Ölçek, bilimsel araştırmanın konusu olan olay, olgu, nesne ve varlıkların ölçülmek istenilen özellikleri referans/dikkate alınarak hazırlanmış veri toplama (gözlem) aracıdır.
Literatürde kullanılan dört temel ölçek tipi; sınıflama (gruplama, nominal, isimsel) ölçeği; sıralama (ordinal) ölçeği; eşit aralıklı (interval) ölçek; ve oranlı (ratio) ölçek olarak sayılabilir. Sınıflama (gruplama, nominal, isimsel) ölçeğinden oranlı (ratio) ölçeğe doğru gidildikçe karmaşıklığın derecesi artmaktadır.
Ölçme, bir niteliğin gözlemlenip, gözlem sonucunun sayı veya başka bir işaretle gösterilmesidir (Turgut, 1990). Ölçek, ölçme işleminde esas olarak kabul edilen ve kullanılan araç, birim veya boyuttur (Arıkan, 2013).
İlgili 31 soru bulundu
Örnek: 1/1000 veya 1:1000 ölçeğinin bize anlattığı: haritada iki nokta arasında ölçülen 1 cm uzunluğu arazi ortamında 1000 cm olarak görmektir. Ölçek ayrıca bir projenin veya planın büyüklüğünü veya kapsamını ifade etmek için de kullanılır.
ÖLÇME: Herhangi bir niteliği gözlemek ve gözlem sonucunu sayı ya da sembollerle ifade etmektir. DEĞERLENDİRME: Ölçme sonuçlarının, aynı alana ait bir ölçüt ile kıyaslanarak bir değer yargısına varma sürecidir.
Ölçek, teknik resmi çizilen parçaların çizim ölçülerinin gerçek ölçülerine oranıdır. Parça gerçek ölçüsünde çizilmişse ölçek, gerçek büyüklük ölçeği; büyütülerek çizilmiş ise büyütme ölçeği; küçültülerek çizilmiş ise küçültme ölçeğidir.
Ölçek türleri farklı veriler arasında ölçüm yapabilmek için kullanılan araçlardır. Doğru ölçek türü seçimi ile veriler arasında ölçümler yapabilir ve sonuçlar elde edebilirsiniz. İstatistiksel ölçüm araçlarının her biri kullanım alanı noktasında farklı veriler için uygundur.
İki çeşit ölçek vardır. Bunlar: Kesir ölçeği. Çizgi ölçeği.
Ölçek kelime anlamı en sade biçimde ölçmeye yarayan alet veya yöntem olarak adlandırılmaktadır. Ölçek tanımı ise belirli nesneleri veya belirli araştırma verilerini elde etmek için kullanılan sistematik ilerleyen ve sonuçlara ulaşma yöntemlerinin tümüdür.
Çizimi yapılacak olan araziye ait gerçek uzunluklar haritaya aktarılırken belli oranlar dahilinde küçültülmesine ölçek denir.
Ölçek, bilimsel araştırmanın konusu olan olay, olgu, nesne ve varlıkların ölçülmek istenilen özellikleri referans/dikkate alınarak hazırlanmış veri toplama (gözlem) aracıdır.
Ölçek Türleri (Sınıflama ,Sıralama ,Eşit Oranlı ve Aralıklı) olarak dörde ayrılmaktır. Ölçek kavramları en az bilgi verenden en çok bilgi verene doğru sıralarsak Sınıflama< Sıralama< Eşit Aralıklı < Eşit Aralıklı dır.
Derecelendirme Ölçekleri
Bu ölçekler genel olarak, gözlem sonuçlarını sayısal verilere dönüştürmeye yarayan araçlardır. Derecelendirme ölçekleri bireyin başka bir birey tarafından gözlenerek özelliklerinin betimlenmesi, sınıflandırılması, genel yargısını ifade etmesi için kullanılan bir araçtır.
Mimaride ölçek, bir yapı ya da nesnenin boyutlarının, diğer yapı ve nesnelerle ilişkisini gösteren bir ölçme sistemidir. Proje çizimlerinde, harita, maket ya da planın küçültme veya büyültme oranını gösterir. Örneğin, 1/100 ölçeğinde çizilmiş bir kat planı, gerçek mekanın 100 kat küçültülmüş halidir.
Ordinal Ölçek: Sıralanabilir nitel değişkenlerin ölçeğidir. Örneğin; eğitim düzeyi, Likert ölçeği, vs.
Nominal, Ordinal, Aralık ve Oran, her biri çoktan seçmeli bir soru olan anketler ve soru formları şeklinde veri toplamak için kullanılan dört temel ölçüm ölçeği seviyesi olarak tanımlanmaktadır.
Ölçek ölçme faaliyetlerinin yerine getirilebilmesi için kullanılması gereken araçlar bütününe ölçek adı verilir. İstatistikte kullanılan veriler sayı ile ifade edilmesi gerekmektedir. Bu sayıların nasıl ifade edileceği ölçme kavramı ile belirlenir.
Teknik resim ya da çizimlerde, özellikle de haritalarda kullanılan küçültme oranına ölçek adı verilir. Bir başka şekilde açıklamak gerekirse; çizimde bulunan uzunluk ya da büyüklüklerin gerçek ve çizim boyutları arasındaki orana ölçek denir.
Değerlendirme ölçekleri, araştırmacılara yanıtlayanların görüş ve davranışlarını nicel olarak ölçme fırsatı tanır. Uygun anket ölçeklemesi olmadan toplanan bilgiler, önyargı içerme ve anket sonuçlarını olumsuz yönde etkileme riski taşır.
Ölçme Türleri. Ölçme; ölçülen özelliğe ve ölçülen özelliğin gözlenme şekline göre yani ölçümün elde ediliş biçimine göre üçe ayrılmaktadır: Doğrudan, dolaylı ve türetilmiş.
Araştırma deseni (modeli), araştırmanın sorularını cevaplamak ya da hipotezlerini test etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen bir plandır. Araştırma amacına uygun ve ekonomik olanak, verilerin toplanması ve çözümlenmesi için gerekli koşulların düzenlenmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri