Aristoteles diyor ki “Bütün insanlar, doğal olarak, bilmek ister” D-MÖ 384 Biz de gerçek bilgiyi, her hal ve şartta anlatmakla mükellefiz. Kader gayrete aşıktır.
Aristoteles, Platon ve Sokrates gibi aristokrasiyi savunur. Ancak onun savunduğu aristokrasi soya değil bilgiye dayanır. Aristoteles'e göre, devleti en bilgili ve yetkin kişiler yönetmelidir.
Aristoteles'e göre Tanrı aktif düşünce olduğu için, insanı Tanrı'ya ancak düşünce hayatı yaklaştırabilir. Tanrı kendisini düşünen bir varlıktır. Tanrı'da akıl, âkil ve mâkul birdir. -Aristoteles'e göre evren, merkezinde dünyanın bulunduğu düşünülen, mükemmel bir küredir.
Aristoteles felsefe pratiğini üç bölüme ayırmıştır: teorik, pratik ve teolojik. Teorik felsefe dilin doğru kullanımları, mantık, doğa felsefesi, fizik, kozmoloji, biyoloji, gibi konuları ele alır. Pratik felsefe ise arzular, etik, devlet, erdemler, davranışlar, mutlu yaşam gibi konuları ele alır.
Bir şey hakkında bilgi sahibi olmak, yani bir şeyi bilmek, ancak o şeyin nedenini bilmek veya onu nedeniyle bilmekle mümkündür ve nedensel düşünmenin felsefe alanındaki izahı Aristoteles'in maddi, fail, formel ve ereksel olarak adlandırdığı Dört Neden Kuramına dayanır.
İlgili 21 soru bulundu
Bunun örneklerinden biri Parmenides'te Üçüncü Adam Argümanı olarak bilinen argümanda, benzer şeylerin birçok kopyası- nın çıkartılmasından hareketle bir kavramın elde edilmesidir, bu ev- rensellerin soyutlanması denilen şeydir.
Aristoteles'e göre, düşüncenin ürünü olmayan düşünsel varlıklar, var olmak için başka bir şeye gereksinim duymazlar, tam tersine diğer bütün var olanların varlık nedenini oluştururlar.
Aristoteles ortaya koymuş olduğu bu model'de yeryüzünü evrenin merkezine alır ve onun evrenin merkezinde hareketsiz olarak nitelendirir.Ona göre Dünyanın etrafında katmanlar şeklinde yükselen evren küreseldir ve sonludur. “Gökyüzünün dairesel bir şekil taşıması zorunludur.
Tanım. İnsanın bilgisinin olduğu abartısız her alanda sistematiğin ve bilimsel incelemenin öncüsü olan Yunanlı filozof Stagiralı Aristoteles, yaşadığı dönemde “Her şeyi bilen adam” ve daha sonra da “Filozof” (Bu adı kendisine bir kişiden -Tanrı'dan- başkasını gerek görmeyen Aquinas vermiştir) olarak bilinmekteydi.
Aristoteles'in Tanrı'sı evrenin dışındadır. Tanrı aynı zamanda bütün varlıkların gaye nedenidir. Aristoteles'in bu gayeci anlayışı, monoteist dinlerin Tanrı anlayışına en çok yaklaştığı noktadır. Bu yüzden olsa gerek hem İslam felsefesinde hem de Batı felsefesinde etkisi asırlarca sürmüştür.
Aristoteles'e göre “gerçek bilgiye nesnelerin özüne cevap teşkil edecek tanımla ulaşılabileceğinden” bu anlamda tanım; tümel ve tikel arasında bağlantı kurmak şeklinde özetlenebilir. Yani tek tek nesneleri bilmek için o nesneler hakkındaki ortak özellikleri belirleyen genel kavramları bilmek gerekir.
Aristoteles'e göre insan ruhunun en belirgin özelliği akıl ile donatılmış olmasıdır. Akıl ise etkin (faal) ve edilgin (pasif) olmak üzere ikiye ayrılır. Edilgin akıl, duyulara bağımlıdır; duyularla sağlanan verileri derleyip toplar, bir düzene sokar.
Daha sonra idealardan gerçeklere geçişi sağlayan yeni felsefi akım olan realizm kavramı üzerinde durularak bu kavramın boyutları ele alınmış ve bu felsefi akımın öncü filozofu olan Aristoteles'in felsefi anlayışına değinilmiştir.
Klasik mantık, Aristoteles'in kurmuş olduğu akıl ilkeleri temelinde oluşturulmuş kıyasa dayalı iki değerli (doğru/yanlış) mantık disiplinidir. Mantık, Arapçada “konuşmak” anlamına gelen “nutk” kökünden türetilmiştir. Bu ifade Grekçede “akıl, konuşma, söz” anlamına gelen “logos”un karşılığı olarak kullanılmıştır.
“Devletin amacı iyi yaşamdır.'' Devlet ailelerin ve köylerin kusursuz ve kendi kendine yeterli bir yaşamda birleşmesidir. Devlet her biri bir aileden oluşan köylerden meydana geldiği için siyaset tartışmasına aileden başlamak gerekir. Öyleyse siyaset etme, yönetme aile içinde başlar.
biliyor muydunuz. 62 yıl kadar yaşamış olan ünlü filozof aristoteles. hayatı boyunca bir kez bile teşekkür ederim dememiştir. bunun sebebi ise aristoteles'in türkçe bilmemesi.
Eğitim insana, çalışabilmeyi, savaşabilmeyi, zorunlu ve faydalı şeyleri, özellikle de kendi iç değeri olan şeyleri yapmak için barış içinde yaşayabilmeyi, inceliklerle bezenmiş boş zamanı olan bir yaşam sürdürebilmeyi öğretmelidir.
Metafizik ya da doğa ötesi, felsefenin bir dalıdır. İlk felsefeciler tarafından, "fizik bilimlerinin ötesinde olan" anlamına gelen "metafizik" sözcüğü ile felsefeye kazandırılmıştır. Metafiziği tanımlamaktaki zorluk Aristoteles'in bu alana ismini verdiği yüzyıldan bu yana bu alanın gösterdiği değişimdir.
Varlığa gelen her şeyin, bu dört neden sonucu oluştuğunu savunan Aristoteles'e göre doğada; toprak, su, hava ve ateş olmak üzere dört temel unsur bulunmaktadır. Bu dört temel unsur, ağırlıkları ya da hafiflikleri ile orantılı bir şekilde evrenin merkezinde bulunan Yer'den gökyüzüne doğru dizilirler.
İlk olarak dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen kişi, M.Ö. 500'lü yıllarda Pisagor'dur. Uzun bir süre ayın şeklini gözlemlemesi üzerinden elde ettiği deneyimler doğrusunda, Pisagor dünyanın yuvarlak olduğunu anladı.
Dünyanın yuvarlak olduğunu fiilen ilk kanıtlayan kişi ise Macellan'dır. Ferdinand Macellan, 1519'dan 1522'ye kadar Doğu Hint Adaları'na beraber sefer düzenlediği dostu Juan Sebastián Elcano ile birlikte, dünyanın çevresini dolaşan ilk insan olan Portekizli kaptan ve kâşif.
Platon'un varlık anlayışının temelinde akılla kavranabilen, değişmeyen, kendi kendinin nedeni olan gerçek varlıklar, idealar vardır. IK LİSE TV AÇIK LİSE 2 TV 3 AC LISET idealar duygusal alanın dışındadır. Duygusal alana bağlı olan varlıklar ise idealardan pay alarak var olan fenomenlerdir.
Bu bağlamda Aristoteles'e göre dört neden sıralanabilir; birin- ci neden olarak formel neden yani bir şeyi o şey yapan şey, ikinci olarak madde ve dayanak olarak maddi neden, üçüncüsü değişimin nedeni olarak fail neden, son olarak da ereksel neden.
Yunan felsefesinde Platon'dan önce “güzel olan nedir?” sorusuna rastlanmaz. Çünkü Platon'dan önceki dönemde mutlak güzellik Tanrı'ya aittir anlayışı hâkimdir. Platon'a göre güzellik bir “idea”dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri