2021 yılında diyanet tarafından belirlenen şartlara göre bir kişi imam olması için en az lise mezunu olması gerekmektedir. Liseden ayrı olarak da ön lisans veya lisans mezunu olması gerekmektedir. Bitirmiş olduğu lisans bölümleri ilahiyat olması gerekir. Aynı zamanda bu kişilerde KPSS ve DHBT şartları da aranmaktadır.
2 yıllık İlahiyat bölümünden mezun olan kişilere İlahiyat Meslek Unvanı verilir. 2 yıllık İlahiyat bölümünden mezun olanların müezzin, imam ya da Kur'an öğreticisi olma imkanı bulunmaktadır.
b) (Değişik:RG-8/2/2014-28907)(1) Müezzin-kayyımlık yapmaya mani bir engeli bulunmamak, c) Hafız olmak (İmam hatip lisesi mezunları için bu şart aranmaz.), ç) KPSS'den Başkanlıkça belirlenen puanı almış olmak, şartları aranır.
İlgili 31 soru bulundu
İmam olmak için okunan lisenin herhangi bir önemi yoktur, lise mezunu olmak yeterlidir. Ancak imam hatip lisesi mezunları üniversite okumadan direkt imam olabilirler. Fakat bu kişilerin Din Hizmetleri Alan Bilgi Testi'ne girmesi ve gerekli puanı alması gerekir.
İmam hatip lisesi mezunları ya da İlahiyat alanında lisans veya ön lisans mezunu olan kişiler, Kuran kursu hocası yani öğreticisi olarak çalışabilir. Söz konusu okullardan mezun olup hafızlık yapan kişiler de Kuran kursu hocası olarak görev yapabilir.
2023 EN YÜKSEK VE EN DÜŞÜK İMAM HATİP MAAŞLARI KAÇ TL OLDU? 2023 memur zammı ile imam-hatip emekli memur maaşları 7 bin 476 TL'den 10 bin 513 TL'ye yükseldi. Vaiz maaşları ise 12.752 TL'den 16 bin 615'e yükseldi.
Baraj puan 50'dir. Diyanetin açmış olduğu alıma başvuru için yeterlidir. Fakat İl Müftülüklerini yapmış olduğu vekil imam hatip, müezzin kayyımlık yada fahri kuran kursu öğreticiliği için minimum 60 puan almak gerekmektedir. Ama atanmak için bu puanı almak maalesef yetmemektedir.
Fakültemiz mezunları,
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatlarında müftü, müftü yardımcısı, din işleri uzmanı, vaiz, vaize, Kur'an Kursu öğreticisi, imam ve müezzin olabilmektedirler. Lisansüstü öğrenime devam etmeleri halinde İlahiyat Fakültelerinde öğretim elemanı olma imkânına sahiptirler.
MADDE 12 – (1) İmam-hatipler ilk defa köy/kasaba ile il/ilçe merkezleri dışındaki mahallelerde bulunan (D) grubu camilere atanırlar. Buralarda münhal (D) grubu cami bulunmaması halinde il ve ilçe merkezlerindeki münhal (D) grubu camilere de ilk defa atama yapılabilir.
(İmam-Hatip Lisesi mezunu olanlar için hafızlık şartı aranmaz.) 2022 yılı KPSS (DHBT) sınavından 60 (altmış) ve üzeri puan almış olmak. İmam Hatiplik veya Müezzin Kayyımlık yapmaya mani bir engeli bulunmamak.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen DHBT (Diyanet Hizmetleri Başarılılık Testi) baraj puanı 50 olarak açıklandı. Diyanetin direkt alımları için bu puanın üzerinde olan adayların başvuru yapabileceği belirtildi.
Kadrolar açıldığında istenen belgeler teslim edilmek suretiyle başvuru yapılır. imam olmak isteyenler için herhangi bir yaş şartı yoktur. İmam olmak için gerekli diğer tüm şartlar Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan ilanlarda yer alır.
Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi'ne (DHBT) şu kişiler girebilir: İmam hatip liselerinden mezun olan kişiler. İmam hatip liselerinde son sınıfta okuyan öğrenciler. Açık öğretim imam hatip lisesi mezunu olan kişiler.
İmam Hatip Lisesi mezunları diyanette imamlık, müezzinlik, Kur'an kursu öğreticiliği, müftülük çalışanı ve diğer diyanet kadroları gibi liselerin mezunlarına sağlamadığı devlet memurluğu imkânları sağlamaktadır.
Kurs Öğretmeni maaşı 2023 verilerine göre ortalama 16.800 TL civarındadır.
Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi, Diyanet İşleri Başkanlığının, Kur'an kursu öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrolarına ilk defa, açıktan veya sözleşmeli atanacaklarda aradığı puanın elde edilmesini sağlayan bir sınavdır.
Memurluk hayali kuran her bireyin geçmesi gereken en önemli sınavlardan birisi olan KPSS sınavının bir alanı da Diyanet İşleri Başkanlığı Personeli olmak için gerekli olan DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgisi) Sınavında başarı elde eden kişiler Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev almaya hak kazanır.
2023 EN YÜKSEK VE EN DÜŞÜK İMAM HATİP MAAŞLARI KAÇ TL? 6 aylık enflasyon farkı ve 8.077 TL seyyanen zamla beraber 1/4 derecesine sahip vaiz maaşı 27 bin 564 TL oldu.
Nitekim İslâm âlimleri imamet, müezzinlik, dini öğretme gibi işler karşılığında ücret veya maaş almayı, bu görevlerin sahipsiz kalmaması gerekçesiyle caiz görmüşlerdir (İbn Nüceym, el-Bahr, 1/258; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/391, 562).
Müezzin maaşı 2024 Ocak ayı zammı ne kadar? Müezzin maaşları 12.500 ile 27.000 TL aralığında değişmektedir. En düşük müezzin maaşına yüzde 15 zam eklendiğinde Ocak 2024 zamlı müezzin maaş tutarı hesaplanabilir.
Kuran kursu öğreticisi olmak isteyen kişilerin en az imam hatip lisesi mezunu olmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra ilahiyat fakültesi lisans ve ön lisans mezunları da Kuran kursu öğreticisi olabilir. İlahiyat lisans mezunları, Kuran kursu öğreticisi atamalarında genellikle ilk tercih edilen adaylardır.
Adından da Anlaşılacağı üzere Fahri görev aynı zamanda gönüllü görev olarak ifade edilir. Ancak bu gönüllü görev onursal bir yapıya sahiptir. Yani verilecek olan o göreve layık olan kişiler için kullanılan bir ifade olarak öne çıkar.
ÖSYM'nin 2023 takvimi incelendiğinde, DHBT sınavına yer verilmediği görülüyor. Bu durum, sınavın bu yıl gerçekleştirilmeyeceğine işaret ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri