Çoğunlukla Kuzey Arnavutluk, Kosova ve Makedonya Arnavutlarının yani Geglerin (Gega) kıyafetidir.
Arnavutça'nın, Toska lehçesi ülkenin güney kesiminde, Gega lehçesi ise ülkenin kuzey kesiminde konuşulmaktadır. Tip olarak da bu iki lehçeyi konuşan insanlar farklılık gösterir. Gegalar ince uzun, Toskalar ise kısaca boylu ve daha tıknazdır. Toskoların Hristiyanları Ortodoks Mezhebi'ndendir.
Son yazımda Arnavudlardan bahsederken kuzeydekilere "Toska", güneydekilere ise "Gega" denildiğini de eklemişdim.
Arnavutlar veya Arnavudlar (Arnavutça: Shqiptarët), ortak bir Arnavut soyunu, kültürünü, tarihini ve dilini paylaşan, Balkan Yarımadası'na özgü bir etnik gruptur. Çoğunlukla Arnavutluk, Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan'ın yanı sıra Hırvatistan, Yunanistan, İtalya ve Türkiye'de yaşıyorlar.
Türkiye'deki Arnavutlar, (Arnavutça: Shqiptarët në Turqi) Türkiye'de ikamet eden etnik Arnavut vatandaşlarıdır; genelde Balkan Savaşları'nın başlamasından sonra, Karadağ ve Arnavutluk'tan gelen Arnavutlarla birlikte Sırp ve Yunan zulmünden kaçan Kosovalı / Makedon ve Tosk Çam Arnavutlardan oluşmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
2011 Nüfus sayımında Arnavut vatandaşlarının dine ilişkin beyanları şu şekildedir; % 56.7 İslam, % 10.03 Roma Katoliği, % 6.75 Arnavut Ortodoks, % 5.49 belli bir dine bağlı değil, % 2.5 Ateist, % 2.09 Bektaşi, % 0.14 Protestan/Evanjelikal.
Bugün Arnavut halkı tarafından sıkça tüketilen ve yapılan baklava, aşure, kadayıf gibi tatlılar; dolma, yaprak sarma, tarator gibi aperitifler ve ayran, siyah çay, Türk kahvesi gibi içecekler Osmanlı zamanından başlayarak Türk mutfağından Arnavut kültürüne geçen yiyecek ve içeceklerden bazılarıdır.
Şemseddin Sami'ye göre 'Arnavut' kelimesinin anlamı 'Çiftçi' demektir. Arnavutluk (Shqipëria), Arnavutça (Shqip) ve Arnavut (Shqiptar) sözcükleri kök bakımından kartal (Shqiponja)'dan türetildiği de söylenmektedir.
Arnavut göçmenleri güçlü aile bağlarıyla öne çıkar, birbirlerine karşı saygılı ve sevgilidirler. Küçük sofralarda; çok çeşitle, çok lezzetli sohbetler ederler. Hatta o kadar güzel yemek yaparlar ki herkesin kolay kolay yapamayacağı tarifleri bile hemen yapıverirler.
Dil bilimsel olarak Arnavut dili, Hint-Avrupa dilleri grubuna aittir ve dil bilimciler tarafından Baltık-Slav (Doğu), Hint-Avrupa ve Germen (Kuzey) dillerine benzetilmektedir.
2002 ulusal nüfus sayımına göre Kuzey Makedonya'daki 2.022.547 kişinin 509.083'ü orantısal olarak %25.2'si Arnavut idi. Arnavut azınlık, güneybatıda yer alan küçük topluluk ile çoğunlukla ülkenin batı, kuzey-batı ve kısmen orta bölgesinde yoğunlaşmıştır.
Arnavutluk ve Kosova'nın birleşmesi, Arnavutluk ile Kosova'nın, 2008 Kosova bildirgesinin ilanının ardından ortaya çıkan politik görüştür. Bu fikir irredantist Büyük Arnavutluk kavramıyla ilişkilidir. Kosovalıların %93'ü etnik olarak Arnavuttur.
Bu ülkeleri Arnavutluk (869 bin), Rusya (706 bin), Cezayir (700 bin) ve Hindistan (564 bin) takip ediyor.
Arnavutça, Hint-Avrupa dil ailesinin dillerinden birisi olup, bu ailede Yunanca gibi diller tek başına; Latin, Germen ve Slav dilleri ile hiçbir bağlantısı olmayan bir dildir.
2. "Toska" - Rusça.
Balkanlar'da yaşayan yaklaşık 6 milyon Arnavut'un da 3 milyonu Arnavutluk'ta, geriye kalanı başta Kosova, Sırbistan, Makedonya, Karadağ ve Yunanistan gibi komşu ülkelerde yaşıyor.
Eski bir dil olan Arnavutça zor dillerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Japonca, Çince gibi oldukça zor olan bir dildir. Dünya üzerinde 100 milyondan fazla insan bu dili konuşmaktadır.
Arnavutluk, ağırlıklı olarak kökene dayalı vatandaşlık başvurusu kabul etmeyen bir ülkedir. Arnavutluk vatandaşlığı, doğum, evlilik veya doğalizasyon gibi diğer yollarla elde edilebilir.
Birkaç Arnavutça kelime ve cümle
Si jeni? Nasılsınız? Kush jeni ju?
1912 Arnavutluk İsyanı, Ocak-Ağustos 1912 tarihleri arasında Osmanlı İmparatorluğu'nda Arnavutlar tarafından gerçekleştirilen bir isyandır.
Makedonya Cumhuriyeti'nin kuzeybatı bölgelerinde, Makedonca konuştuklarından dolayı Makedon - Müslüman olarak da adlandırılan Torbeşler (Makedoncada Torbeş, "torba taşıyan; torbalı" demektir) adıyla bilinen özel bir dini-sosyal grup yaşamaktadır.
Diğer bir adı ile patriyot olarak karşımıza çıkan Arnavut böreği; pırasalı, ıspanaklı ve kıymalı gibi farklı şekillerde pişirilebilen bir hamur işidir.
Neredeyse tüm Arnavutluk'tan, özellikle Tiran'dan ve geleneksel KrujaÇarşısı'ndan hediyelik eşya ve el sanatları öğeleri alınabilmektedir. Çok tipik ahşap pipolar, çifteli gibi müzik aletleri, köpekbalıkları ve Zadrima köyünde ve diğer bölgelerde yapılma motiflinakış ve örtüler oldukça popüler hediyelik eşyalardır.
2015 yılı itibarı ile Arnavutluk'ta 46'sı belediye ve 28'i idari birim olmak üzere toplam 74 yerleşim yeri şehir statüsüne sahiptir.
Arnavutluk, nüfusun büyük çoğunluğunun aynı zamanda ülkenin resmi dili olan Arnavutça ile konuştuğu etnik olarak homojen bir ülkedir. İki ayrı lehçesi vardır: güneyde konuşulan Tosk ve kuzeyde konuşulan Geg.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri