Ardıç katranı (Cade oil) hava almayan kaplarda saklanmalıdır. Aşırı sıcakta bırakılmamalıdır. Işıktan korunmalıdır. Şampuan formunda % 1-5 oranlarında yer alırken, günde bir kez olarak saçlı deriye tatbik edilir.
Katran sabunu bir çok cilt hastalığında kullanıldığı gibi sedef ve egzama hastalığının tedavisinde de kullanılmaktadır.
Ardıç katranı yağı içerir. Uyuz, egzama, sedef, mantar gibi cilt rahatsızlıklarında etkilidir. Saç kıran ve diğer saç derisi sorunları için olumlu etkiye sahiptir.
Ardıç Katranının Faydaları :
*Egzama, uyuz, saçkıran, kellik, sedef hastalığı ve ergenlik sivilcelerinde sürülerek kullanılır. *Balla karıştırılarak yenirse, bağırsak parazitlerine iyi gelir.
Ardıç katranı içeren şampuan derideki uyuz rahatsızlıkları için de kullanılabilmektedir. Bit ve pire gibi zararlılara karşı haşere kovucu özellikte olan ardıç katranı özellikle kullanılabilir. Ardıç katranı ergenlik sivilceleri için antiseptik özelliktedir, sivilceyi kurutarak tedavi eder.
İlgili 18 soru bulundu
Vücutta bulunan yara ve yanık izlerini gidermek için katran yağı kullanılabilir. Cildin daha sağlıklı olması için katran yağı tavsiye ediliyor. Katran yağı direkt olarak cilde uygulanabilir. Cilde uygulandıktan sonra bir süre vücudun emmesi beklenmelidir.
Ardıç katranı sabunu cilt üzerinde meydana gelen iltihaplanma ve kaşıntı gibi sorunları giderme de yardımcı olur.
Katran cildinize bulaştı ise temizlemek kolaydır. Katranın bulaştığı cilt bölgenize buz koyabilirsiniz. Daha sonrasında tırnağınız ile cildinizden temizleyip bol su ile yıkayıp arındırabilirsiniz.
Ardıç ağacı ve ağacın meyvelerinden elde edilen yağ ve katran. Şifalı bir ağaç. Ama ağacın yeniden oluşumu yani çoğalması yada fidelenmesi çok ilginçtir. Ardıç ağacının meyvesinin tohumlarından ekseniz de fide oluşmaz.
Tıbbi preparatlar arasında ardıç meyvesi özü ve ardıç katranı esansiyel yağı bulunmaktadır. Ardıç, mide rahatsızlığı, bağırsak gazı (şişkinlik), mide ekşimesi, şişkinlik ve iştahsızlık gibi sindirim problemlerinin yanı sıra gastrointestinal (GI) enfeksiyonları ve bağırsak kurtları için kullanılır.
Şiddetli sedef hastalığı vakalarında fototerapi yanında sistemik ilaçlar kullanılır ve topikal uygulanan kremler de tedaviye eklenir. Derinin nemli ve yumuşak tutulması önemlidir. Sistemik ilaç tedavisi özellikle eklem iltihabı ve tırnak tutulumunun olduğu vakalarda tercih edilir.
Defne sabunu; en değerli ve en sağlıklı sabunların içerisinde yer almaktadır. Bu sabunun içerisinde yer alan bileşenlerden ötürü; sedef, egzama, akne gibi pek çok cilt hastalığına iyi geldiği bilinir.
Cildi kurutmanın dışında, sabun cildin doğal pH'ini degiştirerek onu tahrişe daha yatkın hale getirebilir. Daha hassas bir temizleme için sabun içermeyen bir duş jeli kullanabilirsiniz. Bu size tuhaf gelebilir fakat yulaf ezmeli bir küvette banyo yapmak rahatlatıcı olabilir ve kabukların dökülmesine yardımcı olabilir.
B vitaminleri de sedef hastalığının tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. E Vitamini (tokoferol), özellikle kafa derisinin sedef hastalığı için endike olan sedef hastalığının alevlenmesi sırasında cildin durumunu iyileştirmeye yardımcı olacaktır.
Patates, domates, biber ve patlıcan gibi kabuklu sebzeler iltihabı artırabilir ve sedef hastalığının semptomlarını daha da kötüleştirebilir.
Cildi yatıştırır ve ciltteki kaşıntıyı azaltabilir. Ardıç sabunu ciltteki bakterileri ve mikropları öldürür ve enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur. Ardıç sabunu, egzama gibi cilt problemlerine iyi gelir.
Ardıç yağının cilde de faydaları bulunur. Gerçekleştirilen bir araştırmada, antibakteriyel niteliği sayesinde ardıç yağının egzama ve deri döküntüleri gibi cilt üzerinde oluşan tahrişlere ve enfeksiyonlara karşı olumlu etki sağlayabileceği gözlendi.
Bağırsak gazlarını kolayca söktürür, gaz gidericidir. Kan basıncının düşürülmesinde etkilidir. Cilt sağlığı için faydalıdır, cilt gözeneklerinin temizlenmesini sağlar ve akne oluşumunu önler. Egzama, artrit ve genel enfeksiyonlar için ardıç yağını losyonlara ve kremlere ekleyerek, kompres olarak kullanabilirsiniz.
Ciltte meydana gelen tahriş, kaşıntı ve döküntü için katran sabunu önerilir. Özellikle sedef hastalığı olanların kullanması faydalıdır. Çam ağacı reçinelerinden üretilen, çam katranı sabunu, derideki pullanmayı ve kaşıntıyı azaltarak rahatlatır.
Sonuç olarak; Katran yanıklarında tedavinin ilk basamağı olan vücuda yapışan katranın vücuttan uzaklaştırılması acil hekimleri için zorlu bir durumdur. Kimyasal çözücüler yerine ,elde edilmesi oldukça kolay olan zeytin yağı ile vücuda ikincil bir zarar vermeden katran vücuttan uzaklaştırılabilir.
Her sigaranın tütün cinsine göre içerdiği katran miktarı farklıdır. İçilen sigara ile solunum yollarına ulaşan katran, solunum yollarının içindeki titrek tüyler tarafından yakalanıp solunum yolundan dışarı atılmaya çalışılır.
Yüz yıkanırken ıslatılan ardıç sabunu suyla ıslatılır elde edilen köpük nazikçe ve masaj hareketleri ile yüze uygulanır. Yaklaşık 3 dakika kadar uygulanan ardıç sabunu daha sonra bol suyla durulanır. Günde 2 kez bu şekilde kullanılır.
Kükürtlü & Ardıç Katranlı Sabun, Ayvalık zeytinyağı, kükürt ve ardıç katranı ile formüle edilmiştir. Derinlemesine temizlemeye yardımcı olan bu sabun doğal peeling için oldukça idealdir. Cildi ölü derilerden ve pürüzlerden arındırmaya yardımcı olur.
Katranlı sabunu ilk önce suyun altına tutup ıslatın ardından cildinize ve ya saçınıza ovalayarak sürün. 2-3 dakika ovalamaya devam edin ve ardından su ile durulayınız. Özellikle sabunun köpüğünden yüzünüze, maske şeklinde de uygulayabilirsiniz. Sabunun muhafazası için mutlaka kuru bir yerde tutulması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri