Arhavi kelimesinin kökeni belli değildir. Eski Tzan lehçelerinden birinden geldiği sanılmaktadır. Roma İmparatorluğu'nun Kapadokya Valisi Arrianus, "Periplus Ponti Euxini" (Karadeniz Seyahati) adlı eserinde Ἄρχαβίς (Arxavís) ya da Ἀρχαβές (Arxavés) adında bir nehirden bahsetmektedir.
Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar.
Arhavi kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Türkiye'nin önemli turistik bölgelerinden olan Arhavi, Artvin'e bağlı bir ilçedir. Sessiz ve sakin bir bölge olmasıyla da bilinen kent, pek çok tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Arhavi ilçesi, fotoğrafçıların uğrak noktaları arasında yer almaktadır.
Bu bağlamda "Arhavi nereye bağlı?" sorusunun yanıtı da "Artvin" olarak sunulabilir.
İlgili 15 soru bulundu
21.661 şehir nüfusu ise Türkiye'de 301. ve Artvin ilinde Artvin ve Hopa'dan sonra en büyük 3. ilçedir. Arhavi nüfusunun büyük bir bölümünü Lazlar oluşturur.
Bunun üzerine hükümet 4 Kasım 1936'da kabul edilen 2885 Sayılı Kanun ile, merkezi Rize olan Çoruh Vilayeti kaldırıldı. Artvin Merkez, Hopa, Borçka ve Şavşat kazaları ile evvelce Erzurum'a verilmiş Yusufeli Kazası'nı da alarak Artvin olan Çoruh İli teşkilatı kabul edildi.
Yörede M.Ö. 831 yılından itibaren Urartu etkisi görülmektedir. M.Ö. 750'lerde yöreye KULKHA-ELİ YURDU adı verilmiş, İyon-yalı gemiciler burada yaşayanlara KOKLAR terimini kullanmışlardır.Yine onların KOLİDA diye belirttikleri ülke, bu addaki Türkistan'dan gelme Hurilerin bir boyundan isim aldığı sanılmaktadır.
Artvin iline bağlı olan ve nüfus açısından en kalabalık ilçesi Artvin Merkez ilçesidir. Merkez ilçesinin ardından en kalabalık ilçesi Hopa ilçesi gelir. Ayrıca en az nüfusa sahip olan ilçesi ise Artvin Murgul İlçesidir.
Arhavi'ye giderseniz kesinlikle tatmanız gereken yemeklerin başında hamsili ekmek, karalahana sarma, kel simit ve fasulye kavurma gelir. Elbette Karadeniz'in birçok kent ve yerleşiminde meşhur olan, mısır unu, tereyağı ve çökelek ya da kolot peyniriyle yapılan muhlamayı, ya da diğer adıyla kuymağı da unutmamak gerekir.
Geçmişte Çoroksi, Çorok, Kollehis ve Klarceti, Osmanlı Döneminde ise Livane olarak bilinen Artvin'in bu ismini nereden aldığı ve hangi tarihten itibaren kullanıldığı tam olarak bilinmemektedir.
Tarihte genellikle Livane ve Çoruh adıyla bilinir. Artvin il nüfusunu Gürcüler, Hemşinliler, Türkler ve Lazlar oluşturur.
Artvin adı, Arta'ya Gürcücede kelimeye bir şeyi taşıyan anlamı veren “-ovani” sonekinin eklenmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Arta-ovani zaman içinde Arta-vani, Art-vani ve Art-vin'e dönüşmüştür. Artavani “Arta'yı barındıran yer” anlamına gelir.
Arhavi ilçesi 30 köye sahiptir.
Lazca; Güney Kafkas dilleri ailesinden olup Gürcüce, Megrelce ve Svanca ile birlikte gruplanır. Bazı dilbilimciler, birbirine çok yakın olan Megrelce ve Lazcayı, Zan dili ya da Kolhis ya da Zan dili olarak tanımlamaktadırlar.
Modern teoriler Kolhis halklarının Laz ve Megrellerin atası olduğunu öne sürmektedir. Bu halklar antik dönemde Güneydoğu Karadeniz bölgesinin etnik ve kültürel yapısında önemli rol oynamıştır.
Artvin'in simgesi boğadır ve boğaları ile meşhur olmuş bir şehirdir. Artvin toprakları itibariyle ormanlık, yeşil bir doğaya sahiptir. Artvin milli parkları, yayları, tarihi ve kültürel dokusuyla mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir Karadeniz şehridir.
Artvin'in 8 ilçesi vardır. Artvin'in ilçeleri: Ardanuç, Arhavi, Borçka, Hopa, Kemalpaşa, Murgul, Şavşat, Yusufeli.
Adrese Dayalı sistemde yapılan nüfus sayımında Artvin ve Artvin dışında yaşayan toplam Artvinli sayısı 559 bin 084. Türkiye içinde yaşayan ve Artvinli olduğu nüfus kayıtlarında belli olan sayı bu.
Bugün Rize'de yaşayan Hemşinliler içinde Ermenice kelimelerin bulunduğu Türkçeyi, Artvin'de yaşayanlar ise Er-‐ menicenin bir lehçesi olan Homşetma dilini konuşmaktadırlar.
Artvin'in çetin şartlarından olsa gerek dayanıklı, zordan korkmayan, mücadeleci erkekler olurlar. Yani bir ilişkide sizi her açıdan mutlu etmeleri son derece olasıdır. Dostluğa değer veren, verdiği sözü tutan, gereksiz çıkışlardan uzak, sakin ve dinleyen bir yapıları vardır. Belli ki listemizdeki en iyi erkektir.
1942'de Arhavi Belediyesi kurulmuş, 1 Haziran 1954'de de 6324 sayılı Kanunla ilçe statüsü tekrar kazanılmıştır. İlçemizin 1 belediyesi, 30 köyü mevcuttur. Belediye sınırları içerisinde 7 mahalle muhtarlığı vardır. Arhavi'nin yüzölçümü 314 km2'dir.
Artvin ve Ardahan Gürcüleri bölgenin yerlileri iken Türkiye'nin diğer bölgelerinde yaşayan Gürcüler ise, Osmanlı sınırları içindeki Gürcü topraklarının 19. yüzyılda Rusların eline geçmesi üzerine, bu bölgeden gerçekleşen göçlerle ortaya çıkmıştır. Bu ikinci grup içinde Müslüman ve Katolik Gürcüler yer alır.
Borçka'nın eski adı Porçha'dır (ფორჩხა). Bu yer adının nereden geldiği kesin olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte Gürcüce “porçhi” (ფორჩხი) kelimesinden türemiş olma ihtimali vardır. “Porçhi” kelimesinin anlamlarından biri "çalılık", "küçük orman"dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri