Türkçe kökenli bir sözcüktür, arka çıkmak deyiminde kullandığımız arka zahîr, hâmi, yardımcı ile bağlantılı görünmektedir. Buna göre arkadaş birbirine arka (destek) olan insanları ifade etmek üzere arka isim köküne ortaklık bildiren +daş ekinin getirilmesiyle türetilmiştir.
Osmanlı Türkçesi آرقهداش sözcüğünden devralındı. arka + -daş, arka, sırt; sıkıntılı anlarda yardım eden kişi, yardımcı demek olup Tarama Sözlüğü'ne göre zahîr, hami, yardımcı" demektir.
Türk dil kurumuna göre ise ilkbahar kelimesi bitişik yazılması gereken bir kelimedir. İlk bahar kelimesi ayrı yazıldığı durumda bir yazım yanlışı oluşacaktır.
Dil devriminden sonra literatüre giren öğretmen kelimesi ''öğretmek'' fiilinden türetilmiştir. Eğitim kurumlarında öğrencilere ders veren kimselere öğretmen denir. Bu kelimeden türetilmiş olan birleşik isimler ve tamlamalar şunlardır. 1- Başöğretmen 2- Öğretmenler Evi 3- Öğretmenlik.
Kalem, süt, göz, kâğıt, halı ve gitmek basit sözcüklere örnektir; ancak bu sözcüklerden yapım ekleri veya başka sözcükler eklenerek türetilmiş kalemlik, sütçü, gözlük, kâğıthane, halıcı, gider gibi sözcükler basit değildir.
İlgili 28 soru bulundu
Buna göre arkadaş birbirine arka (destek) olan insanları ifade etmek üzere arka isim köküne ortaklık bildiren +daş ekinin getirilmesiyle türetilmiştir.
En az bir yapım eki almış kelimelere türemiş kelimeler denir. Bu ekler kök ya da gövde kısmına gelebilir. Alınan ekler sonucunda kelimenin anlamı değişir.
yağmur - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaġmur “yağmur” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yaġ- fiilinden Eski Türkçe +mUr ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe ek- “(tohum) serpmek” fiilinden evrilmiştir. ol tarıġ ekdi [[tohum ekti.
Saymak fiilinden türetilmiş olan saygı, 1932 yılında gerçekleştirilen Dil Devimi ile birlikte literatüre girdi.
Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Hafta içi kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hafta içi" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise haftaiçi şeklindedir.
uyku - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi uyu- fiilinden Türkiye Türkçesi +gU ekiyle türetilmiştir.
Köken. Osmanlı Türkçesi اكمك, o da Eski Türkçe epmek (epmek), ötmek (ötmek) kelimelerinden gelmektedir.
1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir. 2. görüş: Bu kelimenin Türkçe oku- fiili ile ilgisi yoktur; Fransızca ekol (ecole) kelimesinin Türkçeye aktarılmış şeklidir.
kahvaltı hakkında Türkçe Vikipedi'de ansiklopedik bilgi bulabilirsiniz. Türk kültüründe kahvaltıdan sonra kahve içme geleneği var olduğundan, kahveden önce yenen anlamına gelen kahve altı sözünden oluşmuş bir sözcüktür.
tekerlek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe tegrek “çember” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *tegir- “dönmek” biçiminden Türkiye Türkçesi +(g)Ak ekiyle türetilmiştir.
Batı Türkçesinde yalnızca 'büyük kapı, kale kapısı' vs. anlamlarını aynı kökten türemiş kapıg>>kapı kelimesine bırakmıştır.
''Bu köşeye bir kitaplık kurmak lazım.'' cümlesinde altı çizili sözcük "kitap" ismine, isimden isim yapım eki "-lık" getirilerek yapılmıştır. Buna türemiş isim diyebiliriz.
çiçek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe çeçek “çiçek” sözcüğünden evrilmiştir.
Bu kelime topra- "kurumak" fiilinden +Uk ekiyle türetilmiştir.
Bu konuda amaca uygun olarak değişik anlamları üzerinden hazırlanmış birçok farklı türemiş sözcük bulunmaktadır. Yukarıdaki örnek ele alındığı vakit göz kelimesinin aldığı yapım eki ile beraber gözlük kelimesine çevrildiği görülüyor.
güzel + lik = güzellik . türeme yoktur.
1.2. sevmek sev-mek= fiil kökü-fiilden isim yapım eki (isim-fiil eki) Sevmekten sevim, sevimli sevgi, sevgili, sevgisiz, sevinç, sevinçli, sevecen, sevilmek, sevinmek, sevdirmek, sevindirmek, sevdiceğim kelimeleri türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri