Arıların duyuları, çiçekler tarafından yayılan sinyallere uyum sağlamıştır. Bir taraftan renkleri ve diğer taraftan kokuları ile çiçekler bu sinyalleri gönderir. Arılar, renkleri görebilir. Sarı ve mavi renklerine doğru uçmayı tercih ederler.
Benim hoşuma giden renk açık yeşil yada sarı-pembe tonları. kovanın mavi renk olması koloninin hırçınlığının artmasını sağlıyor bunu gördüm ben. beyaz da olabilir ama bulunduğunuz bölgenin sıcaklığı, arı ırkı bunda etkili rol oynar.
Arılar en iyi mavi renkleri görürler, ancak insan gözünün göremediği morötesi (ultraviyole, UV) renkleri de görürler.
Bir bal arısı saatte ortalama 24 km hızla uçabilir. Bal arıları, mavi rengi ayırt edebilirken, kırmızı ve koyu gri renkleri siyah olarak algılar. Bir çok arıcının kullandığı kovanların renginin mavi olması bu nedenledir.
Arı en iyi mavi rengi algılarmış sonra sarı, beyaz , siyah ve daha az da yeşil rengi algılarmış. Ülkemiz de güneşin yakıcı etkisinden korumak amacıyla kovanlar beyaz veya beyaza yakın çok açık renkler kullanılır, boyamayı kaliteli silikonlu dış cephe boyasıyla yaparsanız uygun olur.
İlgili 45 soru bulundu
Sabit arıcılar ise kolonilerini köy ve beldelerde çevreye rahatsızlık vermeyecek şekilde ve insanların toplu olarak hizmet aldıkları cami, okul, sağlık ocağı, karakol gibi benzeri alanlardan en az 200 metre uzağa yerleştirir. Yerleşimin dağınık olduğu bölgelerde ise bu mesafe en yakın eve en az 50 metre olmalıdır.
Arıların çok erken saatlerde uçuşunun başlaması için giriş doğuya bakmalı, yada kovana güneş ışığı değmeli,gölgede kaldığından sabah güneşi geç değen koloniler bir saat geç hareketleniyor… Avrupa ülkelerinde dört koloniyi sırt sırta yerleştirerek çalıştıklarını da görüyoruz.
adaçayı, biberiye, melisa, yonca, karahindiba, bakla, acı bakla, hodan, nane, kabak çeşitleri, ayçiçeği, ıhlamur, iğde, kestane, erguvan, yalancı akasya...
Aslında bütün arı türleri ete gittiğini söyleyemeyiz. Balarısı gibi bazı arı türleri sadece bitkisel gıdalarla ilgilenirken eşekarısı gibi bazı arı türleriyse etçildir. Yani bazı arı türlerinin ete gitmesinin sebebi etle beslenmesidir.
Kovan içine arının hiç hoşlanmadığı, gaz, motorin, benzin gibi bir maddenin bulaşması; kovanın fiziki olarak zarar görüp artık güvenli bir barınak olmayışı; kovan içinin rutubet alarak aşırı derece küflenmesi ve güvelenmesi gibi sebeplerle de arılar kovanı terkedebilir.
ARILARIN UÇMA KAPASİTESİ Hava şartlarına göre değişmekle birlikte, bal arısı saatte 24 kilometre hızla 9 kilometre kadar uzaklığa uçabilir.
Tüm işçi arılar dişi olmasına rağmen bir arı kolonisindeki dişilerden sadece kraliçe arı (ana arı) çiftleşme kapasitesine sahiptir. Kolonide bunların haricinde, görevleri kraliçeyi döllemek olan, az sayıda erkek arı (dron) bulunur.
Arılar neden karanlıkta uçamaz? Arılar karanlıkta uçamamakta çünkü görsel sistemleri, ışık algılayarak yol bulmak için evrimleşti. Arılar için karanlık ortamlar, fiziksel çevrelerini anlamak için gereken görsel verilerin eksikliği anlamına gelir ve arıların güvenli bir şekilde uçmasını ve yol bulmasını engelleyebilir.
Arılar ve diğer böceklerin çoğu, insan gözünden farklı çalışır. Onlarda bileşik göz yapısı denen petek gibi görünen hücresel bir sistem vardır ve oldukça hızlı çalışır. İnsanlardan farklı olarak ultraviyole ışınlarına duyarlı foto reseptörlerde vardır.
Arıların en büyük düşmanı arı kuşu... Bu kuşlar, özellikle sonbahar aylarında arıları yiyerek kovanlara büyük zarar veriyor.
Arılar tarafından kovandaki çatlakların kapatılması, kovanın bakteri ve virüslerden korunması amacıyla kullanılan propolis, arıların sırrı olarak tanımlanıyor.
Arıların sahiplerini tanıdığını ifade eden Yirmibeşoğlu, “İnsanlar bunun denemesini yapabilir, hava sıcak olduğunda ve öğlen vaktinde arının içerisinde girilebilir, bir şey yapmazlar. Arılar da beni tanıyor. Arılar insanın kokusunu anlar. Yabancı birisi girdiğinde arılar onları anlar.
Sadece dişi arılar sokar
Çünkü sadece dişi arıların iğneleri vardır. Üzücü olan ise bal arılarının herhangi birini ya da bir şeyi soktuktan sonra ölmeleri…
Nane : Arılar nanenin keskin kokusundan pek hoşlanmazlar ve yaklaşmazlar. Özellikle taze naneden bahsediyoruz tabii ki. Tarçın : Tarçını kamp yapacağınız alanın etrafına serperseniz arılarda biraz korunmuş olursunuz. Tarçın kokusu arıların pek sevdiği birşey değil.
Teknik arıcılıkta arının oğul vermeden suni arı alınır. Ama ne olursa olsun bazen bunu engellemek zor olur. Arı oğullarını genellikle havanın çok daha iyi olduğu sabah saat: 09:00 ve 15:00 arasında çıkıyor.
Ağaçlardan elde edilen balların hepsi salgı alımıyla gerçekleşmez. Arılar, ıhlamur, akasya, iğde gibi ağaçların çiçeklerinden nektar alırken köknar ve çam gibi ağaçlardan da salgı alırlar.
Balı süzülmüş petekleri 10 oC nin altında soğuk hava depolarında muhafaza ederek güvelenmelerini önleyebilirsiniz. Arı mevcudu dikkate alınmadan yapılan aşırı bal hasadı, arıların geç sonbahar ve kışın beslenme yetersizliğinden dolayı ölümlerine sebep olacaktır.
Üç gün uçuş yapmayan arı eski yerini unutur. Birleştirilecek kovan, yerinden alınarak diğerinin yanına konur.
Arı Kovanı İmalatçıları Derneği Genel Başkanı Tahir Şener, arı kovanı standardı konusunda Türkiye'de çok farklı ölçülerin bulunduğunu belirtti. Bir standart yakalamak için titizlikle çalıştıklarını anlatan Şener, şöyle konuştu: "Kovanın standardı 43,5 santimetreye 50,5 santimetre olmalıdır. Bu kovana 10 çıta sığıyor.
Ana arı kolonideki en ağır ve karın kısmı en uzun birey olma özelliğini taşıyor. Ayrıca sürekli yumurtlama eğiliminde olup petek üzerinde sakince dolaşarak yumurtlayacak uygun petek gözü arıyor. Tüm bu özellikleriyle kraliçe arı, binlerce işçi arı arasında dahi kolayca fark edilebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri