Mantık biliminin kurucusu sayılan Aristo, Organon'un tamamını varlıklar dünyası, düşünme ve dil arasındaki uyuma ayırmıştı. Organon'un birinci kitabı olan Kategoriler varlık, bilgi ve dil felsefesinin temel taşı olarak kabul edilir.
Aristoteles, İslam felsefesinin en önemli doktrinlerinden biri olan sudur felsefesinin de mimari sayılır. Aristoteles'e göre varlık alemi ve kainat, Tanrı'nın varlığından taşmıştır. Başta Farabi ve İbn Rüşd olmak üzere birçok İslam filozofu Aristoteles'in fikirlerinden etkilenmiş ve filozofun eserlerini şerh etmiştir.
Aristoteles sisteminde renk ve ışık konularında da ortam fikri söz konusudur. niteliksel fizik anlayışı ise 17.yy'a kadar geçerliliğini sürdürmüştür. Aristoteles'in fizik anlayışı uzun yıllar boyunca egemen kuram olmuştur. Ancak, problemli noktaları üzerinde çalışmalar yapılmıştır.
-Aristoteles ilk felsefe tarihçisidir. Metafizik isimli eserinde, kendinden önceki felsefenin bir değerlendirmesini ve tarihini verir. -Aristoteles, İlk Felsefe ismini verdiği kitabında evrenin ilk ve son nedenlerini araştırır.
Aristoteles zooloji biliminin kurucusu olarak kabul edilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
”. "bilimin babası" olarak kabul edilen, Sokratizm öncesi filozofu olan, Thales (MÖ 640-546) doğal olaylar için doğaüstü olmayan açıklamaları öne süren ilk kişi oldu.
Galileo Galilei, (15 Şubat 1564 – 8 Ocak 1642) İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçiydi. Rönesans'ın bilimsel devrimine büyük katkıda bulunan bilim insanına “gözlemsel astronominin babası”, “modern fiziğin babası” ve “bilimin babası” gibi isimler takılmıştır.
Aristo'nun Dört Elementi ve Simyanın Başlangıcı
3500'lerde damıtma, ekstraksiyon, kristallendirme ve süblimasyon gibi kimyasal teknikleri keşfetmişti. Bu amaçlarla kullandıkları bazı cihazlar Irak ve ABD müzelerindedir.
Aristo Batı medeniyetinin en önemli iki filozofundan biri olarak gösterilir. Fizik, felsefe, siyaset, mantık, gökbilim, biyoloji, zooloji gibi konularda çok sayıda eser vermiştir. Organon, mantık ve bilgi kuramı üzerine altı incelemeden oluşur. Bu eserde Aristo, doğa felsefesini açıklamaktadır.
Aristoteles ortaya koymuş olduğu bu model'de yeryüzünü evrenin merkezine alır ve onun evrenin merkezinde hareketsiz olarak nitelendirir.Ona göre Dünyanın etrafında katmanlar şeklinde yükselen evren küreseldir ve sonludur. “Gökyüzünün dairesel bir şekil taşıması zorunludur.
Tüm bu çalışmalardan ötürü Galileo'ya astronomi biliminin babası ve modern fiziğin babası denilmektedir. Stephen Hawking Galileo'nun modern bilimin doğuşuna çok büyük katkıları olduğunu söylemektedir.
Isaac Newton (1642-1727) klasik fiziğin kurucusu ve aydınlanmanın temel isimlerinden sayılır. Onun matematik, astronomi ve fizik alanlarındaki diferansiyel ve integral hesabı, evrensel çekim kanunu ve güneş ışığının yapısı gibi katkıları son derece önemlidir.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
Daha sonra idealardan gerçeklere geçişi sağlayan yeni felsefi akım olan realizm kavramı üzerinde durularak bu kavramın boyutları ele alınmış ve bu felsefi akımın öncü filozofu olan Aristoteles'in felsefi anlayışına değinilmiştir.
Özellikle Sofist düşünme biçimine karşı olan Aristoteles'in yöntem olarak mantığı, aklın 'çelişmezlik ilkesi' üzerinden kurgulanırken, ne şartlı yapılarla ne de diyalektik düşünme biçimiyle oluşan bir mantık değil, zorunlu doğru sonuç veren akıl yürütmelerinden ibarettir.
Bir şey hakkında bilgi sahibi olmak, yani bir şeyi bilmek, ancak o şeyin nedenini bilmek veya onu nedeniyle bilmekle mümkündür ve nedensel düşünmenin felsefe alanındaki izahı Aristoteles'in maddi, fail, formel ve ereksel olarak adlandırdığı Dört Neden Kuramına dayanır.
Aristoteles'e göre “gerçek bilgiye nesnelerin özüne cevap teşkil edecek tanımla ulaşılabileceğinden” bu anlamda tanım; tümel ve tikel arasında bağlantı kurmak şeklinde özetlenebilir. Yani tek tek nesneleri bilmek için o nesneler hakkındaki ortak özellikleri belirleyen genel kavramları bilmek gerekir.
Aristoteles'e göre, düşüncenin ürünü olmayan düşünsel varlıklar, var olmak için başka bir şeye gereksinim duymazlar, tam tersine diğer bütün var olanların varlık nedenini oluştururlar.
Câbir bin Hayyân bilinen ilk pratik Simya (Alşimi) âlimdir. Orta Çağ Avrupası'nın Simya alanına büyük ölçüde etki etmiş ve Kimya'nın da esasını oluşturmuştur.
Öte yandan Aristoteles, topos kavramıyla, coğrafyanın temel kavramı olan “yer”in ne olduğunu, nerede, nasıl meydana geldiğini açıklayarak, yerin en güçlü felsefesini ortaya koymuştur. Bu coğrafi düşünce gelenekleri coğrafya biliminin daha sonraki ve hatta günümüzdeki gelişiminde çok önemli bir temel oluştururlar.
Dünyada bilim sahasına kazandırdığı ilk keşif ve buluşlarla, bilim dünyasına ışık tutan Türk-İslam alimi el-Biruni; fizik, tıp, matematik, astronomi, trigonometri, coğrafya, jeodezi, farmakoloji, jeoloji, filoloji, din gibi konuları incelemiş ve toplamda 113 eser meydana getirmiştir.
Bîrûnî (4 Eylül 973 Kat - 13 Aralık 1048 Gazne), İslam'ın Altın Çağı'ndaki çalışmaları ile bilinen hezârfen. Tam adı Ebu Reyhan Muhammed bin Ahmed el-Birûnî'dir (Farsça: بیرونی, Arapça: ابو الريحان محمد بن احمد البيروني).
Dünyanın yuvarlak olduğu fikrini ilk kez ortaya atan kişi antik dönemin önde gelen filozoflarından biri olan Pisagor'dur. Pisagor, M.Ö.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri