Erotomani en kısa tabiriyle; herkes bana aşık sendromudur. Karşılıksız aşk ya da platonik aşk olarak bilinir. Halk arasında eros hastalığı olarak da isimlendirilir. Bir kişinin kendisine yoğun bir şekilde aşık olduğunu düşündüren nadir bir zihin hastalığıdır.
Sapyoseksüel kişiler genellikle entelektüellikten, zekadan ve zekice yapılan espirilerden hoşlanan kişilerdir. Sapyoseksüellik tam olarak zekâdan etkilenme durumudur. Bu durum aynı zamanda partnerinin tam anlamıyla zekâsından etkilenmesi durumu olarak da tanımlanabilir.
Erotomani nedir, hezeyanlı(sanrılı) bozukluklar grubunda değerlendirilen psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Erotomani, kişi genellikle kendisinden daha yüksek konumda ya da daha ulaşılması zor konumda olan bir kişinin kendisi ile aşk yaşadığı, ya da bir ilişki yaşadığı düşüncesi içerisinde olmaktadır.
Erotomani, Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) tarafından uluslararası bir tanı aracı olarak kullanılan, Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı'na göre; bireyin, başka bir kişinin kendisine âşık olduğuna dair sanrılarından oluşan paranoid bir durumdur.
Erotomani en kısa tabiriyle; herkes bana aşık sendromudur. Karşılıksız aşk ya da platonik aşk olarak bilinir. Halk arasında eros hastalığı olarak da isimlendirilir. Bir kişinin kendisine yoğun bir şekilde aşık olduğunu düşündüren nadir bir zihin hastalığıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Platonik aşk yaşanılan kişiye karşı bir nevi saplantılı hisler duyulmaya başlanmaktadır. Bu da kişiyi takip etme ve onun bulunduğu yerlerde olma isteğini arttırmaktadır. Yapılan her davranış ve söylenilen her sözde kendisini içine dahil ederek, kişi kendi üzerine alınmaktadır.
Aşkta güven, aidiyet, coşku söz konusudur, takıntılı ilişkide ise bir diğerinin hayatını işgal etme, güvensizlik, kendi ihtiyacını ön planda tutma ve onu yok sayma gibi duygular ön plandadır. Aşkta sevgi, sevecenlik, paylaşım ön planda iken, takıntılı ilişkide öfke, korku ve sonucunda şiddet ön planda olabilir.
Paranoid kişilik bozukluğu (PPD), Küme A veya eksantrik kişilik bozuklukları olarak adlandırılan bir grup hastalıktan biridir. Paranoid Kişilik Bozukluğu olan kişilerin temel özelliği paranoya, amansız bir güvensizlik ve şüphe duymak için yeterli sebep olmamasına rağmen başkalarından şüphe duymak.
Psikoz, gerçeklikle ilişkinin kesilmesi halidir. ''Psikoz nedir?'' denildiğinde genel olarak kişilerin; gerçek olmayan inanışlarda olması, gerçek olmayan şeyleri görmesi, duyması, gerçekle hayal ayrımı yapamaz hale gelmesi durumudur.
Somatik sanrı paranoid bir kişilik bozukluk tipidir. Kişi önemli bir hastalığı, bedensel bir kusuru, eksikliği veya bir şekilde vücudunun değiştiğine inanmıştır. Ek olarak bazı vakalarda kişinin başka bir kişiyle bedenlerinin değiştiği sanrısına kapıldığı da görülmüştür.
Bu anlamda poliamori sözcüğünü “çoklu aşk” olarak çevirmek mümkündür.
Sapyoseksüel, aslında bileşik bir kelimedir; Latince akıllı ve zeki sözcüğü "sapien" ile "sexualis" kelimelerinin birleşmesinden meydana geliyor. Kısacası bir kişinin karşısındakinin dış görünüşünden ziyade zeka ve entelektüel donanım sahibi olmasını çekici bulduğu durumlarda bu kişi sapyoseksüel olarak tanımlanıyor.
Birçok güzelliğe ilham olan Ay'ın muhteşemliğine hayran olan kişilere Selenofil denir.
Halk arasında “Karşılıksız Aşk Sendromu” ve “Eros Hastalığı” olarak bilinmekte olan erotomani; kişinin yüksek statü sahibi bir kişi tarafınca sevildiğine inanmasına yönelik sanrıları içerisinde barındıran bir sendromdur.
Erotomani sendromu hakkında merak edilen konulardan bir tanesi tedavi edilmezse ne gibi sonuçlar doğuracağıdır. Bu sendrom tedavi edilmezse, hem psikolojik hem de fiziksel açıdan oldukça yaralayıcı olabilir.
Bu noktada, erotomanik sanrının şizofrenin bir belirtisi olmasının mümkün olduğunu ancak bunun her zaman geçerli olmadığını da vurgulamak gerekir3. Erotomanisi olan bir kişi illa şizofreni hastası olmadığı gibi, şizofreni hastası olanın da erotomanik sanrıları olmayabilir.
Erotomani, birincil akıl hastalığı veya başka bir psikiyatrik hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. İkincil erotomanide, erotomanik sanrılar, bipolar bozukluk veya şizofreni gibi diğer zihinsel bozukluklardan kaynaklanmaktadır. Semptomlar ayrıca alkolizm ve antidepresan kullanımıyla da ortaya çıkabilir.
Dilimizde kelimelerin ilk anlamları dışında kullanıldığı birçok deyim ve kalıplaşmış ifade vardır. Bu deyimlerden biri olan ayran gönüllü sözü, her gördüğü kişiye aşık olan ve çabuk sıkılan kişiler için kullanılır.
Bu fobiler arasında da aşktan ve aşık olmaktan korkanlar olarak fazlasıyla dikkat çekiyoruz. Muhtemel bir romantik partnerle tanışma anında ya da romantik bir ilişki ihtimalinin nefesini ensenizde hissettiğiniz anda bir kaygı duymaya başlıyorsanız… Evet, filofobiden muzdarip olabilirsiniz.
Deli Divane Olmak deyimi, aşık olmak demektir. Bu tabir Divan edebiyatında daha çok ilahi aşkı anlatır. Halk arasında ise platonik ve umutsuz aşklar ''deli divane'' olarak tanımlanır.
Sapyoseksüellik ya da sapyofili, zekayı cinsel olarak çekici bulmak anlamı taşıyor. Aslında zeka her zaman çekiciliğin en önemli unsurlarından biri.
Sapyoseksüel Ne Demektir? Sapyoseksüellik romantik ve cinsel ilişkilerde fiziksel görünümden ziyade zekâ ve bilgi birikimine olan ilgiyi tanımlar.
Sapyoseksüel bireyler için en önemli kriter tahrik edici unsur olan beyindir. Fiziksel özelliklerden ziyade zeka, sapyoseksüel insanlar için asıl cinsel çekim unsurudur. Entelektüel aşk olarak da tanımlanan sapyoseksüellik, sadece cinsel ilişki için değil romantik ilişkiler ve duygusal bağ için de geçerlidir.
Skolyoseksüel (skoliosexual): Genderqueer/Non-binary ve transgender kişi ve ifadelere (na-trans olarak tanımlanmayan kişilere) karşı çekim duyan. Panseksüel: Biyolojik cinsiyete, cinsiyet kimliğine veya ifadesine bakmaksızın herkese karşı çekim duyan.
Aseksüel kişi cinsel çekim yaşamasa da romantizm yaşayabilir. Aseksüel kişiler, diğer insanlara aşık olabilir ve romantik bir çekim yaşayabilir. Genellikle aseksüel insanların “doğru” kişiyle karşılaştıklarında cinsel çekim hissedecekleri varsayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri