Amortisörlerin asıl görevi yayların salınımını azaltmak ve çukura düşüldüğünde ve bir tümsekten geçildiğinde defalarca yaylanarak lastiklerin yol tutuşunun azalması ve hakimiyetin kaybolmasını engellemektir.
Amortisörün verimli çalışmaması halinde öncelikle aracın yol tutuşu zayıflar. Savrulmalar ve sürüş kontrolünün kaybolması, güvenliğiniz açısından büyük tehlike yaratır. Ayrıca amortisör zarar gördüğü zaman daha fazla sıçrama olur. Bu durum amortisör sisteminizin kilitlenerek çalışmaz hale geldiğini gösterir.
Süspansiyon birkaç kez sekmeye devam ederse, bu, amortisörün aşındığının ve değiştirilmesi gerektiğinin bir işaretidir. Ek olarak, bir amortisörden gelen gök gürültüsü benzeri bir ses duyarsanız, bu, hasarlı olduğu ve değiştirilmesi gerektiği anlamına gelebilir.
60-75 BİN KM'DE DEĞİŞTİRİLMELİ
Tenneco Automotive yetkilileri güvenli ve konforlu bir sürüş için amortisörlerin her 20 bin kilometrede bir kontrol edilmesini öneriyor. Araç tipine, yol ve iklim şartlarına göre değişmekle birlikte 60 ile 75 bin kilometre arasında da amortisörlerin değiştirilmesi gerekiyor.
Bozulan bir amortisör takozu, aracın sürüşü sırasında daha fazla titreşim ve sarsıntı hissi oluşturabilir. Bu durum, sürüş konforunu azaltır. Yol tutuşu azalır: Amortisör takozu bozulduğunda, amortisörlerin gövdeye sabitlenmesi zayıflayabilir ve aracın yol tutuşu azalabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Otomobilin süspansiyonlarının sertleşmesi, çukurlu veya tümsekli yollarda tekerleklerden gelen tıkırtı veya gıcırtı sesleri amortisör takozu arızalarının belirtileri olabilir. Bu parçanın arızalanması ile otomobil tekerinin şasi ile olan bağlantısı zarar göreceğinden aracın yol tutuşu da bozulacaktır.
SAĞLAM OLAN AMORTİSÖRÜN BİRE BİR AYNISI İLE TEK DEĞİŞİM YAPILABİLİR...
Patlak amortisör muayeneden geçer mi gibi bir soruyla çok sık karşılaşıyoruz. Esasen araç amortisörlerinde patlaklık varsa, muayene esnasında bunu anlamak çok kolay olmayabilir. Kısacası bu amortisörler evet muayeneden geçer.
Soruyu soran arkadaşın içi rahat olsun, amortisör değişiminde rot ayarı vs. gerekmiyor...
Araba amortisör takozu, amortisör sisteminin en üst kısmında bulunuyor. Amortisör çubuğunun araç şasisine bağlantısı, amortisör takozu ile sağlanıyor.
Lastiklerinizin düz sürerken, viraj alırken, yokuşların üzerinden geçerken veya engebeli bir yolda sürerken daima yolla temas etmesini sağlar. Böyle bir yolda sürüşten kaynaklanan tüm titreşimler ve sarsıntı, bir aracın yayları ve amortisörleri tarafından emilir. Bu yüzden Amortisör takozu olarak da adlandırılır.
Genellikle bir araçta dört adet amortisör bulunur. Bir aracın her bir tekerleği için bir adet amortisörden yardım alınır.
Süspansiyon (amortisör) test cihazı, bilgisayar destekli sistemi ile test esnasında her bir tekerde bulunan titreşimi 15 saniye içerisinde test eder ve monitör ekranına aktarır. Verilen titreşim esnasında tekerlerin yol tutuş oranını ve derecesini de saptar ve tutuş konusunda aracın performansını ortaya çıkartır.
Sürüş esnasında aracın olması gerektiğinden daha fazla titremesi ya da sağa veya sola çekmesi, rot balans ayarının bozuk olduğunun öncelikli işaretleridir. Özellikle bozuk ve çukurlu yollarda kolaylıkla bozulabilen rot balans ayarının normal şartlarda 5 bin ile 10 bin km'de bir kontrol ettirilmesi önerilir.
Amortisör takozu aşınmaya başladığında, sadece araç konforunu etkilemez, aynı zamanda diğer süspansiyon parçalarına da potansiyel olarak hasar verebilir.
Amortisör tamiri yapılır mı? Amortisörlerde birkaç çeşitlilik söz konusudur. Bunların amortisör çeşitlerinden bazıları tamir edilebilirken bazıları ise tek kullanımlıktır. Basit mekanizmaya sahip ucuz amortisörlerin tamirleri mümkün olsa dahi değiştirmek daha mantıklıdır.
Parçada meydana gelen arıza amortisör takozunun da işlevini bozarak yüksek hızlar ve virajlarda aracın yol tutuşunda olumsuz bir etki bırakacaktır.
Amortisörün Ömrü Ne Kadardır? Binek araçların rutin kontrollerine 20 bin kilometreden itibaren girse bile aslında amortisörlerin ömrü ortalama 60 bin kilometredir.
* Amortisörler olmadan araçlar, süspansiyon yayının kinetik enerjisinin tamamı tükenene kadar yukarı ve aşağı zıplamaya devam eder. * Patlak ya da bozuk bir amortisör süspansiyon sistemlerindeki aşınmayı artırır. * Amortisörlerin bozulması durumunda lastikler farklı yerlerden dengesiz aşınır.
Direksiyonun titremesi, aracın yol tutuşundaki gözle görülür fark ve araçtaki sebepsiz sıçramalar süspansiyon arızasının belirtisi olabilir.
Amortisör körükleri esnek kauçuk parçalardan yapılmıştır ve aks millerini toz ve kirden koruyarak yağlamayı ve gres sızıntısını önler. ...
Amortisör sönümleme elemanıdır. Bizim araçta amortisörlerin üzerinde takozlar var çok fazla yük bindiğinde bunlar patlıyormuş ondan kaynaklı olabilir. Amortisörün üzerinde yük yok ki amortisör patlayınca araba çökmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri