Fazla kalsiyum ve mineraller suyun kireçlenmesine neden olur. Sert suyun kaynağını su deposundan evine gelen su borularındaki tortular olabilir veya yer altı kaynak suyu kullanıyorsan buradaki suyun doğal yapısından dolayı da musluk suyu kireçli ve sert olabiliyor.
Özellikle süt alkali sendromuna yatkın kişilerde bu tarz kireçli sular olumsuz etkiler yaratabilir. Kireç oranı fazla olan sular zamanla damar sertleşmesine, tıkanmasına ve böbreklerde taş oluşumu gibi durumlara neden olabilir. Böyle durumlarda her zaman sağlıklı su tüketmeye gereken önemi vermek gerekir.
Türkiye'de birçok çeşme suyu olarak kullanılan su, kireçlidir. Kireç miktarı bölgelere göre değişiklik gösterse de zamanla ev aletlerinde kireçlenme meydana gelir. Özellikle çaydanlık altında kireçlenmeler göze çarpar. Bu kireçlenme problemi, hem görüntü hem de sağlık açısından iyi değildir.
Fakat sanayi ve evsel su sistemlerinde KİREÇLENME sorunlar yaratır ve işletmeleri ekonomik zarara sokar. Halk dilinde Kireçlenme, Kireçtaşı, Taş, Kışır denen, sert suların meydana getirdiği bu olaydan kurtulmak için insanlar bugüne kadar birçok yöntemler icat etmişler.
SİRKE VE KARBONAT
Sirkenin asidik yapısının olması muslukta oluşabilecek kireçlenmeyi anında götürecektir. Sirkeye ekleyeceğiniz az miktarda ki karbonat tepkime oluşturarak, musluğunuzu kireçten kurtaracak ve daha temiz bir musluğa sahip olacaksınız.
İlgili 35 soru bulundu
Ayrıca, kireçli su ile duş alındığı, banyo yapıldığı takdirde ciltte kurumaların oluşmasına, aşınmaların meydana gelmesine veya saçın sertleşmesi, saç derisinin zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle de kireçli suların mümkün olduğunca tüketilmemesi önerilir.
Karbonat, limon, bulaşık makinesi parlatıcısı, un, beyaz sirke, diş macunu, balon ve sirke kullanılarak musluk yüzeyindeki kireç sökülebiliyor. Musluk temizliğinde kullanılabilen güvenilir ürünlerden ilki karbonat olarak öne çıkıyor. Karbonat ile musluk kireci temizliğinde, fırça ve karbonata ihtiyacınız oluyor.
“Suyun kireci nasıl önlenir?” sorusunun cevabını arıyorsanız hemen yardımcı olalım: Su arıtma cihazı kullanabilirsiniz! Bu cihazlar suya sertliğini veren maddeleri arıtarak kireci önler. Kireçsiz su çok az birikme yapar, bu sayede de cihazın ömrü uzayabilir9.
Obezite sorunu, sporcu yaralanmaları, kalıtımsal etkiler, eklemlerin aşırı kullanımı, yaş gibi faktörler kireçlenmeye neden olmaktadır. İdeal kilonuzu koruduğunuz takdirde, diz, kalça ve belinizde oluşabilecek kireçlenmenin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca kilo kaybı kireçlenmenin ilerlemesini azaltabilir.
Musluk suyunun zararları içerisinden en yaygın olanları şöyledir: Musluk suyunda bulunan arsenik, yemek borusu ve ciğerlerde rahatsızlık oluşturur. Musluk suyunda bulunan tarım ve böcek ilaçları, kalp-damar hastalıklarından doğum sorunlarına kadar birçok hastalığa neden olur.
Eklem aralıklarında kayganlığı sağlayan sıvı bileşeninde de su bulunuyor. Yeterince su içmediğimizde eklem arası sıvılarla birlikte eklem kayganlığı da azalıyor. Bu da eklem ağrılarına, hareket sırasında eklemlerden ses gelmesine neden oluyor. Tedavi edilmezse eklem yüzeyleri aşınıp kalıcı eklem bozuklukları oluşuyor.
İçme suyunda fazlaca bulunan kalsiyum , kandaki kalsiyum seviyesinin yeterliliğinin üzerinde olmasına (hiperkalsemiye) neden olabilir. Kalsiyum ve magnezyum vücuda girdiğinde tüketilmeden depolanmaktadır. Bu da damar sertliğine , tıkanıklığına , karaciğerlerde ve böbreklerde taş oluşmasına yol açmaktadır.
Yeşil çay antioksidan ve anti-iltihap özellikleriyle kemik sağlığımıza bir çok katkıda bulunur. Vücuttan kireç atımı için oldukça tercih edilen yeşil çay kireçlenme kaynaklı eklem ağrılarına ve şişkinliğe iyi gelir.
Su Arıtma suyu zararlı mı? Bu sorunun en basit cevabı hayır. Bir su arıtma cihazının suyunu içmenin insan sağlığına zararlı hiç bir etkisi yoktur.
Kireçli Su Cildi Kurutur mu? Sert suyun yol açtığı en önemli cilt problemlerinden biri kuruluktur. Kirecin içeriğindeki yoğun mineral oranı, temas ettiği tüm noktalar gibi cilde de zarar verir.
Ancak, suda oluşan tortular ve kireç aslında suyun zengin mineralli olduğunun göstergesi olmaktadır. Kaynama sırasında ortaya çıkan ve kaynama kaplarının dibinde biriken kireç ve tortular aslında günlük kullanılan damacana ya da pet sularının sağlıklı ve zengin mineralli yapısının bir göstergesi olmaktadır.
Özellikle kilolu kişilerde diz gibi yük binen eklemlerde osteoartrit gelişimi buna bağlıdır. Kemik ve eklemi etkileyen diğer hastalıklar: Gut, Romatoid artrit, diabetik nöropati, paget hastalığı, septik artrit ve doğuştan kalça çıkığı gibi hastalıklar osteoartrit gelişme riskini artırırlar.
Spor yapmak ve yürümek, hareketsiz yaşamı önleyerek kireçlenmenin önüne geçmektedir. Günümüzde bireylerde meydana gelen hareketsiz yaşam biçimi, yaşlıların yanı sıra gençlerde de kireçlenme görülmesine neden olmaktadır. Gerekli mineral desteği sağlanmalı ve kilo dengesine önem verilmelidir.
Kireçlenme, eklem iltihabıdır
Halk arasında kireçlenme olarak bilinen osteoartrit, yaygın bir eklem iltihabıdır.
Kireçlenmenin tam iyileşme sağlayan kesin bir tedavisi yoktur ancak belirtileri yönetmek için farklı seçenekler mevcuttur. Doktorlar, eklemlerdeki ağrı ve iltihabi durum için ilaç reçete eder. Fizik tedavi ile belirtilerin hafiflemesi sağlanabilir. Bazı hastalarda cerrahi işlem gerekebilir.
Fazla kalsiyum ve mineraller suyun kireçlenmesine neden olur. Sert suyun kaynağını su deposundan evine gelen su borularındaki tortular olabilir veya yer altı kaynak suyu kullanıyorsan buradaki suyun doğal yapısından dolayı da musluk suyu kireçli ve sert olabiliyor.
Çeşmeden akan sular genellikle kireçlidir. Kireçli su mineralli sudur. Suyun kireçli olduğunu genellikle çaydanlıktaki, ısıtıcıdaki birikintilerden, lavabodaki lekelerden anlamak mümkündür. Su kaynarken içindeki erimeyen bileşikler kireci oluşturur.
Biraz kaynar su ve sirke bu temizlikte bize yeterli olacaktır. Bir miktar su kaynatarak içine sirke katarız. Daha sonra sirkeli suyu kirecin izi olan alana dökeriz. Bu şekilde birkaç dakika beklettiğimizde kirecin tamamı çözülür.
1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın. Eriyen kireç, suya dağılacağı için bulaşık süngeri yardımı ile çaydanlığı iyice yıkayın.
En iyi yağ ve kireç sökücü tavsiyesine gelecek olursak Domestos Okyanus Ferahlığı, Cif Sprey Ultra Hız, Viking Premium, Rossman Domol, ACE Ultra Köpük, Diversey Clonet Extra güçlü formül, miktar, ferah koku ve pratik temizlik gibi özellikleriyle en çok tercih edilen yağ ve kireç sökücüler arasında yerini alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri