, kayısı, üzüm vb.) 2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
Cevap: Evet meyveler canlıdır ama koparıldıkları zaman da ölmezler. Dormansi adını verdiğimiz bir çeşit uyku haline girerler ve yeterli oksijen, sıcaklık ve nem oranını beklemesine denir.
Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
Ceviz sağlıklı yağlar, lifler, vitaminler ve mineraller içerir. Cevizler, diğer yaygın sert kabuklu kuru yemişlerden, daha yüksek oranda antioksidan aktivitesine sahiptir. İç cevizin etrafını saran zarda, E vitamini, melatonin ve polifenol adı verilen bileşikler antioksidan özelliği sağlar.
Günlük hayatımızın bir parçası olan ceviz, düzenli ve bilinçli bir şekilde tüketildiğinde insan sağlığına birçok yönde fayda sağlamaktadır.Kolestrolün dengelenmesinden, kalp damar sağlığına, çocukların zeka gelişiminden kemiklerin güçlenmesine kadar faydaları vardır.
Çekirdeksiz meyve ve sebzelere örnek verelim;
Çekirdeksiz meyve ve sebzeler arasında; Çilek, muz, ananas, dut, incir, kivi, portakal, kabak, patates, soğan, karnabahar, brokoli, pırasa, ıspanak ve patlıcan yer almaktadır.
5) Yumuşak çekirdekli meyve türlerinde (elma, armut, ayva, yenidünya, Trabzon hurması) ve ayrıca diğer bazı meyve türlerinde (incir, nar, kivi) hasat, ürün verimi ve değerlendirilmesi.
Ahududu, böğürtlen, çilek ve diğerlerinin aslında botanik açıdan çileğimsi meyve değil, toplanan meyveler olduğunu görmek şaşırtıcıdır. Botanik terimlerinde, domatesler, hıyarlar, kavunlar ve muzlar da doğru bir şekilde yumuşak meyve olarak adlandırılırlar.
Cevabın kiraz olduğunu anlamak için "kiraz" kelimesini hece olarak ayırmamız gerekir. Ayırırsak oluşan kelimeler "kir" ve "az" olur. Yani kiri az anlamı taşır. Bu nedenle en temiz meyve olarak kiraz meyvesini söyleyebiliriz.
Elma (Malus domestica), gülgiller (Rosaceae) familyasından kültürü yapılan bir meyve türü.
M.Ö. 1.500'lerde, Mısırlılar narın “Dünyanın ilk meyvesi” olduğuna inanmışlar ve nar tanelerini yaşamın sembolü olarak görmüşler.
Uzmanlar, kayısı, şeftali, erik, kiraz, hatta elma çekirdeğinin bile fazla tüketildiğinde tehlikeli olduğunu söylüyorlar. Bu meyvelerin çekirdekleri vücutta siyanüre dönüşen bir bileşik olan “amigdalin” içeriyor.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Dünya üzerinde meyvesi belki de en fazla tüketilen bitkilerden biridir.
Patlıcanın ortası, tohumlarını tutan yumuşak, etli bir çekirdeğe sahiptir. Patlıcan yemek için tohumları çıkarmanız gerekmez, ancak bazen patlıcanı pişirmeden önce kurtulmak isteyebileceğiniz acı bir tada sahiptirler.
Limon (Citrus × limon), yıl boyunca büyümeyi sürdüren, küçük bir ağaç türü ve bu ağacın meyvesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri