Argon ve karbondioksit gazı yoğunluklarından dolayı gazaltı ark kaynaklarında en çok kullanılan koruyucu gazlardır. Bunun yanı sıra argon-hidrojen karışımı kaynak metalinin akıcılığını arttırdığı için son zamanlarda gazaltı ark kaynaklarında koruyucu gaz olarak artan bir şekilde kullanılmaktadır (2).
Bu kaynak yöntemi, reaktör inşası gibi kalite beklentisi yüksek olan uygulamalar için, ilk tercihtir. 1930'lu yılların başından beri bilinen TIG (argon) kaynağı genellikle, paslanmaz çelik ve alüminyum alaşımlarının kaynağında kullanılır. Argon kaynağı diğer kaynak yöntemlerine göre yavaş bir sistemdir.
Argon, MIG ve TIG Kaynak işlemleri ve plazma kesimde koruyucu gaz olarak kullanılır. Argon, tek başına ya da helyum, karbondioksit, oksijen, azot veya hidrojen gibi diğer gazlarla karıştırılarak kullanılır.
TIG koruyucu gaz
TIG kaynağında en sık kullanılan koruyucu gaz argondur (l1). Saflık oranının en az %99,95 olması gerekir. Ancak alüminyum veya bakır gibi çok iyi ısı iletkenliğine sahip metallerde helyum (l2) kullanılır. Koruyucu gaz olarak helyum kullanıldığında ark daha sıcak olur.
MIG/MAG kaynağında kullanılan gaz karışımlarında Argon asal gaz olduğu için herhangi bir reaksiyona girmeyeceği böylece ark oluşumu ve kararlılığının kolay olacağı, CO2'nin ise ergimiş banyoyu oksitleyeceği ve tüm pozisyonlarda kısa devre kaynağını kolaylaştıracağı ve iyi bir geçiş sağlayacağı görülmüştür.
İlgili 22 soru bulundu
Ancak MIG ve TIG kaynağı arasındaki temel fark, tüketilemeyen bir tungsten elektrot ve ayrı bir sarf malzemesi dolgu malzemesi kullanmasıdır. Sarf malzemesi olmayan tungsten elektrot bir ark üretirken, ikinci elinizle kaynak birikintisine bir dolgu malzemesi "çubuğunu" elle beslemeniz gerekir.
Argon – Helyum Karışımı: Saf argon gazı daha derine nüfuz edebilme kabiliyetine sahiptir. Bu yüzden kaynak işlemlerinde sıklıkla tercih edilir. %75 Helyum, %25 Argon gazı ile hazırlanan kaynak işlemlerinde, daha iyi kesim işlemleri gerçekleştirilebilir.
Argon gazı 150-180 atmosfer basınç altında tüplere doldurularak nakledilir. Tüpün muhtevası, tüpün büyüklüğüne göre 6-9 m3'dürArgon, oksijen gibi kaynak basıncına özel basınç düşürme monometreleriyle düşürülür.
Alüminyum için en popüler kaynak işlemlerinden biri, aksi halde tungsten atıl gaz (TIG) kaynağı olarak bilinen gaz tungsten ark kaynağıdır (GTAW).
Kaynağın köpürmesi genellikle gaz korumasının doğru yapılmaması nedeniyle meydana gelir. Gaz debisinin istenenden çok veya az olması kaynak banyosu üzerinde gözeneklenmeye neden olur.
Argon ve karbondioksit gazı yoğunluklarından dolayı gazaltı ark kaynaklarında en çok kullanılan koruyucu gazlardır. Bunun yanı sıra argon-hidrojen karışımı kaynak metalinin akıcılığını arttırdığı için son zamanlarda gazaltı ark kaynaklarında koruyucu gaz olarak artan bir şekilde kullanılmaktadır (2).
Bir thoriated tungsten elektrot yaygın olarak kullanılan, birlikte bir saf argon koruyucu gaz.
Argon, gezegenimizde en sık rastlanan asal gazlardan biridir ve yer kabuğun %0,00015'ini oluşturur. Dünya atmosferindeki argonun neredeyse tamamı, yer kabuğundaki potasyum-40'ın bozunmasından üretilen radyojenik argon-40'tır.
TG201, TG201A, TG211, TG211A, TG222, TG 222A, TG235, TG285 VE TG295: Değişik sıcaklıklara kadar(650 dereceye) çalışmaya maruz kalan, molibden, krom gibi elementlerle alaşım gösteren sürünme dayanımlı çeliklerin argon kaynağında kullanılan kaynak telleridir.
Koruyucu gaz olarak argon kullanıldığında diğer gazlara göre daha fazla ultraviyole ışını radyasyonu oluşur. Radyasyonun etkileri şöyle sıralanabilir: Ark kaynağında oluşan şiddetli ışık gözdeki retinaya zarar verirken, kızılötesi radyasyon gözdeki korneaya zarar verir ve bunun sonucunda gözde katarakt oluşur.
Piyasada alüminyum çekirdekli yapıya sahip ve kaplamalı elektrotlar bulunduğu için bu metali kaynaklama konusundaki en ucuz yol invertör ile manuel ark kaynağı kabul edilmektedir. İyi bir bağlantı elde etmek için MIG ya da TIG modları ile kaliteli bir kaynak makinesi kullanılmalıdır.
Bakır, pirinç, bronz, çelik ve paslanmaz çelik gibi metallerin ikisini veya daha fazlasını birleştirmek amacıyla eriyen pirinç elektrot kullanarak oksi-asetilen gazı altında yapılan birleştirme şeklidir.
Bir alüminyum kaynak soğuduğunda ve katılaşma sırasında aşırı büzülme gerilmelerinin mevcut olması durumunda gerilme çatlaması meydana gelebilir. Bunun nedeni içbükey bir boncuk profili, çok yavaş bir hareket hızı, çok kısıtlanmış bir bağlantı veya kaynak ucundaki (krater çatlağı) çöküntüden kaynaklanıyor olabilir.
Argon Gazının Özellikleri
Havadan ağırdır. Yanıcı değildir. Ancak havadaki oksijen azaldığında boğucu etkileri ortaya çıkar.
MIG kaynağı; sürekli bir katı tel elektrot ve koruyucu gazın, bir kaynak tabancası içerisinden kaynak bölgesini besleyerek iki bağımsız malzemeyi birleştiren bir ark kaynağı işlemidir. Bu işlemde ark, Argon, Helyum, CO veya çeşitli gaz karışımları gibi bir koruyucu gaz transferi altında meydana gelir.
Örneğimizin başında kullandığımız 1 metrelik parçanızın köşe kaynağında 16 metre tel kullandığınızı hesaplamıştık. Bu durumda 4000 / 16 = 250, yani bir makara ile 250 adet 1 metrelik kaynak uygulamanızı tamamlayabileceğinizi hesap edebilirsiniz.
Argon gazı, farklı kaynak tekniklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Argon kaynak gazı, çevresindeki atmosferin korunması için bir kalkan görevi görür. Bu, kaynak işlemlerini daha kesintisiz ve dayanıklı kılan çeşitli avantajlar sağlar.
Kaynak için gerekli olan gerilim ve akım şiddetini oluşturmak amacıyla geliştirilmiş makinelere kaynak makinesi veya akım üreteci denir. MIG-MAG kaynak makinelerinde kullanılan ark gerilimi 25-55 volt, akım şiddetiyse 10-600 amper arasında değişmektedir.
iyi yapılırsa kaynatılan malzemenin kendi dokusundan bile sağlam olur. "Sadece bir punto bile 70 kg taşır" diyor kaynakçılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri