arap yarımadasında ise çöl topraklarında su fışkırmaya ve adeta nehirlere dönüşmeye başladı.. Bu durum da bize peygamber efendimiz sav'in hadis-i şerifini hatırlattı..
Bazı arkeologlar ise göçün 130 bin yın önce başlamış olabileceğini belirtiyor. “İnsanların 130 bin ila 90 bin yıl kadar önce Afrika'dan çıkıp Orta Doğu'ya geldiğine dair veriler var. Fakat Arabistan çölü nedeniyle çoğu insan göçün buradan öteye geçmemiş olduğuna inanıyordu” diyor Parton.
Suudi Arabistan merkezli "El-İhbariyye" televizyon kanalında yayınlanan görüntülerde, şiddetli yağış nedeniyle Cidde'deki caddelerde büyük miktarlarda su birikintilerinin oluştuğu ve onlarca aracın suda sürüklendiği görüldü.
Umman'da bulunan Thumrait Çölü'nü ülkede etkili olan yağışlar nedeniyle sel bastı. Çöl denize döndü.
Çöllerde yaşayan hayvanlar, çok çetin koşullarla baş etmek zorundadırlar: su ve besin çok seyrektir, sıcaklık gün içerisinde büyük oranda değişmektedir, kumda ve kalın kar tabakasında yürümek ve yuva kazmak zordur.
İlgili 16 soru bulundu
Yukarıdaki Hadis'ten anlaşılan şudur: Arap Yarımadası'nın çöllerini, Yaklaşan Saat'te, göller ve nehirler kaplayacaktır. Hadis'teki "yeniden bağ-bahçe ve nehirlere kavuşmadıkça" ifadesi, Yarıma'da topraklarının geçmişte böyle olduğuna; Yaklaşan Saat'te bu ilk haline geri döneceğine işaret etmektedir.
Sudan'daki sahra çölünün ortasında bulunan vahada çok sayıda su havuzu bulunuyor. Yüzyıllardır burada bulunan su havuzları kurumadan sürekli olarak suyla dolu oluyor. Bir ovanın tabanının çökmesiyle ortaya çıkan vahaya sürekli olarak yeraltı suyu çıkıyor. Bu yüzden de su kurumuyor.
Dr. İhsan Çiçek, ortaya çıkan görüntülerin kalıcı olmayabileceğini dığını belirtti. Çöl ikliminin hakim olduğu Suudi Arabistan'ın Hicaz bölgesinde etkili olan yağışların ardından ortaya çıkan bitkiler, bazı arazileri yeşille kapladı.
Suudi Arabistan'da ender görülen bir doğa olayı yaşandı ve kum tepeleri karla kaplandı. Bedir kentindeki manzara drone kamerasıyla havadan görüntülendi. Kar görmeye alışık olmayan kent sakinleri çöle koştu. Yollardaki buzlanma trafik kazalarını da beraberinde getirdi.
Ülkemizde yer alan tek çöl olma özelliğine sahip olan Karapınar Çölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde yer almaktadır. Yıllar içerisinde meydana gelen çölleşme bölgede pek çok göçe neden olmuş ve bunun sonucunda nüfusu oldukça azalmıştır.
Suudi Arabistan'ın Medine-i Münevvere kentinde şiddetli yağış sel felaketine yol açtı. Şiddetli yağışların yol açtığı su taşkınları nedeniyle caddeler sular altında kaldı. Sel suları altında kalan caddelerde çok sayıda aracın sürüklendiği gözlendi.
Herkesi su tüketimini azaltmaya çağıran bakan, tüketilen bu su hacminin 800 bin adet 10 tonluk su tankına sahip kamyona eşit olduğunu belirtti. El Hüseyin, ülkedeki suyun yüzde 60'ının Kızıldeniz ve Arap Körfezi kıyılarında yer alan arıtma tesislerinden geldiğini ve kalanının da su kuyularından çekildiğini söyledi.
Sahra çölünün batı kıyısının yıllık sıcaklık ortalaması 18 °C olup iç kesimlerden 5 °C daha düşüktür. Yine bu sahalarda karalardan denize doğru esen rüzgarlar ile üstte bulunan su kütlesi akıntılarla uzaklaşır ve altta bulunan soğuk su yüzeye çıkar.
"Hayat suyunu" Alman Yerbilimleri ve Doğal Kaynaklar Enstitüsü yetkilisi, "Yaklaşık 2 milyon insanın yaşadığı ve su sıkıntısının had safhada olduğu çöllerle kaplı Kuzey Namibya'ya yüzyıllarca yetecek kadar büyük bir su kaynağı bulduk" dedi. 10 bin yıl önce oluştuğu tahmin edilen su kaynağının çok temiz olduğu ...
Yağmur alma oranının yüksek olduğu yüksek bir platoda yer almaktadır. Burası Arabistan'ın diğer bölgelerine göre daha yağışlıdır. Asir 3000 metreye yaklaşan yükseltiyle ülkenin en yüksek yeridir. Bilginin güvenilir olmamasıyla beraber, ortalama yağış oranı iki yağmur sezonunda 300 ile 500 milimetre civarındadır.
Cezayir'in güneybatısındaki bazı çöl bölgeler ender görülen kar yağışıyla beyaza büründü. Ülkenin kuzey bölgeleri fırtınalı soğuk hava dalgası altına girerken, birçok kent ve köy yolu da kar yağışı nedeniyle kapandı.
Suudi Arabistan'da aşırı yağışlar ve fırtınanın etkisiyle çöl adeta denize benzedi. Suudi Arabistan'da hava şartları halkı zorlamaya başladı. Geçtiğimiz günlerde meydana gelen aşırı yağış ve fırtına, çölü adeta denize dönüştürdü.
Ancak ülke topraklarının yüzde 95'i ya çöl ya da yarı-çöl. 6-Ülkede dünyanın en büyük kulesi dikiliyor.
Arap yarımadasında yoğun yağmurlar sonrası bu kez de çiçekler açtı. Günlerdir devam eden aşırı yağışların ardından çöllerde çiçek açması herkesi şaşkına çevirdi. Son bir ayda demokratkocaeli.com sitesinde 2.977.531 gösterim gerçekleşti.
Bütün çöllerde yüzeyaltı suları bulunur. Yüzeye yakın kesimlerde su, buharlaşarak yok olur. Daha alttaki katman görece kuru olsa da, daha az geçirgen katmanlarla kuşatılmış ve su içeren tortullardan oluşan mercekler taşıyabilir. Bunun altında ise yeraltı su katmanı denen, doygun bir katman bulunur.
Vaha çöllerin içerisinde yer alan ve çöl koşullarından yalıtılmış, genellikle su ve bitki içeren bölgeleri tanımlamakta kullanılan coğrafya terimidir. Büyük Türkçe Sözlük'de; Çöllerde çoğu kez yüze çıkan yer altı sularının yarattığı tarım veya yerleşme bölgesi olarak tanımlanır.
Gün boyunca kumun güneş enerjisinden gelen radyasyonu havayı aşırı ısıtır ve sıcaklıkların yükselmesine neden olur. Ancak geceleri kumdaki ısının çoğu hızla havaya yayılır ve onu yeniden ısıtacak güneş ışığı olmadığından kum ve çevresini eskisinden daha soğuk bırakır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri