Kanguru gibi ayakları, tavşan gibi kulakları, fare gibi gövdesi olan Arap tavşanının türü tehlike altında.
Tavşan Lagomorpha sınıfında memeli bir hayvandır. Kesici ve hayat boyu uzayan incisive dişlere sahip olmaları nedeniyle ratlar, fareler ve hamsterlerin üyesi olduğu Rodentia (kemiriciler) sınıfında olarak bilinir.
Allactaga williamsi, bölgelerinin küçük atlamalı kemirgenleridir ve büyük kulakları ve uzun bir kuyruğu vardır. Kuyruğu dik durmasına destek olur. Uzun arka ayakları ve kısa ön ayakları vardır. Tavşanın ön ayakları beslenme, tımar vb. için bir çift el görevi görür.
Tavşanlar on iki yıla kadar yaşayabilir. Üreme mevsimi Ocak ayından Ağustos ayına kadar sürer.
Arap tavşanları çeşitli otsu bitkiler, tohum ve böceklerle beslenir.
İlgili 18 soru bulundu
Resulullah (S.A.V. )'e sordum ve O da ikisini de yememi emretti demiştir. Yukarıdaki hadis rivayetlerinden açıkça anlaşıldığı üzere tavşan etinin yenmesinin helal olduğu sonucuna ulaşılır. Bu nedenle tavşan etinin yenmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Arap tavşanları tıpkı kangurular gibi zıplamadaki ustalıklarıyla da biliniyor. Boyutunun küçük olmasına rağmen 3 buçuk metre zıplayabilen Arap tavşanlarının yanlış tarımsal faaliyetler nedeniyle nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.
Evde tavşan beslemenin, kişiden kişiye değişebilse de pek çok avantajı vardır. Kedi ya da köpek tüyüne alerjiniz varsa, evcil hayvan olarak evde tavşan besleyebilirsiniz. Ömürlerinin yaklaşık 10 - 12 yıl arasında olabilmesiyse uzun süreli bir dostluğu paylaşabileceğiniz anlamına gelir.
Tavşanlar Hakkında Genel Bilgiler. Arka bacakları ön bacaklarından daha uzun, kuyrukları kısa, kulak ve bıyıkları uzun, gözleri iri, otçul ve kemirgen, memeli bir hayvandır. Yabani ve evcil türleri vardır. Vahşi doğada büyük gruplar halinde yaşadıkları için yalnız yaşamaya uygun değillerdir.
Fakat çiftleştirme için en uygun yaş 7-8 aylık yaştır. Bir batında 5-6 adet yavru doğuran Ankara tavşanlarında sütten kesim çağındaki kalan canlı yavru sayısı ortalama 3'tür. Yavrular 6 haftalıkken sütten kesilirler.
Nesli tehlike altında olan ve Dünya Doğa ve Doğal Kaynaklarını Koruma Birliği (IUCN) kırmızı listesinde bulunan Arap tavşanı, Tunceli'de görüntülendi.
bir sıçrayışta 3,5 metre atlayabilir. ağırlığı 30 gram bile olmadığından, bu hafiflik sayesinde memeliler dünyasının atlama şampiyonudur. ön ayakları küçük olmakla beraber, arka bacakları, atlayabilmesi için iyice uzamıştır. 7-8 santimlik vücudunun iki misli uzunluktaki kuyruğu, havadayken dengesini sağlar.
Örneğin iyice bayatlamış ekmek veya küçük parça odun bu ihtiyacı karşılar. Tavşanlarda kaprofaji (dışkı yeme )vardır. Eğer günün herhangi bir zamanında küçük dostunuz kakasını yerken görebilirsiniz. Sakın şaşırmayın ve buna asla engel olmayınız.
Tavşanlar acı çektiklerinde veya ölürlerken bağırırlar. Homurdanmadan çok daha yüksek ve tiz bir sestir. Isırmak: Ne demek olduğu çok belli olsa bile tavşanların flört ederlerken birbirlerini yavaşça ısırdıklarını da eklemek isteriz.
Sarkık bacakları, ikonik kulakları ve şirin zıplamaları ile pek çok insan evcil hayvan olarak tavşan tercih ediyor. Tavşanlar çok çabuk insanlara alışır ve zamanla sahibini tanımaya başlar. Bu nedenle onunla düzenli ilgilenen kişileri görünce çoğu zaman yanına koşar ve kucağına atlarlar.
Bu sevimli hayvanların kuyrukları kısa, kulak ve bıyıkları uzundur. Tavşanlar için oda sıcaklığı ideal ortamdır. Yaşam süreleri bu sevimli hayvanların ortalama olarak 8 yıldır.
Evde evcil hayvan beslemek, özellikle çocuklu aileler tarafından tercih edilir. Çocuk gelişimine olumlu katkısı olan evcil hayvanlar, çocuğunuzun daha duyarlı ve uysal olmasına yardımcı olacaktır. Tavşanlar saldırgan bir yapıya sahip olmadıklarından, çocuklu evlerde rahatlıkla bakılabilir.
-Tavşanların ortam sıcaklığı 10 derecenin altına inmemelidir,30 derecenin üzerine çıkmamalıdır.Tavşanlar için optimum sıcaklık 15-25 derecedir.
Marul, salatalık, dereotu, maydanoz, turp, enginar yaprakları, lahana yaprakları ve taze çimenler tavşanların en çok sevdiği yeşilliklerdendir. Burada dikkat edilecek husus yeşilliklerin kuru ot, kuru saman gibi gıdalarla birlikte verilmesidir.
Çoğu insan tavşanlarını koktuklarını düşünerek, evde beslenmelerine karşı çıkar. Ancak kokunun sebebi tavşanın kendisinden ziyade, temiz tutulmayan kafes gibi yaşam alanlarıdır. Düzenli şekilde kafes temizliği yapıldığı takdirde, koku oluşmaz ve gerekli hijyen sağlanır.
Zıplamak: Tavşanlar sık sık zıplıyorsa bu mutlu olduklarına işaret eder. Zıplama davranışını sağa sola ya da daha kontrolsüz yapıyorsa keyfi çok yerindedir ve sizi oyuna davet ediyor demektir. Kafasını Sallamak: Tavşanınız kafasını sağa sola sallamaya başlarsa size keyfinin yerinde olduğunu göstermek istiyordur.
Orta Anadolu Bölgesi, Batı Anadolu Bölgesi ovaları, Doğu Anadolu'nun yayla ve steplerinde görülen nadir türün Türkiye'de yaşayan diğer türlerinden A. elater genellikle Iğdır-Kars, A. euphratica ise Şanlıurfa civarında yayılım göstermektedir.
İngiltere'nin Worcestershire bölgesinde, Darius isimli ait tavşan, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce kaçırıldı. Yaklaşık 130 santimetre uzunluğundaki tavşan, 2012'de Guinness Rekorlar Kitabı'na "dünyanın en büyük tavşanı" olarak girmişti. Sahibi, Darius'u bulup getirene 1000 sterlin vereceğini duyurdu.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan görünüş itibariyle fareyi anımsatan Arap tavşanı, Bayburt'un Aydıntepe ilçesine bağlı Sırataşlar köyünde görüldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri