Çoğu zaman tedavi gerekmez; çünkü çoğu arpacığın ucu 3-4 gün içinde kendiliğinden patlar ve boşalır. Sıcak pansuman ; ağrıyı azaltıp iltihabın arpacık ucunda toplanmasına ve patlayıp dışarı akmasına yardımcı olacaktır.
Sıcak kompres
Temiz bir bezi sıcak suya batırın ve günde 3-5 defa, her seferinde 10-15 dakika olmak üzere göz kapağınıza tutun. Sık sık sıcak suya batırarak bezin sıcak kalmasını sağlayın. Şalazyon vakalarında, bu sıcak kompres tıkalı yağ bezinin açılmasına ve boşalmasına yardımcı olur.
Arpacık Ameliyatı Nasıl Yapılır? Arpacığın yer aldığı kapak bölgesi lokal anestezi ile uyuşturulur. Göz kapağının içinden küçük bir kesi yapılarak iltihap tamamen boşaltılır, kist etrafındaki duvarla birlikte temizlenir. Tıkanmış yağ bezleri açılır.
Sıcak pansuman ile yağ bezlerinin uçlarının açılması amaçlanır. Yağ bezleri açılınca içinde bulunan kistik yapı dışarı çıkar ve bu durum tedavinin hızlı olmasını sağlar. Sonrasında göze antibiyotikli damla ve merhemler uygulanır. Arpacık patlayıp iyileşene kadar kontakt lens ve göz makyajı yapmaktan kaçınılmalıdır.
Arpacık gözün mikroplanması nedeniyle olur, kızarıklık, hafif acı, ağrı ve rahatsızlık verir. Göz kapağı şiş, kırmızı ve normalden sıcaktır. Gözde arpacık ortalama 1 hafta içinde geçer. Ancak bu sürede hijyene dikkat etmek ve hekiminizin tavsiye edebileceği damla ve pomatları kullanmak önemlidir.
İlgili 33 soru bulundu
Arpacık boşaltılır; göz hekimi tarafından yapılmalıdır. Arpacık ucuna küçük bir kesi yapılır ve arpacığa bastırılarak iltihabın akması sağlanır. Kesinlikle kendiniz yapmamalısınız, aksi takdirde enfeksiyonun göz kapağına yayılmasına sebep olabilirsiniz.
Ellerinizi yıkadıktan sonra temiz bir havlu ya da bezi ılık suya bastırıp arpacığın üzerinde 5-10 dakika süre ile kompres yapın. •Sonrasında parmağınızı arpacığın üzerinde gezdirerek tıkanmış olan kanalın açılması için hafifçe masaj yapın. Arpacık çıktığında ellerinizi, yüzünüzü ve göz bölgenizi temiz tutun.
Şalazyon (Göz Kapağı Kisti) Tedavisi
İlaç tedavisinde göz damlaları ve antibiyotikler kullanılır. Günde 4-5 defa, 10-15 dakika yapılacak olan sıcak kompres ise salgı bezlerinin rahatlamasını sağlar. Sıcak kompres yapıldığı esnada yavaşça göz kapağına masaj da yapılabilir.
Mikrop oluşumuyla birlikte de bu yağ bezelerinin tıkanması gerçekleşebilir ve bu durum o bölgede çok küçük bir enfeksiyon görülmesine neden olabilir. Vücut direncinin problemli olduğu dönemler, stres, uzun süre uykusuzluk, aşırı yorgunluk gibi faktörler arpacık oluşumunu tetiklemektedir.
Tedavi edilmeyen arpacıklar şalazyona dönüşebilir. Şalazyon arpacığın kistleşmiş halidir.
Deniz tuzu ile ılıman su: Deniz tuzu ve ılık su karışımı, arpacığın temizlenmesine yardımcı olabilir. Bu solüsyonu bir pamuk pedi ile arpacığın üzerine uygulayabilirsiniz. Zeytinyağı ve sarımsak karışımı: Zeytinyağı ve ezilmiş sarımsak karışımı, antienflamatuar özelliklere sahip olabilir.
Şalazyon ya da arpacık asla patlatılmamalıdır. Eğer kendiliğinden patlarsa mutlaka göz hekimi aranmalıdır. Çünkü içinden yayılan salgı enfeksiyonun daha da yayılmasına sebep olabilir.
Doğrudan göze sarımsağın uygulanması gözde yanmaya sebep olacaktır. Aynı zamanda bir pamuk üzerine sıkılmış olan sarımsak suyu yardımı ile sarımsağın faydalarından yararlanabilmenin de mümkün olduğu bilinmektedir. Sarımsak suyu, arpacığın olduğu bölgeye uygulandığı takdirde su kuruyana kadar kişi gözünü açmamalıdır.
Apse nasıl boşaltılır? Apse, gözle görülebilir ve ulaşılabilir bir yerde ise genellikle ameliyathane ortamı gerektirmeyen poliklinik şartlarında apse alanı temizliği yapıldıktan sonra lokal anestezi uygulanarak küçük bir kesi yapılır ve apse boşaltılır. Boşaltıldıktan sonra apse loju yıkanarak temizlenir.
Arpacık: Arpacık, kapaktaki yağ bezinin tıkanması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu durumdan sonra göz, ağrıyıp ışığa duyarlı hale gelebilir ve küçük bir yumru oluşup şişmiş, kızarık görülebilir. Blefarit: Blefarit, kapakların iltihaplanması durumudur. Blefaritte her iki göz ve kapakların kenarları etkilenir.
Göz kapak iltihabı düzelmiş olsa bile sıcak pansuman, masaj ve temizlik belli aralıklarla yapılmalıdır. Ayrıca omega-3 tüketimi artırılmalı, katı yağ ve margarin türevi zararlı yağları içeren yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Seboreik dermatit ve rozasea gibi cilt hastalıkları varsa bunların tedavisi yapılmalıdır.
Arpacık ilerlediğinde yağ bezinin ucu tamamen tahrip olup artık açılamaz hale gelmektedir. Buna ek olarak birinci, ikinci günden itibaren arpacık çıkmaya başladı ve göz kapağınız şişti ise acilen bir göz hekimine başvurmak ve ağızdan antibiyotik almak arpacığın oluşmasını engelleyebilir.
Kirpik folikülünde bulunan ve çoğunluğu el ile taşınan bakterilerden kaynaklanan arpacık, özellikle vücut direncinin düşük olduğu uykusuzluk ve yorgunluk gibi dönemlerde ortaya çıkar.
Arpacık her yaştan insanda görülebilir. Arpacıklar yetersiz beslenme, uykusuzluk, hijyen eksikliği, su eksikliği ve gözlerin ovuşturulması tarafından tetiklenebilir. Arpacıklar blefarit'e veya immünoglobulin eksikliğine ikincil olabilir.
Çoğu arpacık sıcak kompresle iyileşebilmesine rağmen bazılarının ilaçla veya cerrahi olarak tedavi edilmeleri de gerekebilmektedir.
Hordeolum olarak da isimlendirilen arpacık, göz kapağının altındaki bez yapılarında ani olarak ortaya çıkan bakteri kaynaklı bir enfeksiyondur. Sağlık kuruluşlarına yapılan başvurular arasında oldukça sık olarak tespit edilen arpacık, uygun tanı ve tedavi ile 1-2 hafta içerisinde kontrol altına alınabilir.
Arpacık düzelene kadar kontakt lens takılmamalı, makyaj yapılmamalıdır.
Yağ bezeleri zaman içinde kendiliğinden yok olmaz ya da krem ve ilaçlarla tedavi yapılmaz. Bu nedenle, cerrahi yöntemlerle yağ bezeleri alınır. CO2 lazer adı verilen yöntem başta olmak üzere lazer ablasyon yöntemi günümüzde sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer alır.
Göz kapağı iltihaplanması yani arpacık hastalığını teşhis etmek için göz muayenesinin yanı sıra göz kapağı içi muayenesine de ihtiyaç duyulmaktadır. El ve göz yordamı ile yapılacak muayene neticesinde tedavi planlaması yapılır ve ilaç tedavisi ile 1 hafta gibi kısa bir sürede tedavi etkisini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri