Zı (ظ) sesi dilin üst yüzü damağa yapıştırılıp, dil ucu üst dişlerin iç tarafına iyice yaklaştırıldıktan sonra soluk verilirek çıkan Z ve S arası vızıltılı bir "z" sesidir ve daimâ kalındır. Vurgulu bir Z sesi olduğu için yaygın olarak Ż ile gösterilir.
Dilin en ucunun üst tarafını, üst ön dişlerin başlarına değdirdikten sonra soluk verilerek çıkarılır. Peltektir ve kalın okunur. Harf peltektir fakat peltek sesler içinde dil en az bu harfi seslendirirken çıkar.
Dil ucunu alt ön dişlerin uçlarına değdirmek suretiyle çıkar. Yumuşak, ince ve keskin okunur. Ze harfi sadece sağdan bitişebilen bir harftir.
Mahreç - Fonetik
Peltek D sesidir (Ď). Arapçadaki D harfinin peltek biçimidir. Aslında Peltek Z sesi ile aynıdır. Her iki peltek ses de (D̃ ve Z̃) dilin dişlerin arasına değdirilmesiyle çıkarıldığı için aralarındaki farkı anlamak mümkün değildir ve hatta böyle bir fark yoktur.
Örneğin, İngiltere'de Z harfi [zɛd] "zed" diye okunurken, Amerika'da [zi:] "zi" diye okunur; "E" ve "T" harfleri en sık kullanılan iki harfken, en az kullanılan harfler "Z" ve "Q" harfleridir.
İlgili 18 soru bulundu
Kurmancî alfabesinin 26. harfidir. İşaretsiz U harfi /ʊ/ sesini temsil ederken Û harfi /uː/ sesini temsil etmektedir.
Zı (ظ) sesi dilin üst yüzü damağa yapıştırılıp, dil ucu üst dişlerin iç tarafına iyice yaklaştırıldıktan sonra soluk verilirek çıkan Z ve S arası vızıltılı bir "z" sesidir ve daimâ kalındır. Vurgulu bir Z sesi olduğu için yaygın olarak Ż ile gösterilir.
11.Ze: (ز ) Türkçedeki “Z” harfi gibi. İnce okunur.
Peltek “z” nin biraz daha kalın okunuşudur. Boğaz ortasından boğazı hafif sıkarak çıkarılır. “A” harfinin biraz kalın okunuşudur. Türkçedeki “ğ” harfine benzemekle beraber daima kalın okunur.
Kur'an-ı Kerimde üç harf peltek okunur. Bunlar "ث ذ ظ" harfleridir.
17-) ( Z) Hançere sesidir. Dil ucu ile yandan engellenir. “S” sesinin oluşumuyla aynıdır. “Z” sesini çıkartmak için “S” sesi telaffuz ettirilir.
ZI. Dilin en ucunun üst tarafını, üst ön dişlerin başlarına değdirdikten sonra soluk verilerek çıkarılır. Kalın ve peltek bir harftir.
Z harfi Üç tane.. Zel: peltek ve incedir , Ze keskin , Türkçedeki gibi. Zı ise kalındır ve peltek çıkar..
ز (Ze): Dil ucu ön dişlerin uçlarına değerek çıkarılır. Açık, ince ve yumuşak okunur. س (Sîn): Dil ucu iki alt ön dişlerin ortasından başlarına yakın yere vurmak sûretiyle çıkarılır; ince ve yumuşak okunur.
Aslında Arapçada bulunmazlar. Arapçada O ve Ö harfleri yer almaz. Örneğin Ömer ismi gerçekte Umar olarak yazılır ve telaffuz edilir. Harflerin seslendirilmesi Hareke adı verilen işaretler ile yapılır.
ÜSTÜN: Harfin üzerine gelen bu işaret ince harfleri "e" sesi ile, kalın okunan harfleriyse "a" sesi ile okutur.
Zâ fonemi sesindeki hoşluk ve zariflikle kalınlığın bir yansıması olarak dahil olduğu fiillerin anlamına azamet, parlaklık, şıklık, sertlik gibi mânalar yükler (Hasan Abbas, s. 123-126).
"ظ" (Za) harfi, dil ucunun üstünün üst ön dişlerin başlarına değmesiyle çıkar. Peltektir ve kalın okunur. Peltek okunan harflerde dilin en az dışarı çıkarıldığı harf budur.
Je (ﮊ) Pers alfabesi'nin 14. harfidir. Bu harf ayrıca Osmanlı alfabesi'nde de kullanılıyordu.Arap alfabesinin orijinalinde bulunmayıp sonradan eklenmiştir.
Elif harfi Kesra harekesi ile ı ile i arasında, Fetha ile a ile e arasında, Damme ile u ile ü arasında bir ses verir. Elif harfi kelimenin kökünde varsa hemze ile yazılır. Uzun okutucu olarak kullanıldığında bağlı bulunduğu harfi e sesinden a sesine doğru uzatarak okutur.
7- Te (He ye benzeyen kapalı Te)( ـة ) Harfi; Yuvarlağın üzerinde iki noktalı te. Daha önce gördüğümüz açık te den farkı, üstte iki noktadan dolayı her zaman te olacak ama noktalar kalktığında he ye dönüşecek.
Ayn ( ع ), Arap alfabesinin on sekizinci harfi. İbranice muadili Ayin harfidir. Ebced hesabındaki değeri 70'tir.
Tı veya Ta (ط), Arap alfabesinin on altıncı harfi. Ebced hesabındaki değeri 9'dur. Şemsî harflerdendir. İbrani alfabesinde muadili Tet harfidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri