Kendine has keskin bir kokusu olan arapsaçı otu, anasonu andıran bir aromaya sahiptir. Yetişme döneminde sarı çiçekler açan bu ot, hem çiğ şekilde hem de kurutularak tüketime uygun hale gelmektedir.
Kaynar suda haşlanan ot sarmısaklı limon ve zeytinyağı sosuyla salata olarak servis edilir, istenirse yoğurtla da güzel olur. Arapsaçı otu, balık ve diğer et yemeklerinde kullanılır, bakliyatlarla de uyumludur.
Arapsaçının en yaygın kullanım şekli bitkinin kök ve yapraklı kısımlarından zeytinyağlı ot yemeği, yoğurtlu meze, soğanlı ya da yumurtalı kavurma yapılarak tüketilmesidir. Haşlanan arapsaçı, kuzu ya da koyun etinin içine katılarak etli yemek olarak da tüketilebilir.
Aynı familyadan olan rezene ve anason bitkileri özellikle koku olarak birbirlerine benzerler ancak farklı türlerdir. Rezene arapsaçı ile de karıştırılabilmektedir. Yabani rezeneye bazı yörelerde arapsaçı da denir.
Zambakgiller ailesine ait, özellikle Doğu, Güneydoğu Anadolu ile Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde endemik olarak yetişen çiriş otunun tadı oldukça lezzetli ve birçok farklı şekilde tüketilebiliyor. Çiğ olarak yenebildiği gibi, etli ve zeytinyağlı yemeği yapılıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir: Hemoroid (basur), romatizma, egzama, sivilce ve çıban, saçkıran, sarılık, karaciğer bozuklukları, mide tahrişi, kemik kırıklıkları ve apse tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca çiriş otu uyuz ve frengi tedavisinde de yıllardan beri kullanılmaktadır.
İdrar söktürücü özelliği ile idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir. Adet söktürücü olup, adet düzensizliğini azaltır. Suyu, sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarını gidermeye katkı sağlar. Saç dökülmesini azaltıp, kökleri güçlendirir.
Öksürük kesici özelliği olduğu belirtiliyor. Arap saçı otunun solunum yollarını rahatlattığı söylenebilir. Vücudun farklı bölgelerinde yer alan zararlı bakterilerin yok edilmesine destek verir. Mide, bağırsak, boğaz veya diğer bölgelerde bulunan iltihabın temizlenmesinde Arapsaçı otunun etkisi olduğu söylenebilir.
Dr. Turhan, “Kalsiyum, demir ve magnezyum minerallerini içeren arapsaçı, B ve C vitaminleri yönünden zengin bir ot. Kas ve kemik ağrıları, baş ağrıları için etkili. Mide asitlerini dengelediği ve gaz oluşumunu önlediği biliniyor.
Tek başına çiğ olarak ya da bazı yemeklerde baharat olarak tüketilebilir. Özellikle salatalarda ve çorbalarda taze bir bitki olarak veya garnitür olarak kullanılabilir.
Arapsaçını temizleyelim ve doğrayalım. Soğanı tava içerisinde yağ ile kavuralım ve kuru biberleri ilave edelim. 2- 3 dakika daha kavurup Arapsaçını ilave edip 3-4 dakika daha kavuralım ve domatesi de ilave edelim. Üzerine kapak kapatalım kendi buharı ile yumuşaması sağlayalım.
Etli Arapsaçı Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle arapsaçı otunu ayıklayıp yıkıyoruz. 15 dakika haşlıyoruz.
Otları iyice kurutun ve bir kağıt havluyla üzerlerindeki nemi güzelce alın. Fazla nem otların bozulmasına, yaprakların yumuşamasına sebep olur ama az nemle de lezzet kaybı oluşur. İyice kuruladıktan sonra hafif nemli bir kağıt havluya dizin ve sarın. Hava almayan bir kaba koyun ve buzdolabına kaldırın.
Otlar kavrulunca üzerini örtecek kadar sıcak su ve tuzunu koyup, düdüklü tencerede 45 dakika pişirin.
Veya arapsaçı, madımak, ısırgan, yabani kuşkonmaz, köremen gibi pek çok ot mevsiminde bolca alınıp, ayıklanıp doğrandıktan sonra kendi suyunda pişirilip hacmi azaltılarak, soğuduktan sonra da buzdolabı poşetlerine pay edilerek dondurulabilir.
Yabani rezene ve sıralık olarak da bilinen arapsaçı otu, ısırgangillerden bir bitkidir. Dereotuna çok benzer ama aslında arada büyük bir fark vardır, o da arapsaçının keskin bir anason kokusuna sahip olmasıdır.
KUZU ETLİ ARAP SAÇI YEMEĞİ (EGE YÖRESİ) - YouTube.
Ege otlarını sevenler için çok güzel bir tarifimiz var: Ege Usulü Kuzu Etli Arapsaçı Yemeği. Arapsaçı kendine ait rayihası olan enfes bir ot. Üstüne bir de kuzu eti ile birleştiği zaman ortaya olağanüstü bir lezzet çıkıyor.
YÖRESEL İSİMLERİ Yabani anason, Arapsaçı, Çaşır, Çaşıra, Kokar ot, Maratura, Marasa, Marata, Mayana, Erezene, Raziyane, Rezdane, Irziyan, Sıra, Sırra, Sincilip. kurak yamaç ormanları ve akarsu kıyılarında rastlanır. Çiçeklenmesi Temmuz ayından, Eylül ayına kadar sürer.
çözümlenmesi güç bir duruma gelmek.
Anavatanı Afrika olan aloe vera (sarısabır), “ölümsüzlük bitkisi” ve “ilaç bitkisi” isimleriyle de tanınıyor. Aloe veranın (Sabırın) gövdesi ya yoktur veya 10-30 cm olabilir, şayet alt yaprakları kesilirse zamanla gövde ortaya çıkar. Peki, ölümsüzlük otu (sarı sabır) nerelerde yetişir, faydaları neler?
BOL BOL ALIP BUZLUĞA ATIN.ÇOK ŞİFALI BİR BİTKİDİR. FAYDALARI; C vitamini açısından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklardan koruyor. Adet düzensizliklerinin azalmasına, regl döneminin düzenli bir şekilde devam etmesine yardımcı oluyor.
Ayrıca, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve vücuttaki iltihaplanmaları azaltır. Bu sayede, eklem ağrısı, romatizma gibi iltihaplı hastalıklarda rahatlatıcı bir etki gösterir. Çiriş otunun kan şekerini düzenleyici özelliği sayesinde, diyabet hastalarının kan şekeri seviyelerini dengelemelerine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri