Kamyonla yapılan taşımalarda uluslararası CMR (Convention Merchandise Routier) Anlaşması gereğince düzenlenen bir taşıma senedidir. Taşıma senedi üç nüsha halinde düzenlenir ve her üç nüsha da gönderen ile taşıyıcı tarafından imzalanır (Bkz. CMR Belgesi Örneği).
Konşimento, gemi ile taşınan malların taşıyan tarafından teslim alınması üzerine hazırlanan bir belgedir. Kısaca, gemiye teslim edilen mal için gemi acentesi veya yetkili kıldığı kaptan ile gönderen arasında imza altına alınan taşıma senedidir.
Konşimentoda şu yazılı bilgiler bulunur: “Taşıyanın adı ve soyadı veya ticaret unvanı, kaptanın adı ve soyadı, geminin adı ve tabiyeti, yükletenin adı ve soyadı veya ticaret unvanı, alıcının adı ve soyadı veya ticaret unvanı, yükleme limanı, boşaltma limanı veya buna dair talimat...
Konşimento genel olarak taşımacılık alanında kullanılan bir belgedir. Özellikle deniz taşımacılığı konusunda ele alınır ve kullanılır. Yapılacak olan işlem ile beraber nakliye firması bünyesinde ilgili yükler gemiye bindirilir ve konşimento belgesi alınır.
İlgili 26 soru bulundu
Düzenli Hat Konşimentosu, Konteyner Konşimentosu, Kombine Taşıma Konşimentosu gibi çeşitleri bulunur.
Mallar düzenlenen senedin üzerinde alıcı olarak kimin adı yazılı ise ona teslim edilir. Bu taşıma belgesi üç tanesi orijinal olmak üzere on iki nüsha halinde düzenlenir.
Ordino Belgesi
Ordino ile birlikte gümrüğe müracaat edilmesi halinde ise söz konusu tüm eşyaların gümrükten alınabilmesini sağlayan yük konşimentosu firmaya teslim edilir. Gümrükte bulunan eşyaların gümrükten çekilebilmesi için gerekli olan emir ya da tebligat niteliğindeki belgeye ise ordino adı verilmektedir.
Konşimento (İtalyanca: conoscimento) ya da taşıma senedi, üzerinde yükleyici, alıcı, ihbar merciiden başlayarak her türlü bilginin yer aldığı kıymetli evraktır. Gemiye yüklenilen bir malın teslim alındığını gösteren, gönderenin ve alıcının adlarının yazılı olduğu hukuki belgedir.
Elbette bunun FCR, FBL, SWB vb gibi istisnai durumları da vardır, ama genellediğimizde konşimento aranmaktadır. Belgeler içinde bulunan konşimentoları ya hat acenteleri ya da ülkemizde anıldığı şekli ile Taşıma İşleri Organizatörleri (TIO) yani freight forwarderlar (NVOCC) düzenleyip imzalar.
Konşimentonun kaybolması durumunda armatör, alıcıdan banka teminat mektubu ister. Bunun sonucu olarak müşteriler teminat mektubu karşılığında, bankaya her 3 ayda bir faiz ödemek zorunda kalırlar. Türkiye'de genellikle 5 yılık teminatlar istenir. Diğer bir çözüm ise mahkeme kararı ile kayıp ilanı çıkartmaktır.
Konşimentonun başlıca özellikleri aşağıda maddeler halinde gösterilmiştir. Yükün teslim alındığı (tesellüm konşimentosu), gemiye yüklendiği (yükleme konşimentosu) ve varış limanında hak sahibine teslim edileceği ikrarını içermesi, Yükü temsil etmesi, Kıymetli evrak niteliğinde olmasıdır.
Konşimento, yükletenin isteği üzerine şu şekillerde düzenlenebilir: Nama yazılı konşimento (Straight B/L), Emre yazılı konşimento (Order B/L) Hamiline yazılı konşimento (Bearer B/L).
Bir poliçenin, ciro edilen kişiye ödenmesi amacıyla yazılan emir olan ordino, dış ticarette de belli anlamlara gelir. Dış ticarette ordino, bir tüccarın gümrükteki mallarını teslim alabilmesi için taşıyıcı firmadan aldığı havaledir. Bu havale yük konşimentosu karşılığında alınır.
Gemi acentesi veya aracı acente, varış ülkesindeki acenteye malın orijinal konşimentosu olmadan çekilebileceği bilgisini verir. Alıcı orijinal konşimentoya gerek duymadan malı çeker.
Bazı müşteriler, ürünlerin ödeme garantisi olarak konşimentoyu seçerler. Bu ödeme yöntemi kullanıldığında konşimento, ürünler alıcı tarafından alındıktan sonra banka tarafından gönderene ödeme, mülkiyetin nakli ve fonların teslimi için resmi gönderi belgesidir.
Konşimento, bir taşıyıcı tarafından bir göndericiye verilen ve taşınan malların türünü, miktarını ve varış yerini detaylandıran yasal bir taşıma belgesidir.
9 haneli sipariş numarası (ayrıca konşimento veya gönderi numarası), faturanın sol tarafında, müşteri numarasının yaklaşık 3 cm altında bulunur.
Malların gümrük işlemleri sorası alıcısına teslim edilebileceğine ilişkin nakliyeciden yazılı imzalı bir belge istemektedir. İşte Türkiye'de bu belgeye ordino denmektedir. Bu işlemler karşılığı yapılan gümrük işlemlerine karşılık işlem bedeli olarak ordino ücreti adı altında bir ücret tahsil edilmektedir.
Ordino, Konşimentoda yazılı malların kısım kısım çekilebilmesini temin etmek üzere hazırlanan emir veya talimattır. Bir malı yükleme veya boşaltmadan önce vapur ve nakliye acentelerinden kaptana ya da nakliyeciye hitaben bir ordino (emir mektubu) verilir. Buna "teslim emri" de denir.
Ordino gelmesi için konşimento belgesinin alınması gerekir. Dış ticarette giden malların teslim edilmesi karşılığında konşimento belgesi verilir. Malları teslim alan alıcının gümrükten malları geçirmesi için ordino belgesine ihtiyaç duyar. Malların çekilebilmesi için hazırlanan belgeye ordino adı verilir.
Emre düzenlenen konşimento ticari olarak ciro yolu ile devredilebilir konşimentolardır. Bu tür konşimentolar yükletenin emrine düzenlenmiş kabul edilir. Bu durumda ticari dolaşıma çıkacak konşimentonun öncelikle konşimentonun yükleten bölümünde bulunan yükleten (shipper) tarafından cirolanması kaçınılmaz kuraldır.
Hiç bir kusuru olmayan yükün yer aldığı evraklara ise “temiz konşimento” adı verilir. Ticari olarak her zaman temiz konşimento tercih edilir. Konşimento, ticari anlaşmalar ve genellikle akreditifli satışlarda gerekli ve önemlidir. Özellikle “temiz konşimento” olarak adlandırılan evrak, bu tip satışların önceliğidir.
Konşimento; bir taşıma sözleşmesi yapıldığını ispatlayan, eşyanın taşıyan tarafından teslim alındığını veya gemiye yüklendiğini gösteren ve taşıyanın eşyayı ancak senedin ibrazı ile teslim edebileceği kıymetli evraktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri