ARCS Motivasyon Modeli, öğretim boyutunda motivasyon faktörünün dikkate alındığı hatta merkeze konularak sunulduğu bir modeldir. Bu model, eğitimcilere öğrencilerin derse karşı meraklarının uyandırılması ve sürdürülmesi için imkanlar sağlamaktadır.
ARCS-V motivasyonel öğretim tasarım modeli, diğer öğretim tasarım modelleri gibi yol gösterici bir yaklaşımdır. Bu modelin amacı Page 2 motivasyon stratejilerin ve taktiklerin kullanımı konusunda rehberlik yapmaktır [5, 1]. Ayrıca öğretim modeli olarak yaygınlığı git gide artmaktadır.
Keller tarafından ortaya atılan motivasyon modeli dikkat (attention), uygunluk (relevance), güven (confidence) ve doyum (satisfaction) basa- maklarını içerir. Kellerin ortaya koyduğu bu motivasyon modeli dört bileşenin baş harflerinden oluşan ARCS motivasyon modelidir.
Öğretmen sınıftaki tüm öğrencilere değil de, 3-5 öğrenciden oluşan küçük gruplara ders yapar. Bir sınıfı oluşturan öğrenciler arasındaki öğrenme ve bireysel farklılıklarının giderilerek her öğrenciye hızına uygun öğretim yapılması tekniğidir. Her öğrenci kendine özgü düzeylerde öğrenir.
Glasser, temel öğretim modeliyle, öğrencilerin bilişsel öğrenme sürecinin yanı sıra fizyolojik ihtiyaçlar, sevgi, özgürlük, güç ve eğlence gibi ihtiyaçlarının da karşılanması gerektiğini savunmuştur. Bu modelde, en iyi eğitimin en iyi sınıflarda, en iyi öğretmenler tarafından gerçekleştirileceğini belirtmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Keller Planı'nda öğretmen ders içerisinde aynı öğrenme stiline sahip öğrencileri 3-5 gruba ayırarak ders işlemektedir. Bu sayede teker teker öğrencilere geri dönüt vermek yerine gruplara dönüt vererek zamandan tasarruf etmekte ve hemen hemen tüm öğrencilerin ihtiyaçlarını gidermektedir.
Motivasyon kaynakları, bazen amaçlı ve bazen teşvik edici olmak üzere farklı motivasyon türleri şeklinde birbirinden ayrılır. Bu motivasyon türleri dışsal, içsel, olumlu, olumsuz, sosyal, temel, günlük, ego ve görev odaklıdır.
Maslow'un motivasyon teorisi nedir ve bu teori kapsamında insan ihtiyaçlarının hiyerarşisi nasıl sıralanmaktadır? Abraham Maslow tarafından 1943 yılında ortaya konulan motivasyon teorisi, insanların temel ihtiyaçlarının karşılanmasıyla yaşamlarının daha tatmin edici ve anlamlı olacağını savunur.
Motivasyonel Faktörler ise; Motive edici derecesine göre, başarı, tanınma, işin kendisi, sorumluluk, ilerleme, gelişme olarak belirlenmiştir.
John M. Keller'in ARCS motivasyon modeli ise, eğitim çalışmalarında en yaygın kullanılan model olarak motivasyon kuramları arasında yer almaktadır.
"V-Modeli" nedir? V-model (yazılım geliştirme) şelale (waterfall) modelinin gelişmiş hali olarak düşünülebilecek bir yazılım geliştirme süreci sunar. Doğrusal bir yönde ilerlemek yerine, süreç adımları kodlama evresinden sonra yukarıya doğru eğim alır ve tipik V şeklini oluşturur.
Şelale modelinin aksine, V-Modeli'nde, her bir yazılım geliştirme aşaması için karşılık gelen bir test aşaması vardır. V-Modeli'nde test, yazılım geliştirme yaşam döngüsü aşamasına paralel olarak yapılır. Test, Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü'nün bir alt projesi olarak yapılır.
Literatürde Mc Clelland başarma ihtiyacı teorisi ya da başarı güdüsü kavramı olarak ifade edilen kuram; “mükemmeliyetçilik standartlarını da dikkate alarak, işleri daha iyi yapmaya yönelik çaba” şeklinde tanımlanmaktadır (Mc Clelland ve Koestner, 1992).
Herzberg'in çift faktör teorisi çeşitli değer sistemleri içinde çalışanın, çalışma ortamından neler beklediği ve çalışanları neyin daha fazla motive ettiğini, hangi çalışma koşullarının tatmin edici olmadığı ve işe karşı isteksizlik meydana getirdiğini belirlemeyi amaçlamıştır (Sabuncuoğlu ve Tüz, 1998: 115).
Mowrer'in “iki faktör kuramı”na göre, travma yaşayan kişilerdeki korku/kaygı, klasik koşullama ile edinilir ve operant koşullama ile kalıcı hale gelir. Kişi uyaran genellemesi ile korku/kaygı yaratan duruma benzer durumlara benzer dehşet tepkileri vermeye başlar.
Maslow teorisi, insanların belirli kategorilerdeki ihtiyaçlarını karşılamalarıyla, kendi içlerinde bir hiyerarşi oluşturan daha 'üst ihtiyaçlar'ı tatmin etme arayışına girdiklerini ve bireyin kişilik gelişiminin, o an için baskın olan ihtiyaç kategorisinin niteliği tarafından belirlendiğini söz konusu etmektedir.
Beklenti teorisine göre, bir bireyin belirli bir amaç doğrultusunda harcayacağı çaba düzeyi, çaba sonucu ortaya çıkması beklenen performans düzeyinin, bu performansa bağlı olarak elde edilmesi beklenen ödüllerin ve bu ödüllerin birey açısından çekiciliğinin bir fonksiyonudur (Vroom, 1964; Porter & Lawler, 1968).
Öz. Literatürde “ERG” teorisi olarak bilinen Alderfer'in ERG Teorisine (Varlık-İlişki-Büyüme Teorisi) göre, insanların üç temel ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaçlar "Varoluş", "İlişki" ve "Gelişme" dır. İkincisi 2019'da düzenlenen Uluslararası İstanbul Kodaly Eğitim Günleri bir anlamda mesleki eğitim olarak tanımlanabilir.
İçsel motivasyon, dışarıdan yönlendirilen ve bazen kısa ömürlü olma eğiliminde olan Dışsal motivasyona kıyasla daha içsel ve genellikle daha kalıcıdır.
Temel Motivasyon Kaynakları
McClelland, insanların davranışlarını etkileyen üç temel motivasyon kaynağından bahsetmektedir. Bunlar başarı ihtiyacı, bağlanma ihtiyacı (ait olma) ve güç ihtiyacıdır (Burnham, 1997: 3).
İlk grup, motive edici faktörlerdir. Bunlar; işin kendisi, sorumluluk, statü, terfi vs. olarak sayılabilir. Varlıkları kişiyi işyerine daha çok bağlayan, kişiye başarı hissi veren faktörler oldukları için insanı motive ederler.
Keller'in marka değeri modeli, Müşteri Temelli Marka Değeri (CBBE) modeli olarak da bilinir.Müşterilerinin şirket hakkında nasıl düşündüklerini ve hissettiklerini şekillendirerek şirketlerin güçlü bir marka oluşturmanın yolunu bulmalarına yardımcı olur.
Slavin'in Öğretim Modeli (Etkili Öğretim Modeli)
Slavin'in etkili öğrenme modelinin temelinde Carrrol'un Okulda Öğrenme Modelinin ilkeleri bulunmaktadır. Grupla öğretime uygun bir modeldir. Diğer özellikleri: Öğretimin sürekliliği sürekli artırılır.
Basamaklı öğretim programı; öğrencilerin bilgiyi edinme, edinilen bilgileri problemlerin çözümünde kullanma ve veriler ışığında olayları analiz etme, eleştirel düşünme, yeni düşünceler ortaya koyma anlayışıyla öğretimi düzenleme yoludur (Başbay, 2005a, s.239).
SÜREÇ TEORİLERİ
Kişinin ihtiyaçlarının nasıl güdülendiği sorusuna cevap aramaktadır. Bireyleri motive edecek kaynaklardan çok bireylerin motive olmasındaki sürece odaklanmaktadır. Dolayısıyla dış odaklı bir bakış açısı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri