Gümrük tarifeleri başlıca advalorem ve spesifik olmak üzere ikiye ayrılır.
Armonize Sistem (Tarife Cetveli) 21 bölüm ve 96 fasıldan oluşmaktadır. Fasıllar 2'li kodlara, her bir fasıl 4'lü kod olan pozisyonlara ve her bir pozisyon ise 6'lı kod olan alt pozisyonlara ayrılmıştır. Her ülkenin tarife cetvelindeki 2'li, 4'lü ve 6'lı kodları tüm dünyada aynıdır.
BTB'nin başlıca yararı, ithal edilecek eşyanın doğru tarife kodu hakkında kesinliği temin etmesidir. Buna ek olarak, BTB, alan kişiye doğru tarife sınıflandırmasına göre yasal yükümlülükleriyle ilgili bilgiyi sağlar ve mükellefin vergiyle ilgili haklarının ve sorumluluklarının önceden bilinir olmasını temin eder.
Armonize Sistemin temelini 6 basamaklı bir kodlama sistemi oluşturur. Bu 6 basamaklı kodun ilk iki basamağı eşyanın hangi fasılda olduğunu belirtir. İkinci iki basamak ise eşyanın o fasıldaki hangi grupta yer aldığını işaret eder. İlk dört basamak Armonize Sistemde“eşyanın tarife pozisyonu” olarak adlandırılır.
İlgili 38 soru bulundu
Başlıca üç tür tarife sistemi vardır. Bunlar; tek kolonlu, çift kolonlu ve üç kolonlu tarife sistemleridir. Gümrük vergileri tek taraflı olarak ve bir yasa ile konuyor ise böyle tarifelere "otonom tarife" denir.
Cevap: TGTC'de kullanılan 12 rakamlı kodun ismi Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'dur (GTİP).
Soru: Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB) nedir? Cevap: BTB, eşyanın Gümrük Tarife Cetvelinde sınıflandırılmasına ilişkin olarak, kişinin yazılı veya elektronik talebi üzerine Bakanlık (Gümrükler Genel Müdürlüğü) veya Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerince verilen idari karardır.
GTIP numaraları eşyanın pozisyonuna, eşyaya uygulanan çeşitli vergi uygulamalarına ve Dünya Gümrük Örgütü ya da Avrupa Birliği ülkelerinin kullandığı Kombine Nomanklatür kodları ile belirlenmektedir.
Optimum tarife ise ticaret hacmindeki daralmanın olumsuz etkilerine karşılık, ticaret hadlerindeki iyileşmeden doğan net refah artışlarını maksimum yapan orandır. Büyük ülke serbest ticaret durumundan hareketle tarife oranlarını artırmayı sürdürdükçe optimum tarife oranı ile ülke refahı maksimum bir düzeye yükselir.
Vergi çeşitleri kodlarına göre sıralanır ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın güncel listesine göre 200'ü aşkın vergi türü vardır. Başlıca vergi çeşitleri ise 7 tanedir ve en bilinenler arasında bu 7 vergi bulunur. Listede ilk sırada 0001 kodlu gelir vergisi ya da 'yıllık gelir vergisi' bulunur.
Vergi matrahınin tamamını veya ekseriyetini eşyanın kıymeti teşkil eden tarife- lere advalorem tarife ve kıymetten gayri miktar ölçüleri teşkil eden tarifelere de spesifik tarife denir.
Tercihli tarife en basit tanımıyla, iki ya da daha çok ülkenin yaptıkları ticaret anlaşması uyarınca aralarındaki ticarete karşılıklı olarak daha düşük oranda gümrük tarifesi uygulaması veya hiçbir şekilde gümrük tarifesi uygulamamasına ilişkin kurallar bütünüdür.
Bunlardan birincisi, eşyanın tarifesi, kod numarası yada gümrük diliyle söyleyecek olursak GTİP'inin belirlenmesi, diğeri eşyanın tabiiyetinin yani menşeinin belirlenmesi, sonuncusu ise eşyanın kıymetinin belirlenmesidir.
a. GTİP Kodu Nedir? GTİP, uzun hali olan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunun kısaltılmış halidir. Uluslararası ticarette ithalat ve ihracat ürünlerini tanımlamak ve birbirinden ayırmak için rakamlardan oluşan bir koddur. Tüm dünyada kullanılan Armonize Sistem Nomenklatürü, GTİP kodunun çıkış kaynağıdır.
Cevap: BTB, eşyanın Gümrük Tarife Cetvelinde sınıflandırılmasına ilişkin olarak, kişinin yazılı veya elektronik talebi üzerine Bakanlık (Gümrükler Genel Müdürlüğü) veya Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerince verilen idari karardır.
Bu kodun ilk 6 rakamı Dünya Gümrük Örgütü'ne üye tüm ülkelerce kullanılan Armonize Sistem (HarmonizedSystem-HS) Nomanklatürü kodunu, 7-8 inci rakamlar Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kullanılan Kombine Nomanklatür (CombinedNomenclature-CN) kodunu, 9-10 uncu rakamlar farklı vergi uygulamalarımız nedeniyle açılan ...
3-Gümrük Vergilerinin İndirilerek Konsolide Edilmesi
DTÖ üyesi ülkelerin DTÖ'ye konsolide taviz listesinde yer verdikleri tarife oranları “bağlı oranlar (bound rates)” olarak adlandırılmakta; söz konusu vergi oranları ithalatta uygulanabilecek azami vergi düzeyini temsil etmektedir.
tarife ne demek? Fiyat gösteren çizelge. Yıpranır ceplerinde tren tarifeleri. İlaç, alet vb. şeylerin nasıl kullanılacağını açıklayan kâğıt, tanıtmalık, prospektüs.
BMB, gümrük idarelerini hak sahibine karşı yalnızca eşyanın menşeinin belirlenmesi konusunda ve yalnızca bilginin verildiği tarihten sonra tamamlanacak gümrük işlemlerine konu olan eşya için bağlar.
Gümrük Vergilerini GTİP bazında sorgulayabileceğiniz Tarife Arama Uygulaması yürürlüktedir. E-İşlemler altında Tarife Aramayı seçerek sorgulamaya başlayabilirsiniz. https://uygulama.gtb.gov.tr/Tara linkinden Gümrük Vergisi ve Tarife (GTİP) Arama işlemini yapabilirsiniz.
GTİP, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'nun kısaltmasıdır. Ülkemizde, genel olarak tarife cetvelinin yerine kullanılan GTİP, aslında Türk Gümrük Tarife Cetveli'nde 12 haneli koda verilen isimdir.
Her ürünün ihracatta kendisine has bir numarası vardır. Ürüne has bu numaralandırma sistemi ticarette bir standart oluşturur ve bu standart sayesinde dış ticaret işler. Bu numaralandırma standartına GTİP veya HS/HTS CODE adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri