Arnavutluk (Arnavutça: Shqipëria), resmî adı Arnavutluk Cumhuriyeti (Arnavutça: Republika e Shqipërisë, [ɾɛpuˈblika ɛ ʃcipəˈɾiːs]), Balkanlar'da bir ülkedir. Komşuları kuzeyde Karadağ, kuzeydoğusunda Kosova, doğusunda Kuzey Makedonya ve güneyinde Yunanistan'dır.
Arnavutlar veya Arnavudlar (Arnavutça: Shqiptarët), ortak bir Arnavut soyunu, kültürünü, tarihini ve dilini paylaşan, Balkan Yarımadası'na özgü bir etnik gruptur. Çoğunlukla Arnavutluk, Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan'ın yanı sıra Hırvatistan, Yunanistan, İtalya ve Türkiye'de yaşıyorlar.
Arnavutluk'ta resmî dil olarak Arnavutça kullanılmaktadır. Bu dilin dışında ise ülkede Türkçe, İngilizce, İtalyanca ve Yunanca konuşulmaktadır.
Balkanlar'da yer alan ülkelerden Arnavutluk, 1912'de Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını ilan etti. Ülke bugün resmi aday olarak Avrupa Birliği üyesi olmayı bekliyor.
Komşuları İtalya, Yunanistan, Karadağ, Kosova ve Makedonya devletleridir. Balkan ülkelerinin en küçüğü olan Arnavutluk yüzey şekilleri çeşitli olan bir ülkedir. Arnavut halkı Müslüman ve Hıristiyanlardan oluşmaktadır. Nüfusun %70'i Müslüman, diğerleri ise Hıristiyan'dır.
İlgili 31 soru bulundu
Arnavutluk, Cumhurbaşkanı Sali Berişa aracılığıyla Nisan 1993'te Makedonya'yı tanıyan ilk devletlerden biri oldu. Ülke, Arnavutluk tarafından Birleşmiş Milletler (BM) tarafından "eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti"nin geçici referansı altında tanındı, FYROM olarak kısaltıldı.
İstanbul'un Avrupa yakasında Çatalca, Eyüp, Kasımpaşa ve Anadolu yakasında Altunizade Moda semtlerinde yaşayan Arnavutlar mevcuttur.
Avrupa Birliği tarafından resmen "potansiyel aday ülke" sıfatında olan Arnavutluk, 2003 yılında İstikrar ve Katılım Süreci'ne resmen başladı ve 12 Haziran 2006'da bu süreç sona erdi. Bu sürecin sona ermesi Arnavutluk'un AB üyeliği için ilk dönüm noktası oldu.
2011 Nüfus sayımında Arnavut vatandaşlarının dine ilişkin beyanları şu şekildedir; % 56.7 İslam, % 10.03 Roma Katoliği, % 6.75 Arnavut Ortodoks, % 5.49 belli bir dine bağlı değil, % 2.5 Ateist, % 2.09 Bektaşi, % 0.14 Protestan/Evanjelikal.
Pite. Pite; birçok Arnavut tarafından Arnavutluk'un millî yemeği olarak görülmektedir. Kullanılan malzemelere göre birçok farklı çeşitte yapılabilen Pite, bir çeşit ev yapımı hamurişidir. Bunlardan en yaygın olanları Pite me Spinaq (Ispanaklı Pite), Pite me Mish (Etli Pite) ve Pite me Djath (Peynirli Pite)'dır.
Arnavutluk (Arnavutça: Shqipëria), resmî adı Arnavutluk Cumhuriyeti (Arnavutça: Republika e Shqipërisë, [ɾɛpuˈblika ɛ ʃcipəˈɾiːs]), Balkanlar'da bir ülkedir.
Dil bilimsel olarak Arnavut dili, Hint-Avrupa dilleri grubuna aittir ve dil bilimciler tarafından Baltık-Slav (Doğu), Hint-Avrupa ve Germen (Kuzey) dillerine benzetilmektedir.
1912 Arnavutluk İsyanı, Ocak-Ağustos 1912 tarihleri arasında Osmanlı İmparatorluğu'nda Arnavutlar tarafından gerçekleştirilen bir isyandır.
Türkiye'deki Arnavutlar, (Arnavutça: Shqiptarët në Turqi) Türkiye'de ikamet eden etnik Arnavut vatandaşlarıdır; genelde Balkan Savaşları'nın başlamasından sonra, Karadağ ve Arnavutluk'tan gelen Arnavutlarla birlikte Sırp ve Yunan zulmünden kaçan Kosovalı / Makedon ve Tosk Çam Arnavutlardan oluşmaktadır.
Güneydoğu Avrupa'da, Adriyatik Denizi kıyısında yer almakta olup, kuzey ve kuzeydoğuda Karadağ, Kosova, doğuda Makedonya, güney ve güneybatıda Yunanistan ile komşudur. Ilıman iklim hâkimdir; kışlar soğuk, bulutlu, yağışlı; yazlar sıcak, açık, kurudur; iç kesimler daha soğuk ve daha rutubetlidir.
Arnavutça, Hint-Avrupa dil ailesinin dillerinden birisi olup, bu ailede Yunanca gibi diller tek başına; Latin, Germen ve Slav dilleri ile hiçbir bağlantısı olmayan bir dildir.
Arnavutluk. Vize zorunluluğunun olmadığı Arnavutluk, bu yönü ile kolayca seyahat planınıza dahil edebileceğiniz bir ülkedir. Arnavutluk para biriminin adı “lek”tir. Bir Türk lirası karşısında 5,75 lek değerinde bir tutara sahiptir.
Ekonomik anlamda turistleri mutlu eden bir ülke olan Arnavutluk para birimi LEK olarak kısaltılan Arnavutluk Leki. 2023 yılının Nisan ayında 1 TL, 5,52 Arnavutluk Leki ediyor. Türk turistler ülkeye ziyaret ederken vize almak zorunda değil.
Asgari ücret: Arnavutluk'ta Asgari Ücretin Tayinine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararına göre 2023 yılında asgari ücret aylık 40.000 lektir.
Arnavutluk, üst-orta gelirli bir ülkedir ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ) üyesidir.
Arnavutluk ve Kosova'nın birleşmesi, Arnavutluk ile Kosova'nın, 2008 Kosova bildirgesinin ilanının ardından ortaya çıkan politik görüştür. Bu fikir irredantist Büyük Arnavutluk kavramıyla ilişkilidir. Kosovalıların %93'ü etnik olarak Arnavuttur.
Tiran (Arnavutça: Tirana veya Tiranë, Geg: Tirona, Osmanlıca: Terane, İtalyanca: Tirana), Arnavutluk'un başkenti ve en büyük şehridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri