İşitme sinirleri nerede bulunur sorusunun cevabı ise iç kulaktır. Dış ve orta kulak bölgelerinde kulak yapısı korunmakta ve iç kulak ile köprü kurulmaktadır. Bu sayede kulak dengesi sağlanmaktadır.
İşitme organı (corti organı)
Bu reseptörler zar kokleanın (ductus cochlearis) içinde yerleşmiş olarak işitme siniri (n. cochlearis) ile irtibat hâlindedir.
Koklear sinir iç kulaktan işitme ile ilgili uyarıları, vestibüler sinir ise yine iç kulaktan denge ile ilgili uyarıları beyin sapına taşır. Temporal kemiğin internal akustik kanalından çıkar ve pontoserebellar köşeden geçerek beyin sapına ulaşır. vestibulokoklear sinir özel somatik afferent liflerden oluşur.
Orta kulakta bulunan üç kemikçiğin sonuncusu olan üzengi kemiği, kulağın bölümleri arasındaki en küçük kemiktir. Bu kemik, ayrıca insan vücudundaki en küçük kemiktir. Üzengi, örs kemiğinden gelen ses titreşimlerini alır ve onları, beyne taşınan sinir uyarılarına dönüşmeleri için iç kulağa iletir.
Kulak kepçesi ve bunun devamında kulak zarına kadar ulaşan kanal kısmıdır. Temel görevi ses dalgalarının toplanarak kanala ve kulak zarına yöneltilmesidir. Girişten itibaren 3.5-4 cm uzunluğundadır. Girişe yakın kısımda salgı bezleri olup, bu salgı halk arasında kulak kiri (buşon) olarak bilinir.
İlgili 39 soru bulundu
İç Kulak; iç kulak sıvısı içinde mikroskobik işitme ve denge sistemi hücreleri ve sinir uçlarını içerir. Orta kulaktaki üzengi kemiğinin titremesi ile iç kulağa iletilen ses dalgaları buradaki sinir uçlarını etkileyerek beyinde ses olarak algılanan elektrik uyarılarının oluşmasını sağlar.
İşitmenin meydana gelişi
Oval penceredeki ses titreşimleri dalız içindeki sıvı ile salyangozdaki sıvıya geçer. Ses titreşimleri salyangozdaki sıvıdan işitme duyu hücrelerine oradan da sinirlere aktarılırlar. Sinirler tarafından alınan ses beyne iletilir ve işitme sağlanmış olur.
İç kulağa iletilen bu titreşimler, koklea (salyangoz) adı verilen bir yapının içindeki tüysü hücreler tarafından beyne iletilir. İnsanlarda, bu hücreler kendini yenileyemez, dolayısıyla, hasar aldıkları takdirde işitme kaybı başlar.
*Salyangozun içinde işitme ile ilgili mekanoreseptörlerin bulunduğu yapıya korti organı denir.
Kulak dokusu kollajen liflerden, sinir hücrelerinden ve damarlardan oldukça zengin bir dokudan meydana gelmektedir. Bu lifler ve sinir hücrelerinden kalkan sinyaller gerekli noktalarda kavşaklar yapıp yanıtlar oluştururlar.
Sekizinci kafa çifti ya da 8. kranial sinir (nervus vestibulocochlearis – vestibülokoklear sinir) olarak adlandırılan sinir, işitme ve dengeden sorumlu sinirimizdir.
Yüksek seslere sık aralıklarla maruz kalınması da hasara neden olur. Ses, belli bir seviyeyi aştığı zaman, iç kulaktaki sinir uçlarını tahrip etmeye başlar. Eğer bu durum çok kez tekrarlanırsa, sinir uçları onarılamayacak kadar zarar görür ve işitme duyumuzda sonsuza dek kayıp yaşarsınız.
Özetle geçici işitme kayıplarında işitme kaybının tedavisi mümkün olmakla birlikte kalıcı işitme kayıplarında ise bu mümkün olmayıp bireyin yaşam kalitesinin arttırılması için tıbbi cihazlara başvurulur.
İç kulak denge organı iki kısımdan oluşuyor. Her iki kulakta üçer tane olmak üzere yarım daire kanalları bulunuyor ve bu yapılar bizim hareket halindeki dengemizi sağlıyor. İçi kulakta yer alan ve 'vestibül' adı verilen organ ise yer çekimine karşı dengemizi sağlıyor.
Sinirsel işitme kaybının herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır, ancak işitme cihazları ile sinirsel işitme kaybı hastaları daha iyi duyabilirler. Bu işitme kaybını teşhis ve tedavi etmenin en iyi yolu bir işitme sağlığı uzmanına danışmak ve tam bir işitme değerlendirmesi yaptırmaktır.
Corti organı, memelilerde kokleada yer alan, işitme için almaç görevi gören organ.
Deride, burunda ve kulakta yoğunlaşır.
4) Mekanoreseptör: Deri ve kulakta bulunan basınç, ses, dokunma gibi uyarıları algılayan reseptörlerdir.
Sinirsel işitme kaybı ya da sensorinöral işitme kaybı, genelde tedavi edilemez.
Tedavi edilmeyen işitme kaybının
beyniniz için olumsuz sonuçlara yol açabilir. Beyninizin beklendiği gibi çalışması için, tam bir ses perspektifine ihtiyacı vardır. Tedavi edilmemiş işitme kaybı olan insanlar, karmaşık ses ortamlarıyla başa çıkamadıkları için, sosyal ortamlardan uzaklaşma aşamasına gelebilirler.
Sinirsel işitme kaybı genellikle işitme cihazları veya işitme implantları gibi tedaviler gerektirir, diğer işitme kayıpları bazen ilaç veya cerrahi ile tedavi edilebilir. Sinirsel işitme kaybı genellikle kalıcıdır, diğer işitme kayıpları bazen geçicidir ve tedavi edildikten sonra işitme normale dönebilir.
Bu bölgenin iyi geliştirilmesi çocuğun akademik becerilerinin kuvvetli olması için zemin oluşturur. Beynin alt kısmında yer alan temporal lob işitme ve işittiğini yorumlama becerisi ile ilgilidir.
Michigan Üniversitesi Kresge İşitme Araştırma Enstitüsü'nde yapılan araştırmalar, magnezyum desteği alan kişilerin (A, C ve E vitamini ile birlikte) gürültüye bağlı işitme kaybına karşı korunduğunu gösteriyor. Nelerde var: Muz, enginar, patates, ıspanak, domates ve brokoli. Çinko, vücut için en yararlı elementlerden.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri