Bilinen en yaygın alerjenler; ev tozu, polenler, hayvan tüyü ve besinlerdir. Alerjik hastalıklar en sık üst ya da alt solunum yolları, deri, göz ve sindirim sistemini etkiler.
Her türlü besinin alerji yapma potansiyeli bulunur. Ama bazıları diğerlerine göre daha sık besin alerjisine neden olabilir. Çocuklarda besin alerjisi en çok bu gıdalarda görülür; süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç fındıkları (fındık, ceviz vb), balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivi.
Çocuğun alerjisi olup olmadığını nasıl anlarız? Burunda kaşıntı olması, burun tıkanması, genizde akıntı, tekrarlayan öksürük, hırıltı, nefes darlığı, nezle, burun akıntısı, sürekli hapşırık gibi durumlar gözlemlediğiniz zaman çocuğunuz alerji olmuş olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Alerjik hastalıkların doğal seyri bebeklik yaşlarında ortaya çıkan besin alerjileriyle başlar.Bunun en iyi örneği inek sütü alerjisidir.Daha sonra 2-7 yaşlar arasında en sık bronş alerjilerine, 7-8 yaşlardan itibaren de burun alerjilerine rastlanır.Tüm bu hastalıklar birbirine dönüşebilir ve çoğu kez aynı kişinin ...
Alerjik öksürük, öncelikle vücudun maruz kaldığı belirli maddelere aşırı tepki veren aşırı aktif bir bağışıklık sisteminden kaynaklanır. Bu reaksiyonlar, vücut zararsız maddeleri zararlı maddelerle karıştırdığında ve böylece onları savuşturmak için bir savunma sistemi başlattığında ortaya çıkar.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
IgE alerjen ve mast hücresi başta olmak üzere dokuda ve kanda bulunan özel hücrelere bağlanır. Mast hücrelerinden (insan savunma hücresinde görevli bir hücre) histamin ve birçok madde salınır ve bu maddeler alerji belirtilerinin (döküntü, kaşıntı, ağız burun akıntısı gibi) gözlenmesine neden olur.
Bağışıklık sistemi tarafından salınan kimyasal maddeler, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, kaşıntılı gözler veya cilt reaksiyonları gibi alerji semptomlarına yol açar. Bazı insanlar için bu aynı reaksiyon, akciğerleri ve solunum yollarını da etkiler ve astım semptomlarına yol açar.
Sorun; 1 yaşında yüzde 50 ile 60 seviyesinde, 2 yaşındaki çocukta yüzde 70-75, 3 yaşındaki çocukta ise yüzde 85 oranında ortadan kayboluyor. Yumurta alerjisi ise 5 yaş civarında yüzde 55 oranında yani bu besin alerjisi sorunun yaşayan çocukların yarısında ortadan kalkıyor.
Alerji testleri, kan örneklerinden ve cilt üzerine alerji damlaları kullanılarak yapılabilir. Her iki test de doğumundan itibaren tüm yaş grubunda güvenle uygulanabilir.
Besin alerjisi belirtileri alerjik besinin alımından sonraki 2 saat içinde olabildiği gibi, 2-3 gün, hatta bir hafta sonra bile görülebilmektedir. Genellikle ilk 2 saatte ortaya çıkan belirtiler daha ciddidir.
Alerjik öksürükler sıklıkla kuru öksürük şeklindedir. Eşlik eden balgam çıkarma durumu varsa mutlaka bir çocuk hekimi tarafından enfeksiyon kaynaklı bir öksürük olup olmadığı değerlendirilmelidir. Bazen burun tıkanıklığı ve burun akıntısı alerjik öksürük ataklarına eşlik edebilir.
Bu hastalıklar, çayır otları, yabani otlar, tahıl bitkileri ve ağaçların polenizasyon zamanı (mart - ağustos aylarında) ortaya çıkar ve bazen de küf mantarlarının etkisine bağlı olarak, sonbahar aylarında alerjik rinit ve alerjik astım atakları olarak karşımıza çıkabilirler.
Ağaç polenleri Şubat-Nisan, çayır polenleri Mayıs-Temmuz, yabani ot polenleri ise en çok Ağustos-Ekim aylarında yayılma gösterir. Gün içerisinde sabah saatlerinde polen düzeyi daha çok yoğunlaşır. Nemli ve rutubetli havalarda azalırken kuru ve güneşli havalarda polen düzeyi artar.
Alerji öksürüklerini bazen astım veya üst solunum yolu enfeksiyonu gibi durumlardan ayırt etmek zor olabilir. Alerji ayrıca öksürüğe ve nefes almada güçlüklere neden olabilen astımı tetikleyebilir. Bu durumda, solunum yollarınızın daralmasından kaynaklanan göğüste sıkışma, nefes darlığı ve hırıltı olabilir.
Alerji kaşıntısı, vücudun bir alerjene tepki olarak meydana gelen ve rahatsızlık hissi uyandıran bir durumdur. Farklı belirtilerle kendini gösteren kaşıntı hali, ciltte kızarıklık ve şişliğe neden olabilir. Alerji kaşıntısı polen, hayvan tüyü, böcek ısırıkları ve bazı gıdalar gibi alerjenler tarafından tetiklenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri