Patlıcan soyulduktan sonra nasıl saklanır? Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
Patlıcanı soyduktan hemen sonra bol su ile yıkayın ve oyalanmadan pişirmeye özen gösterin. Patlıcan beklemediği için kararmaz, yemeklerinizin hem görseli hem lezzeti güzel olur. Patlıcanı doğradıktan hemen sonra kullanmayacaksınız limon kullanarak kararmasını önleyebilirsiniz.
Hazırladığınız kışlık çiğden patlıcanı dondurucuda 12 aya kadar saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman buzluktan çıkartıp, buzunu çözdürmeden direk pişirebilirsiniz.
Patlıcan Ne Kadar Süre Dayanır? Taze patlıcan oda sıcaklığında yaklaşık 2-3 gün dayanır. Patlıcanların raf ömrü çok kısadır ve 2-3 gün sonra bozulmaya başlar. Buzdolabında da çok uzun süre dayanmazlar - uygun şekilde saklandığında bile, soğutulmuş patlıcanlar sadece yaklaşık 5 gün için iyidir.
İlgili 19 soru bulundu
Porsiyonlara böldüğünüz patlıcanları dondurucuda ya da normal dolapta saklayabilirsiniz.
Patlıcanların acısını alabilmek için suda en az 10-15 dakika bekletmenizi öneririz.
Salçayı kavurduktan sonra dondurucudan çıkarttığınız 2 poşet patlıcanı, dışarıda çözülmesini asla beklemeden direk tencere içine koyun. Daha sonra yemeğinizin üzerine damak tadınıza göre tuz, karabiber ve yarım su bardağı su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp, orta ateş üzerinde 5-6 dakika pişmeye bırakın.
Patlıcanlarımızı acısının gitmesi için tuzlu suda yarım saat bekletiyoruz. Tuzlu suyunu süzdükten sonra istediğiniz miktarlarda poşetlere doldurup fazla havasını pipetle çekiyoruz yani vakumluyoruz. Dondurucuya koyup kışın tüketebilirsiniz.
Dikkat edin patlıcanlar çok pişmeyecek. Soğuduktan sonra poşetlenip buzluğa atılır. 2- Kızartma: Karnıyarık, imambayıldı, patlıcan oturtma, patlıcan musakka, islim kebabı ve kızartmalık olarak patlıcanları dondurucuda saklamakta bir başka yöntem. Patlıcanlar hangi yemekte kullanılacaksa o şekilde kızartılır.
Közleyip kabuklarını ayıkladığınız patlıcanları oda sıcaklığında güzelce soğutun ve yine tamamen soğuduklarından emin olduktan sonra buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay edin. Ardından hava almayacak şekilde poşetlerin ağzını kapatın, her bir poşete o günün tarihini atın ve buzluğa kaldırın.
Karnıyarıklık patlıcanlar piştikten sonra fırından çıkartıp, soğumaya bırakın. Soğuyan kışlık patlıcanları buzdolabı poşetine güzelce yerleştirin. Ardından poşetin havasını alıp, düğümleyin. Hazırladığınız kışlık karnıyarık patlıcanları derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Patlıcanın Kararması Nasıl Önlenir? Patlıcanı kestiğinizde veya kabuklarını soyduğunuzda, bu bölümlerde hızlı bir şekilde kararmalar meydana gelir. Önce sararan patlıcanlar, müdahale edilmediği takdirde iyice kararır.
Patlıcanları közleyecekseniz. Önce çatalla ya da bıçakla her yerinden minik delikler açın. Sonra güzelce tuzlayın ve soğuk suda bekletin. 15 dakika kadar suda bekledikten sonra sudan çıkarıp kurulayın ve közleyin.
Patlıcanların mevcut kabukları soyduktan sonra ise oda sıcaklığında bütünüyle soğuyana kadar bekletilmesi gerekmektedir. Soğuyan patlıcanlar porsiyonlar halinde ayrılır ve buzdolabı poşetlerine yerleştirilir. Poşetlerin ağzı bağlanır ve sonra üstüne tarih etiketi koyulur. Bu işlemin ardından buzluğa yerleştirilir.
Patlıcanları alacalı soyduktan sonra isteğe bağlı şekilde doğruyoruz. Tuzlu suda 10 dk kadar bekletiyoruz ki acı suyu çıksın. Patlıcan çok yağ çekeceği için ızgara yapılabilecek tost makinesine dizip üstüne birazcık sıvı yağ damlatarak kızartıyoruz. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetine doldurup buzluğa koyabilirsiniz.
Aynı zamanda bu işlemi domatese de uygulamalısınız. Ardından ısıttığınız sıvı yağda domates ve patlıcanları kavurmalısınız. Bu aşamada patlıcanlar, tamamen pişmeden ocaktan alınarak soğutulmalıdır. Ardından domatesle beraber buzdolabı poşetine yerleştirerek buzlukta saklayabilirsiniz.
Patlıcanları yıkayıp uygun şekillerde kestikten sonra tuzlu su dolu bir kap içinde bir saat kadar bekletmeniz sebzenizin kararmadan kurumasını sağlar. Ayrıca patlıcanı gölgede kuruttuğunuzda elde ettiğiniz kuru patlıcanlarınızın daha beyaz kaldığını, kararmadığını göreceksiniz.
Geniş bir tencerenin içerisine bir patlıcan ve köfte olacak şekilde dizilir. Üzerine zeytinyağı gezdirilip 10 dakika pişirilir. Domatesler küp doğranıp üzerlerine paylaştırılır ve pişirmeye devam edilir. 1 su bardağı sıcak suyun içinde biber salçasını eritilir. 25 -30 dakika pişirilerek.sıcak servis edilir.
DERİN DONDURUCUDA
Kızartmanızın yağını iyice süzdükten ve bir kağıt havlu ile fazla yağını aldıktan sonra uygun porsiyonlara bölüp derin dondurucuya yerleştirin. Buzdolabı poşetlerini kapatmadan önce içindeki fazla havayı almayı da unutmamalısınız.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35-40 dakika pişirdikten sonra sade ya da arzu ettiğiniz et yemeklerinin yanında garnitür olarak sevdiklerinizle paylaşın.
Patlıcanların saplarını kısaltın ve kabuklarını alacalı soyun. Alta geçmiyecek şekilde boydan boya çizin. 20-25 dakika tuzlu suda bekleterek, acısını alın ve yıkayıp, kurulayın.
Patlıcanı pişirmeden önce uygulanan ilk yöntem sebzeyi soyup bol tuzlu suya basmak. Bu işlemin ardından suyun rengi kahverengiye dönüşür ama yine de etkisizdir. Patlıcanları sudan süzdükten sonra maksimum 5 dakika içerisinde kararmaya başlayacaktır.
Tuzlu Suda Bekletin
Patlıcanların kabuklarını soyup dilimleyin. Daha sonra bir miktar tuz eklediğiniz su içerisinde bekletin. Patlıcan dilimlerinin suyunu iyice süzüp kağıt havlu ile kuruladıktan sonra kızartmaya başlayın. Bu yöntem sayesinde patlıcanların yağ çekmesi ve acı lezzeti azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri