Emlak Vergisi, belediyeye yapılabileceği gibi belediyelerin internet sitesi üzerinden kredi kartıyla veya e-Devlet aracılığıyla da tamamlanabilecek. Ayrıca PTT şubelerinden, banka şubelerinden, bankaların internet şubelerinden ve cep telefonları üzerindeki mobil uygulamalardan da ödeme yapmak mümkün.
Vergi ödemesi, gayrimenkulün bulunduğu belediyeye gidilerek yapılabilir. Ayrıca e-belediye hizmeti veren belediyelerin sistemleri üzerinden online ödeme gerçekleştirmek de mümkündür.
Emlak vergisi, mükellefler için yıllık bir gider kalemidir. Yani bu vergiye tabi olanların her yıl devlet tarafından belirlenen tutarı ödemeleri şarttır. Emlak vergisi ödeme işlemi genelde iki taksit halinde gerçekleştirilir.
Mükellefler emlak vergisi taksit ödemelerini e-Devlet, EFT/Havale ve Gelirler İdaresi Başkanlığı (gib.gov.tr) ve bağlı bulunan belediyenin resmi sitesi üzerinden yapabilecek. Emlak vergisi, tek seferde ödenebileceği gibi iki taksite de bölünebilir.
Emlak verginizi bağlı bulunduğunuz belediyenin resmi web sitesinden, belediye çağrı merkezinden, belediye ofislerinden ve e devletten öğrenebilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Vergilerin ödenmemesi halinde ceza uygulaması bulunmaktadır. Ödenmeyen emlak vergisi cezası her ay için 1.40 oranında faizle işlenmektedir. Bunun dışında vergi borcunun ödenmemeye devam edilmesi halinde mülk sahibinin banka hesabına da bilgi geçilmektedir.
Öncelikle en önemli giriş yapısı elbette e-devlet. Turkiye.gov.tr adresinden giriş yapılan E-Devlet Kapısı'ndaki Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinden vergi borcu sorgulama ve detaylı bilgi almak mümkün oluyor.
ŞEHİRLEŞEN KÖYLERDEKİ EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu, ana unsur olarak köy sınırları içerisindeki taşınmazları emlak vergisinden muaf tutmuştur. Köy tüzel kişiliği korunduğu sürece, şehirleşse de köy sınırlan içindeki taşınmazlar bu muafiyetten yararlanmaktadır.
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'nun 12'nci maddesinde " Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsalar bu kanun hükümlerine göre Arazi Vergisine tabidir.
7255 Sayılı Kanunun 19. Maddesi ile 5403 Sayılı Kanunun 8/I maddesinde değişiklik yapılarak tarım arazilerinin miras yolu ile intikal işlemlerine vergi ve harç muafiyeti getirilmiştir.
Arazi vergisinin oranı binde bir , arsalarda ise binde üçtür. Bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanır. Cumhurbaşkanı, vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkilidir.
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'na göre kişilerin üzerinde bulunan bina, arsa, ev gibi taşınmazlar için devlete yapılan ödemelere emlak vergisi denir. Emlak vergisi, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan arsa, arazi ya da evlerin mülk sahipleri ya da arsa sahipleri tarafından ödenmesi gerekir.
Emlak Vergisi, belediyeye yapılabileceği gibi belediyelerin internet sitesi üzerinden kredi kartıyla veya e-Devlet aracılığıyla da tamamlanabilecek. Ayrıca PTT şubelerinden, banka şubelerinden, bankaların internet şubelerinden ve cep telefonları üzerindeki mobil uygulamalardan da ödeme yapmak mümkün.
Emlak alım satım vergisini hem alıcı hem de satıcı tarafından bireysel olarak ödenir. 2022 yılı itibari ile %4 olan alım satım vergisinin dağılımı alıcıdan %2, satıcıdan %2 + 400 TL döner sermaye harcı ve 750 TL kadastro ücreti şeklindedir.
ödemelerinizi İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİ'nin web (ivd.gib.gov.tr) adresi ve mobil (GİB Mobil) uygulaması üzerinden ya da anlaşmalı tüm bankaların online bankacılık hizmetlerinden yararlanarak internet ortamında evinizden yada ofisinizden ödeyebilirsiniz.
Daimi muaflıklar: Emlâk Vergisi Kanununun 14 üncü maddesine eklenen (g) fıkrası ile belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan arazi, Arazi Vergisinden daimi olarak muaf tutulmuştur.
200 metrekareyi geçmeyen ve hiçbir geliri olmayan mesken sahipleri emlak vergisinden muaf tutuyor. Engellilerin emlak vergisinden muaf olmaları için bir adet evi olması ve evin brüt yüzölçümünün 200 metrekareyi geçmemesi gerekiyor. Şehit yakını dul ve emekli dul olan kişiler emlak vergisinden muaf tutuldu.
Gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden hesaplanan emlak vergisi, belediyelere yılda iki taksit halinde ya da tek seferde ödenir. Ancak gayrimenkul sahibi bazı kişiler emlak vergisi ödemekten muaftır. Ev hanımı, şehit yakını, işsiz, gazi, emekli ya da dul kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
2023 emlak vergisi ödeme tarihleri geldiğinde gayrimenkulün o yıl içerisinde ödenmesi gereken vergi tutarı öğrenilebilir. Emlak vergisi oranları gayrimenkulün sahip olduğu değer üzerinden belirtilen oranda hesaplanır. Bu oranla konutta binde 1, işyerinde binde 2, arsada binde 3 ve arazide ise binde 1'dir.
Konutlardan binde 1, mesken dışı binalardan binde 2, arazilerden binde 1, arsalardan ise; binde 3 oranında emlak vergisi alınıyor. Taşınmazın büyükşehirlerde bulunması durumunda emlak vergisi %100 artış gösteriyor.
Konut, arsa, işyeri, arazi ve benzeri taşınmaz mülke sahip olanların yıllık olarak devlete ödemekle yükümlü olduğu bir vergi türüdür. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununca söz konusu taşınmazlara sahip olanların her yılın mayıs ve kasım aylarında düzenli olarak bu vergiyi ödemesi gerekiyor.
Emlak vergisi artış oranı 2023 yılı için nedir? 2023 yılı için artış oranı %122,93 olarak belirlenmiştir. Örnek olarak 2022 yılında 100 TL olan vergi tutarı 2023 yılında 222,93 TL olacaktır.
Sosyal güvenlik kurumlarından dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı alanlar, geçen yıl elde ettikleri menkul sermaye iradı gelirleri 70 bin lirayı aşmamak kaydıyla bu yıl emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilirler. EYT düzenlemesi kapsamında dul ve yetim aylığı bağlananlar da bu haktan yararlanabilecekler.
Emlak vergisi ödeme internetten yapılabilmektedir. T.C ile emlak vergisi ödeme işlemi için e - devlet uygulamasından faydalanılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri