LOGOS, Eski Yunancada “Kelime" anlamına gelirken, Aristo, bunu insanları ikna etmek için insanların mantığına hitap etmenin gerekliliği olarak açıklamaktadır. İnsanlara bir ürünü neden almaları gerektiğini, istatistiklerle ve gerçeklerle anlatmaktır. Çoğunlukla teknoloji sektöründe kullanılır.
Logos, Yunancada duyguları kavrama anlamındaki pathos sözcüğünün karşıt anlamı olan us ile kavrama anlamındadır. Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan ve başka bir dile çevrilemeyen logos sözcüğü söz, düşünme, akıl, oran, ölçü gibi çok anlamlı bir sözcüktür.
Bunlar: (1-logos) “mantıksal olarak düşünebilme” ya da “mantıksal argümanlar”, (2-ethos) “insan karakterini ve erdemini çeşitli biçimleri içinde anlayabilme” ya da “güvenilirlik”, (3-pathos) “coşkuları anlayabilme” ya da “duygusal argümanlar” olarak belirtilir.
Logos, ikna etmeye mantıksal bir yaklaşımdır. Logos, ikna etmek için insanların mantığına hitap etmek anlamına gelir. İkna etmek için örnekleme yoluna girmez, zaten olayları karşı tarafa mantık çerçevesinde aktarıyordur.
ethos; karakter ve itibarın öne çıktığı kısımdır. konuşanın kim olduğuna bakar ve dinleyicinin sezgilerine hitap eder. pathos; ne söylediğinin değil, nasıl söylediğinin önemli olduğu kısımdır. duyguları önemser, dinleyicinin duygularına hitap eder.
İlgili 27 soru bulundu
Pathos (Yunanca: πάθος páthos, "tecrübe, tutku") retorikte konuşmayı inanılır kılan duygu yüklü bir konuşma biçimidir. Böylesi bir konuşma genelde dinleyicinin duygularına hitap ederek onu etkilemeye çalışır.
Ethos (Yunanca: ἔθος yahut ἦθος "Alışkanlık, gelenek, örf, adet, karakter") bir toplum ya da bir kişinin geleneksel anlamdaki eğilimi ve duruşu. Ahlaki değerlerin bilinciyle şekillenen tutum.
Mitos, söylenen, duyulan veya hayal ürünü olan sözlerdir. İnsanların gördüklerini ve duyduklarını anlattığı aktarım ürünleri olmakla birlikte; insanoğlu kendinden de birçok ilaveler yapabilmiştir. Mitos, mitolojinin hayali olay örgüsüdür. Logos ise, "Gerçeğe dayanan söz" anlamını karşılar.
Aristoteles retoriği “veri olan herhangi bir durumda elde bulunan ikna etme araçla- rını kullanma yetisi” (Ret., 1355b 25) olarak tanımlar. Bu betimlemeye göre retoriğin amacı en iyi şekilde ikna etmektir. Retorik ne bilimdir ne de bilgiyi öğretme yöntemidir; o sadece ikna edici konuşmalar yapma sanatıdır.
İkna konuşmacının söylediği şeylerle gerçekleşse de konuşmacının gösterdiği kişisel iyiliği ve karakteri, sahip olduğu en etkili inandırma yoludur (Aristoteles, 2004, s. 64).
Aristoteles'e göre ethos, hatibin karizması ile birlikte dinleyicide uyandırdığı hissiyattır. Konuşmanın dinleyicide uyandırdığı duygular ise 'pathos'dur.
Ethos, radyoterapi tedavilerinde kullanılan yapay zeka destekli yeni bir yeni tedavi cihazıdır. Ethos radyoterapi cihazı, ortalama radyoterapi süresinin kısalmasına yardımcı olur.
Psikolojide logore veya logorrhoea (Antik Yunanca λόγος logos "kelime" ve ῥέω rheo "akmak" kelimesinden gelir) aşırı söz ve tekrarlamaya neden olan ve tutarsızlığa neden olabilen bir iletişim bozukluğudur.
Katarsis kelimesinin sözcük anlamı arınma olarak tanımlanır. Bu tabir felsefi bir terim olarak psikoloji bilimi ile alakalıdır. Burada anlatılan arınma, insanın ruhunun kötü şeylerden kurtulması olarak ifade edilir. Buna ruh dönüşümü de denilmektedir.
Odyoloji; Latince işitme, duyma anlamına gelen 'audire' ve tanımlama, bilme anlamına gelen 'logos' sözcüklerinin birleşmesiyle oluşmuştur.
Retorik ya da eski ismiyle Belagat, etkileyici ve ikna edici konuşma sanatı. Sözcük güncel kullanımda "etkileyici ve ikna edici olmakla beraber içtenlikten veya anlamlı içerikten yoksun lisan" anlamında da kullanılır.
Mimesis, en klasik anlamıyla Antik Yunan retoriğinde, taklit ve öykünmeye dayalı temsil anlayışıdır. Platon ve Aristoteles düşüncesinde doğa ve gerçekliği yansıtma görüşüne dönüşmüştür.
Bu konuda günümüze ulaşan en önemli eseri Retorik adıyla bilinen çalışmasıdır. Güzel konuşmanın bir sanat olduğunu belirten Aristoteles, bu eserinde retoriğin tanımını verir, türlerini ve öğelerini belirtir, uzun açıklamalar ve örneklerle başarılı bir söylevin nasıl hazırlanacağını anlatır.
Retorik “yargı yerlerinde yargıçları, mecliste üyeleri, halk toplantılarında ve bütün yurttaş toplantılarında bulunanları sözle kandırma kudretidir”. (Platon, 1997, s. 352-E) Başka bir deyişle retorik kalabalıklar karşısında, kalabalıkları ikna etmede kullanılır. …
Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan “logos” Yunancada söz, akıl, düşünce anlamına gelir ve özel olarak ele alınır. Ona göre varlı- ğın temelinde bulunan arkhe, ana madde, ateştir.
bilmecelerde genellikle çıkan dünyayı yöneten us, tanrı kelamı. soz, akıl, anlam, dusunce kavramlarının tumunu kapsayan deyim.
Herakleitos eserine logos ile başlıyor: "Bu her zaman var olan logos'u insanlar yalnızca işitmeden önce değil, işittikten sonra da anlamıyorlar.
Pathos: Sözün, dinleyicinin duygularına, inanışlarına yakınlığıdır. Söz söyleyenle ve söylenen sözle dinleyici arasında yakınlık kurmaya yönelik unsurları bu kapsamda düşünebiliriz.
İçrekçilik, batınilik ya da ezoterizm, bir konudaki derin bilgilerin ve sırların ehil olmayanlardan gizlenerek, bir üstat tarafından sadece ehil olanlara inisiyasyon yoluyla öğretilmesidir.
Deontoloji, bir mesleği uygularken mutlaka uyulması gereken ahlaki değer ve etik kuralları inceleyen normatif etik teorisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri