Ardiye bedelleri, ticari malların limana gelip tahliye edilmesiyle doğan depolama ücretidir ve ithalatı ya da ihracatı yapan firmaya faturalandırılır. Bu ücretin hesaplanmasında malların cinsi ve dökme, koli, palet gibi ne şekilde yüklendiğine göre çeşitli etkenler yer alır.
Ticaret eşyasını saklamaya yarayan yere denir(depo). Ayrıca; böyle bir yerde saklanan eşya için ödenen ücrete de “ardiye” denilmektedir. İthalatta eşyanın antrepoya (tahliye edildiği gün ve çıkış yaptığı gün dâhil olmak üzere) beklediği gün üzerinden alınan tutardır.
Ardiye ücretinin hesaplanması; ithalat yükleri için, yükün gümrüklü sahaya alındığı günden, gümrüklü sahadan çıkış yaptığı güne kadar, gümrüklü sahada geçirdiği bekleme süresi ile ilgili gümrüklü saha ithalat tarifesindeki günlük ithalat ardiye ücretinin çarpılması ile belirlenir.
Ardiye ise demuraj bedeli gibi belirli bir anlaşmanın istenilen sürede tamamlanmamış olmasından doğan ek masraflar yerine, ithalatçı firmanın normal şartlarda da ödemesi gereken bir ücrettir. Ardiye masrafları nakliye firmasına değil liman işletmesine ödenmektedir.
Dolu olan ihracat konteynerlerinden ilk 3 gün ardiye alınmaz. Ancak konteyner tahliye limanına indiği andan itibaren, ardiye ücreti de çalışmaya başlar. Ardiye, liman idaresi tarafından talep edilen bir ücrettir.
İlgili 28 soru bulundu
Eşyaların limanda serbest süreden (free time) fazla beklemesi durumunda nakliyeciler tarafından alıcılara demuraj ve detention faturası kesilir. Dünya'da genel olarak bu uygulama ithalat sürecinde ürünlerin limanda beklediği süre için demuraj masrafı faturasıyla uygulanır.
İthalat işlemlerinde olduğu gibi taşıyıcı firmalar ihracat işlemlerinde de değişik limanlar için değişik serbest süreler (free time) belirlemektedirler. Belirlenen bu serbest süre içerisinde konteyner halen limanda duruyor ise bu durumda ihracat yüklemelerinde ardiye oluşmaktadır.
İthalat firmaları havaalanı depolarına gelen malzemelerinde kap ve kilo sınırlaması olmaksızın eşyanın ambara girişinden itibaren ilk 12 saat içerisinde malzemelerini çekmeleri durumunda ardiye ve ordino ücretinden muaf tutulmuşlardır.
Antrepo ve Geçici Depolama Yerlerinde Verilen Hizmetlerde KDV Uygulamasına İlişkin Bilgilendirme. hükmü amir olup, antrepolar ve geçici depolama yerlerinde ardiye, depolama ve terminal hizmetlerinde KDV istisnasından faydalanılabileceği belirtilmiştir.
Ardiye genel olarak gümrüğe girişi yapılan eşyaların, serbest süre dahil gümrükten ayrılana kadar depolandığı bölgeye verilen isimdir. Ardiye içerisine nakliyesi gerçekleştirilen tüm eşyalar öncelikle kendilerine verilen serbest süre tamamlanana kadar bu bölgelerde ücretsiz şekilde depolanmaktadır.
Ardiye (İthalat - İhracat - Reefer - Transit - IMCO'lu-Boş - Taşmalı Flat - Tekne) İşletmenin denetim ve gözetimi altında bulunan yerlerdeki konteynerlerin muhafaza edilmesi hizmetidir.
Antrepo ya da Ardiye, gümrük vergisine konu olup da henüz vergi ve resimleri ödenmemiş malların korunduğu, gerekiyorsa küçük tamamlayıcı işlemlerin yapıldığı gümrük binalarına yakın olan bir tür ticari depodur.
Ardiye, depo vb. yerlerde saklanan ticaret eşyalarıiçin ödenen ücreti ifade eder. Bir başka deyişle; Ardiye ücreti, gümrüklü eşyaların konulduğu yerlerde oluşan maliyettir.
Ardiye Nedir? “Ardiye ne demek?” sorusunun cevabı da tam bu depolama ihtiyacını karşılayan bir tanım veriyor: Evlerde kullanılmayan, saklanması gereken eşyaların konulduğu bölüm.
Demuraj, basit bir ifadeyle, taşımacılık hizmetinde belirlenen sürenin aşılması durumunda uygulanan bir tür cezai ücrettir. Yani, bir konteynerin ya da yükün belirtilen süre içerisinde boşaltılmaması veya taşınmaması durumunda, taşıyıcı veya liman yetkilileri tarafından demuraj ücreti talep edilir.
Buna göre, ardiye, depolama ve terminal hizmetlerinin şirketiniz tarafından ithal veya ihraç edilen malların sahibi konumunda bulunan firmalara sunulması nedeniyle lojistik firmaları adına değil, ithalatçı veya ihracatçı firmalar adına fatura düzenlenmesi gerekmekte olup,Kanunun 17/4-o maddesi hükmü uyarınca KDV den ...
1. KDV Beyan Döneminin Tespiti. Katma Değer Vergisi Kanunu'nun (11/1-a) maddesi ile ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler ile yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetler katma değer vergisinden istisna edilmiştir.
KDV'den Kimler Muaf Olabilir? İhracat işlemlerinde, teşvik belgeli yatırımlarda, diplomatik durumlarda, ithalatta, sosyal ve askeri durumlarda, petrol arama işlemleri gibi birçok alanda KDV muafiyeti bulunmaktadır.
Muafiyet, her bir yolcu için toplam gerçek kıymeti 430 Avro'yu geçmeyen eşya için uygulanır. Ancak, 15 yaşından küçük yolcular için bu miktar 150 Avro olarak uygulanır.
Yeni düzenlemelerle beraber 1 Mayıs tarihinden itibaren Avrupa Birliği dışı ülkelerden de kargoyla gelen eşyaların gümrük vergileri yüzde 20'den yüzden 30 kadarına çıkabilir. Kargo ile bireysel ithalatta 1500 Euro limit ise 150 Euro olmuştur.
Artık 150 Euro'ya kadar yapılan alışverişlerde Avrupa Birliği dışından satın aldıysanız yüzde 30 oranında bir vergi uygulanacak. Avrupa Birliği içerisinden verilen siparişlerde ise yüzde 18 anlaşması devam ediyor.
Primaj : Genel olarak Türkiye'den yola çıkan ihracat ürünleri için armatörün riskini minimize edebilmek için navlun ücretine eklediği ek ücret olarak adlandırılır.
Demuraj bedeli, taşıyıcılara, terminallere ve sözleşmelere bağlı olarak değişebilir. Ancak genele bakıldığı zaman demuraj bedelinin konteyner/gün başına 75 ile 300 dolar arasında değişebiliyor olduğu görülür.
deniz taşımacılığında yükün gemiye yüklenmeden önce limanda ambara alınması belli tarihler arasındadır. başlangıç tarihi ardiyesiz ilk giriş(free gate in) tarihidir. bitiş tarihi ise cut off tur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri