Oysa Dünya'nın yuvarlak olduğunu Yunan filozofu Aristoteles 2000 yıl önce hesaplamıştı. Gökyüzü Üzerine adlı kitabında şöyle diyordu: “Yıldızları gözlediğimizde sadece Dünya'nın yuvarlak olduğunu değil, çok büyük olmadığını da açıkça görüyoruz.
Aristoteles ortaya koymuş olduğu bu model'de yeryüzünü evrenin merkezine alır ve onun evrenin merkezinde hareketsiz olarak nitelendirir.Ona göre Dünyanın etrafında katmanlar şeklinde yükselen evren küreseldir ve sonludur. “Gökyüzünün dairesel bir şekil taşıması zorunludur.
Dünyanın yuvarlak olduğu fikrini ilk kez ortaya atan kişi antik dönemin önde gelen filozoflarından biri olan Pisagor'dur. Pisagor, M.Ö.
Peki, Dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen ilk bilim insanı kimdir? İlk olarak dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen kişi, M.Ö. 500'lü yıllarda Pisagor'dur. Sisamlı Pisagor, antik İyonya'nın en ünlü düşünürlerinden biri olmuş Yunan filozof ve Pisagorculuğun kurucusuydu.
Eski Hititliler, Okyanusta yüzen dev bir kaplumbağanın üstündeki dört filin taşıdığı yarım küre şeklinde düşünürlerdi. İlk Yunan Düşünürler, dünyanın etrafını nehrin çevrelediği düz bir tepsi şeklinde düşünürlerdi. Pisagor, Aristo, Biruni, Galileo Galile ve Kepler de dünyanın küreye benzediğini iddia etmişlerdir.
İlgili 21 soru bulundu
-Aristoteles'e göre evren, merkezinde dünyanın bulunduğu düşünülen, mükemmel bir küredir. Bu evren ay üstü âlemi ve ay altı âlemi olarak ikiye ayrılır. Ay üstü âlemi eterden, ay altı âlemi ise dört unsurdan oluşur. Ay üstü âleminde dairesel hareket, ay altı âleminde ise düzgün doğrusal hareket söz konusudur.
Orlando Ferguson tarafından 1893 yılında çizilen düz Dünya haritası. Küresel bir Dünya fikri, antik Yunan felsefesinde Pisagor (MÖ 6. yy.) ile ortaya çıkmıştır ancak çoğu Sokrates öncesi düşünür (MÖ 6-5. yy.) düz Dünya modelini savunmaya devam etmiştir.
Gümüşten yuvarlak bir Dünya haritası oluşturan İdrîsî, Orta Çağ'ın en önemli coğrafyacılarından biri olarak kabul ediliyor. Kuzey Avrupa'nın Ceuta şehrinde doğan İdrîsî, Kurtuba'dan Sicilya'ya gelerek Norman Kralı II. Roger tarafından bir Dünya haritası hazırlamakla görevlendirmişti.
İbn-i Heysem optik alanında yaptığı deneysel çalışmalar ve teoriler sebebiyle optik biliminin babası olarak kabul edilmektedir. Bazıları, İbn-i Heysem'i modern bilimsel metodu geliştirdiği için "ilk bilim insanı" olarak nitelendirdiler.
Antik Uygarlıkların Dünya Şekli Teorileri
Dünya'nın şekli, tarih boyunca pek çok uygarlığın merak konusu olmuştur. Babil, bu gizemli dünyayı denizde yüzen düz bir tepsi olarak değerlendirmiştir.
Kısa cevap Kopernik değil, MÖ 310 yılında doğmuş olan Samoslu Aristarkos. Aslında bu gerçeği tüm dünyaya kabul ettiren kişi ünlü Rönesans gökbilimcisi Kopernik olmasına rağmen, ondan 1800 yıl önce doğmuş olan Aristarkos, ilk doğru tahmini yapan insandı.
Dünya bilim insanları tarafından tüm detaylarıyla incelenen bir gezegendir. Detaylı olarak yapılan görüntülemeler dünyanın şekli hakkında en doğru bilgileri veriyor. Dünya tüm kayıtlara göre bakıldığında yuvarlaktır.
Dünyanın yuvarlak olduğunu fiilen ilk kanıtlayan Macellan oldu. Macellan keşif için çıktığı deniz yolculuğunda Batıya ve doğuya gidildikçe saat farkları olduğunu gözlemledi. Dünyanın Yuvarlak Olduğunu Kim Buldu ve Keşfetti? Dünyanın yuvarlak olduğunu yaptığı keşif gezileri sonucunda Macellan buldu.
Oysa Dünya'nın yuvarlak olduğunu Yunan filozofu Aristoteles 2000 yıl önce hesaplamıştı.
Aristoteles, Platon ve Sokrates gibi aristokrasiyi savunur. Ancak onun savunduğu aristokrasi soya değil bilgiye dayanır. Aristoteles'e göre, devleti en bilgili ve yetkin kişiler yönetmelidir.
Bir şey hakkında bilgi sahibi olmak, yani bir şeyi bilmek, ancak o şeyin nedenini bilmek veya onu nedeniyle bilmekle mümkündür ve nedensel düşünmenin felsefe alanındaki izahı Aristoteles'in maddi, fail, formel ve ereksel olarak adlandırdığı Dört Neden Kuramına dayanır.
Bilinen en eski matematikçilerden biri Miletli Thales'tir (MÖ 624 - y. 546); o ilk gerçek matematikçi ve bir matematiksel keşfin atfedildiği bilinen ilk kişi olarak takdir edildi. Thales Teoreminin dört sonucunu türeterek, geometriye uygulanan tümdengelimli akıl yürütmenin ilk kullanımı da kendisine atfedilmektedir.
Marie Skłodowska Curie (Lehçe telaffuz: [kʲiˈri]; Fransızca telaffuz: [kyʁi]; doğum Maria Salomea Skłodowska, 7 Kasım 1867 – 4 Temmuz 1934), radyoaktivite alanında öncü araştırmalar yapmış ve bu araştırmaları sonucunda Nobel Ödülü'ne layık görülmüş Polonyalı-Fransız fizikçi ve kimyagerdir.
15 Şub 1564 - 8 Oca 1642
Galileo Galilei, İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçiydi. Rönesans'ın bilimsel devrimine büyük katkıda bulunan bilim insanına “gözlemsel astronominin babası”, “modern fiziğin babası” ve “bilimin babası” gibi isimler takılmıştır.
Dünyanın en eski haritası 8200 yıl önce Konya'nın güneyinde Çatalhöyük'te yapıldı. Duvara çizilen bu haritada Çatalhöyük'ün planı ve Hasan Dağı yer alır. Çatalhöyük'te bulunan dünyanın en eski haritası, 3 metre uzunluğunda ve 90 santimetre enindedir. Harita kerpiç bir evin duvarına çizilerek boyanmıştır.
Yaşadığı dönemdeki kısıtlı imkânlara rağmen dünya haritasını ilk çizen kişi olarak bilinen Piri Reis, yaşadığı zamanın çok ötesinden bugünlere ulaşmış tarihî bir kahramandır. Kaptan, haritacı, komutan ve keşifçi kişiliğiyle Osmanlı denizcilik tarihinde iz bırakan Piri Reis, çocuk edebiyatımızın usta kalemlerinden H.
PİRİ REİS haritası, Topkapı Sarayının kadîm eserler müzesi haline getirildiği sıralarda, Millî Müzeler Müdürü Bay Halil Ethem tarafından, 1929 senesinde, bulunmuştur. Bay Halil Ethem bu haritayı, o zamanlar İstanbul'da misafir bulunan Alman müsteşriklerinden Prof. Kahle ile birlikte tetkik etti ve Prof.
Hatta o yüzden Kristof Kolomb'un yapmaya çalıştığı seyahatin sonucunda Dünya'nın kenarından düşeceğinden korkuluyordu. Avrupalı bilim insanları Kolomb'un gezisinin başarısı sayesinde Dünya'nın düz olmadığını, yuvarlak olduğunu anladılar.
Galileo Galilei ve Pisagor, Dünya'nın geoit şeklinde olduğunu ilk savunanlar arasında yer almaktadır. Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtlayan ilk kişi ise Portekizli kaptan Ferdinand Macellan'dır.
Dünyanın düz olmadığı, yuvarlak olduğu ispatlanmıştır. Hatta yuvarlak değil dünya geoit şeklindedir. Coğrafyada kutuplardan hafifçe basık ekvatordan şişkin, kendine özgü olan dünyanın şekline geoit şekli denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri