Arapsaçı, Akdeniz ve Ege'de neredeyse yıl boyunca yetişen, keskin kokulu ve yeşil bir bitki türüdür. Yapısal olarak dereotunu andıran arapsaçı, mutfaklarda kullanılan rezene bitkisinin yabani bir türüdür. Dolayısıyla rezeneyle aynı özellikleri ve etkileri gösterir.
Kas bölgelerinde hasar giderme, yorgunluk giderici özelliğiyle sıkça tercih edilir. Mide asidinin azaltılmasında faydalara sahip olan Arapsaçı otu, rezene gibi anne sütü arttırıcıdır. Arapsaçı otunun anne sütünü arttırdığı ifade edilir, ancak emziren ve hamile olan annelerin kullanım öncesi uzmanlara danışması gerekir.
Arapsaçı otunun mide asitlerini dengelediği ve gaz oluşumunu önlediği bilinmektedir. Yemek sonrasında oluşan mide krampları ve şişliği için arapsaçı otu önerilmektedir. Sık sık mide şişkinliği yaşayan kişilere arapsaçı otu çayı tavsiye edilir.
Arapsaçı 500 Gr
Giritlilerce yaygın olarak kuzu etiyle pişirilmekte, Ege ve Akdeniz'de karışık ot kavurmalarında, böreklerde, balık ve diğer et yemeklerinde kullanılmaktadır. Dereotuna benzeyen, özellikle otla yapılan yemek ve böreklerde, dolma ve sarma içlerinde kullanılan, kendine has aroması olan bir ottur.
Etli yemeklerde, salatalarda, patates püresinde, ayrıca yemek ve salataların dekore edilmesi ve süslenmesinde kullanılır. Çok eskiden beri özellikle Akdeniz Ülkelerinde sebze ve salata olarak kullanılmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Arapsaçı Yabani rezene ve sıralık olarak da bilinen arapsaçı otu, ısırgangillerden bir bitkidir. Dereotuna çok benzer ama aslında arada büyük bir fark vardır, o da arapsaçının keskin bir anason kokusuna sahip olmasıdır.
Arapsaçının en yaygın kullanım şekli bitkinin kök ve yapraklı kısımlarından zeytinyağlı ot yemeği, yoğurtlu meze, soğanlı ya da yumurtalı kavurma yapılarak tüketilmesidir. Haşlanan arapsaçı, kuzu ya da koyun etinin içine katılarak etli yemek olarak da tüketilebilir.
Otlar kavrulunca üzerini örtecek kadar sıcak su ve tuzunu koyup, düdüklü tencerede 45 dakika pişirin.
Veya arapsaçı, madımak, ısırgan, yabani kuşkonmaz, köremen gibi pek çok ot mevsiminde bolca alınıp, ayıklanıp doğrandıktan sonra kendi suyunda pişirilip hacmi azaltılarak, soğuduktan sonra da buzdolabı poşetlerine pay edilerek dondurulabilir.
**yabani rezene de denilen arapsaçı otunun bilimsel ismi foeniculum vulgare olup bitki bolluk otu, rezdane, sincilip ve mayana olarak da isimlendirilmektedir.
Sonbahar ve ilkbaharda ekimi yapılan çeşit, sıcaklara toleranslı ve çürümeye dayanıklıdır. Çok lezzetli olmasından dolayı çok tercih edilir. Baş ağırlığı yaklaşık 500-700gr ağırlığındadır. Hasada gelme süresi 55-60 gündür.
Arapsaçı bitkisi, sulak veya bataklık alanlarda yetişme eğilimindedir. Bu nedenle, bitkinin yetiştirilmesi için nemli bir ortam sağlanmalıdır. Bol su ve iyi drene olan toprak, arapsaçı bitkisinin büyümesi için önemlidir. Ayrıca, bitki için yeterli güneş ışığı sağlamak da gereklidir.
çözümlenmesi güç bir duruma gelmek.
Direkt tohum ekimi serpme veya sıraya yapılabilir. Nemli toprağa ekim yapmak tohumun hızla çimlenmesini sağlar. Özellikle yüzlek ekilen küçük taneli tohumları ekildiği yerlerinden hareket ettirebilecek tazyikli sulama yapılmamalıdır ve toprak yüzeyinde göllenme oluşturulmamakladır.
Avrat otu, genellikle etli bir kökü olan yarı çalı olarak görülen dallı, otsu ve çok yıllık bir bitkidir. Bitki 1.5 metreye ulaşabilir ve 18 cm uzunluğa kadar uzun oval yapraklara sahiptir. Çan şeklindeki çiçekleri az koku ile hafif yeşil-soluk mor renktedir.
Soleirolia soleirolii (Arapsaçı), Urticaceae (ısırgangiller) familyasından, cinsinin monotipik türü olan, ufak parlak yeşil yapraklı süs bitkisi. Kuzey Akdeniz bölgesinde İtalya ve çevre adalar doğal yetiştiği alanlar olsa da aranılan salon bitkilerinden olduğu için dünyaca yayılmıştır.
Özellikle kökü almak suretiyle özel üretimden geçilerek, turşu halinde kullanılan bir ot türüdür. Aynı zamanda bir miktar arapsaçı otunun suda kaynatmak suretiyle bitki çayı olarak da tüketmek mümkün.
KUZU ETLİ ARAP SAÇI YEMEĞİ (EGE YÖRESİ) - YouTube.
Öncelikle arapsaçı otunu ayıklayıp yıkıyoruz. 15 dakika haşlıyoruz.
Hazırladığınız terbiyeyi tencereye azar azar ekleyip birkaç dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Zeytinyağlı arapsaçını, yanına çok yakışan pirinç pilavı ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Tencereye zeytinyağını kuru soğanı kavurun. Salça ekleyin, üzerine Arap saçını koyun az kavurduktan sonra üzerini geçerek su ilave edin. Yarım saat kısık ateşte pişirin. Servis yaparken limon sıkarsanız çok lezzetli olur.
Rezene yüksek miktarda potasyum ve sodyum içerir , raziyane ismiyle de bilinen rezenenin bilinen diğer adlariysa; rezdane, irziyan, sincilip, bokluk otu, mayana, tatlı anason, raziyane ve arapsaçıdır .
Osmanlı döneminde Araplar tarafından yapılan saclar tasarım harikası olsa da pişen etlerden çıkan yağların kötü kokmasına neden oluyordu. Bu dönemde Arap sacı deyimi, güzel başlayıp kötü sonuçlanan şeyleri tanımlamak için kullanılırdı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri