Arapça ˁṭf kökünden gelen maˁṭūf معطوف "1. eğilen, dönen, 2. gramerde tamlanan" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ˁaṭf عطف "eğilme, dönme, tamlama" sözcüğünün mefˁuludur.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman matuf kelimesi, 'Bir yöne eğilmiş ya da yöneltilmiş' biçiminde anlatılmakta ve ifade edilmektedir.
Atıf harfinden önce gelen unsura matufun aleyh, sonra gelen unsura da matuf adı verilir.
bir yöne eğilmiş, yöneltilmiş, atfedilmiş. 1. bir tarafa doğru yönelmiş, eğilmiş, meyletmiş, mâil: gözlerin hep reh-i ümmîde mi ma'tûf olacak (hüseyin sîret). kütlelerin de sıhhat ve selâmeti, bu muvâzene ve hijyeni temîne mâtuf sebepleri hazırlamakla mümkündür (sâmiha ayverdi).
Köken. Osmanlı Türkçesi معطوف, o da Arapça مَعْطُوف (maʿṭūf, “yonca”) kelimesinden gelmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Matuf (vahim) eylem, bir terör örgütüne TCK'nın 314. maddesi bağlamında “silahlı” vasfını kazandıran, örgütün amaç suça elverişli olduğunu gösteren vahim nitelikteki eylemlerdir. Matuf eylem (suçun) silahlı örgüt kabulü için aranan bir kriterdir.
Mübrem kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Mübrem kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı mubrem şeklindedir.
Araştırılan önemli kelimeler arasında mübrem sözcüğü de vardır. Bireylerin yaptığı her bir araştırma internet üzerinden yapılıyor. Kelime anlamları konusunda bilgi edinmek isteyenler mübrem sözcüğünü de araştırıyor. Mübrem sözcüğü günümüzde vazgeçilmez anlamında kullanılıyor.
Menfi Arapça kökenli bir kelimedir. Bu kelime Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında karşılık olarak 'olumsuz, negatif' şeklinde yer almaktadır. Özellikle bir kişinin üzerinde oluşan etki olarak da dile getirmek mümkün.
Mülahaza Etmek Ne Demektir? Bir konu hakkında emin oluncaya kadar etraflıca düşünmeye mülahaza etmek denir. Bu kelime aynı zamanda gözlem yaparak sonuç çıkarmak ve incelemek manasına gelir.
Zilzal, kelime olarak sarsıntı anlamına gelir. Medine döneminde nazil olan bu sure 8 ayetten oluşmuştur. Temel olarak, kıyamet anındaki şiddetli sarsıntıdan ve dehşet verici hallerden bahsedilmiştir.
Arapça s̠ny kökünden gelen mustas̠nā مستثنا "istisna edilmiş, sıra dışı" fiilinden alıntıdır.
Arapçada Bedel, kendisinden önceki kelimeyi açıklamak için ona muadil veya onun bir parçasıyla ilgili yahut da bir özelliğiyle ilgili getirilen ve i'râb bakımından ona uyan kelimelere denir. Bedel'den önceki kelimeye “kendisinden bedel yapılan kelime” anlamında mübdel minh denir.
Muf TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim İki elektrik borusunu uç uca eklemekte kullanılan küçük boru parçası
münif / münîf
Meşhur, âli, yüksek, büyük, ulu, bülend.
İstilâhta ise müftî, müctehid demektir. Müctehid, Kur'an'dan ve Hadislerden dini hüküm çıkarabilme kudretine hâiz bulunan kimsedir. Müftü, şeyhülislam tâbirinin yayılmasından önce ilmiye mesleğinde kullanılan üç tabirden biridir. Diğerleri de kadı ve müderristir.
Kıtipiyoz Kimlere Denir? Kıtipiyoz, değersiz, işe yaramaz, basit ve düşük nitelikteki insanlar için söylenen bir kelimedir. Rumca kökenli bir kelime olan Kıtipiyoz kelimesi dilimize Rumcadan geçmiştir ve sıkça kullanılmaktadır.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Kelime anlamı itibariyle nezdinde 'yanında, huzurunda ve gözetiminde' anlamları taşımaktadır. Bu üç anlam kapsamında farklı cümlelerde gündelik yaşamda rahatlıkla kullanılabilir. Bir kişi ya da bir eşya ve benzeri unsurun yanında, huzurunda ve gözetiminde olarak dile getirilmektedir. Nezdinde Nedir?
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
KAZÂ-İ MÜBREM nedir? ne demektir? Allahü teâlânın şarta bağlı olmaksızın yaratılmasını takdîr ettiği, yaratılması muhakkak olan şeyler.
Tevahhuş TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Ürkme, ürküntü
Birden çok anlama gelen Mükerrem kelimesinin en çok duyulan anlamları ise şunlardır; saygı görmeye değer, muhterem olan, sayılan, hürmet edilen, aziz olan, onurlandıran, yol gösteren kişidir.
Müsrif diye kimlere denmektedir? İşte, müsrif kelimesi hakkında tüm detaylar. Müsrif kelimesi Arapça kökenli israf sözcüğünden türetilerek Türkçede yaygın kullanılan kelimelerden biri olmaktadır. İnsanlar arasında müsrif kelimesi, elindekinin kıymetini bilmeyen çarçur eden manasında kullanılmaktadır.
Arapça bhm kökünden gelen mubham مبهم “anlaşılmaz, belirsiz, anlayıştan veya anlaşılırlıktan yoksun” sözcüğünden alıntıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri