Üniversitelerdeki öğretim üyeleri, mesai saatleri dışında, yüksek öğretim kurumlarından başka yerlerde, mesleki faaliyetlerde bulunabilecek ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra edebilecekler.
Yani öğretim üyelerinin mesai içinde özel iş yapmaları, özel muayenehane veya ofislerinde çalışmaları, avukatlık yapmaları (duruşmalara girmeleri) filan kanunen yasak. Açıkça disiplin suçu oluşturuyor. Gelir getirici olsun gönüllü (pro-bono) olsun mesai içinde başka iş yapmaları kanuna aykırı.
Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.
D kategorisi araştırma görevlilerinin haftada 10 saat, E kategorisi araştırma görevlilerinin ise haftada 5 saat görev yapması beklenir.
Akademisyenlerin hafta sonu da geceleri de tatillerde de çalıştığını vurgulayan Öğretim Elemanları Sendikası Genel Başkanı Dr.
İlgili 45 soru bulundu
Yıllık İzin ve Tatiller
Sözleşmeli akademisyenlerin yıllık izin süreleri, emsali Türk kadrolu öğretim elemanının izin süresi kadardır ve üniversitedeki kıdeme göre hesaplanır. Buna göre yıllık izin süresi; On yıldan az hizmet sürelerinde 20 gün, On yıldan fazla hizmet sürelerinde 30 gündür.
Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde; Akademik Personelden 1 yıldan 10 yıla kadar (on yıl dahil) hizmeti olanlara yıllık 20 gün, 10 yıldan fazla hizmeti olanlara ise senede 30 gün yıllık izin hakkı verilir.
Bilindiği gibi, 2547 sayılı kanunun 50/d maddesine göre atanmış araştırma görevlilerinin süreleri yüksek lisans için 3 yıl, doktora için 6 yıldır. Atamalar başarı durumuna göre birer yıllık dönemler halinde yapılır.
Akademisyen maaşlarının asgari ücrete oranı
7/1 kıdem araştırma görevlisinin maaşı 31 bin 763 lira oldu. Araştırma görevlisinin asgari ücrete oranı ise 2,8 olacak.
Öğretim görevlisi ve okutmanlar ise, haftada asgari on iki saat ders vermekle yükümlüdür." hükmü bulunmakta olup, araştırma görevlilerine yasal olarak ders verme zorunluluğu getirilmemiştir.
YÖK'ün talebi çerçevesinde 2006 sonrasında kurulan 41 üniversitedeki öğretim üyelerinin emeklilik yaşının 67'den 72'ye çıkartıldığını hatırlatan Kurtulmuş, şimdi bu üniversitelerdeki emeklilik yaşının 75'e çıkartıldığını bildirdi.
“Öğretim üyesi, kadrosunun bulunduğu yükseköğretim birimi ile sınırlı olmaksızın ve ihtiyaç bulunması halinde görevli olduğu yükseköğretim kurumunda haftada asgari on saat ders vermekle yükümlüdür. Öğretim görevlisi ise haftada asgari on iki saat ders vermekle yükümlüdür.
Akademisyenler, üniversitelerde, yüksek öğretim kurumlarında ve araştırma merkezlerinde çalışan öğretim elemanlarıdır.
Ayrıca, araştırma ve proje çalışmaları için de belirli bir zaman ayırırlar. Bunun yanı sıra, performans değerlendirmeleri ve toplantılar gibi diğer faaliyetler de zaman alabilir. Bununla birlikte, genel olarak, akademisyenlerin haftalık çalışma saatleri 40 ila 60 saat arasında değişebilir.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 60. maddesinin (b) fıkrasına göre, üniversitedeki görevinden, herhangi bir nedenle ve fakat kendi isteği ile ayrılan öğretim üyesi, başvurusu üzerine, kadro şartı aranmaksızın, tekrar ayrıldığı yükseköğretim kurumuna dönebilir.
Özellikle Hukuk lisansı alanında Türkiye çapında öğretim üyesi açığından söz ediliyor. Yine tıp ve sosyal bilimlerde de açık fazla. Yeni kurulan üniversitelerde pek çok lisans bölümünde, az sayıda hocayla eğitim-öğretim sürdürülüyor.
50-d araştırma görevlisi kadrosuna yüksek lisans eğitimi devam etmekte iken ataması yapılan kişiler eğitimini tamamladığı tarihten itibaren 6 (altı) ay içerisinde devlet üniversitelerinde alanında bir doktora programına kayıt yaptırmakla yükümlüdür. Aksi takdirde kadrosuyla ilişiği kesilerek görevine son verilir.
Sonraki Konu. Akademisyen maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 32 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Akademisyen maaşları 28560 TL'dir. En düşük Akademisyen maaşı 22850 TL iken, en yüksek Akademisyen maaşı 50000 TL'dir.
Bazen de yüksek lisans eğitimi tamamlandıktan sonra araştırma görevlisi olarak işe başlayabilirsiniz.
2547 sayılı Kanun'un 33/a maddesi gereğince atanan araştırma görevlileri en çok 3 yıla kadar görev süreleri uzatılabilmektedir. Bu kadroyu kullanan araştırma görevlisinin öğrenci olma zorunluluğu bulunmadığından azami süre takibi söz konusu değildir.
50-d araştırma görevlileri lisansüstü eğitimleri tamamlanana kadar çoğunlukla 1 (bir) yıllığına atanır. Bu süre azami eğitim süresini aşmamak kaydıyla her defasında yenilenir.
Göreve yeni başlayan bir öğretim üyesi yaklaşık olarak 32.300 TL maaş almaktadır. Doçent maaşı ne kadar 2023? Akademik kariyere sahip bir doçentin maaşı, 30.000 TL ile 50.000 TL arasında değişebilirken, profesörler ise daha yüksek bir gelir elde edebilir ve maaşları 65.000 TL veya hatta daha fazla olabilir.
On seneden fazla olanların ise senelik izin süresi otuz günle sınırlıdır. Akademik eleman olarak görev yapan kişiler memur sınıfından sayılmaz. Yani hukuki açıdan memur vasfına sahip değildir. Ancak ücretli yani yıllık izin dışında akademisyen ücretsiz izin hakkı da vardır.
Akademisyen olmak için en az 2 yıl yüksek lisans eğitimi alınmalıdır. Lisans eğitimi 4 yıl, yüksek lisans eğitimi 2 yıl sürmektedir. Doktor, doçent gibi pozisyonlara geçmek için ise doktora eğitimi alınır. Doktora süreci ortalama 4 yıl sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri