Arsa belediye tarafından üzerinde yapılaşmaya izin verilen toprak parçası iken arazi, üzerinde imar uygulaması olmayan toprakları ifade etmek için kullanılan tanımdır. Bir arsa üzerinde imar uygulaması için yeşil alan, yol, okul ve hastane gibi alanlara yer verilebilirken araziler, yapılaşmaya uygun değildir.
Arsa, belediyenin üzerinde yapılaşmaya izin verdiği bir toprak parçası olarak ifade edilir. Yani arsalar, yapılaşmaya müsait alan olma özelliğini taşır. Arsa üzerinde imar uygulaması için yeşil alan, yol, okul ve hastane gibi alanlara yer verilir. Arazi ise üzerinde imar uygulaması geçmeyen bir toprak parçasıdır.
Tarla arsa arazi farkı, tanımlardan da anlaşıldığı üzere her arsa bir arazi iken; Ancak her arazi arsa olmuyor. Arsa üzerinde yapılaşmaya izin verilirken; tarla ve arazilerde yapılaşmaya izin verilmiyor. Bir yerde inşaat yapılabilmesi için o yerin arsa olması gerekiyor.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
Üzerinde yerleşim yeri bulunmayan, yatay veya düşey sınırlara sahip boş kara parçasına “arazi” denir. Bir başka deyişle araziler, insan eliyle yapılmış yollar veya yerleşim alanları dışında kalan toprak bölümlerdir.
İlgili 41 soru bulundu
Arsa belediye tarafından üzerinde yapılaşmaya izin verilen toprak parçası iken arazi, üzerinde imar uygulaması olmayan toprakları ifade etmek için kullanılan tanımdır. Bir arsa üzerinde imar uygulaması için yeşil alan, yol, okul ve hastane gibi alanlara yer verilebilirken araziler, yapılaşmaya uygun değildir.
Üzerine bina yapılabilen, parsellenmiş, belediye sınırları içinde bulunan toprak parçalarına arsa denir. Arsalar yapı yapmaya müsait ve parsellenmiş arazilerdir.
Parsel ve pafta sorgulaması işlemini e-Devlet uygulaması veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) web sitesi tkgm.gov.tr üzerinden 7 gün 24 saat yapabilirsiniz. e-Devlet üzerinden turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama adresini kullanarak, TAKBİS sorgulaması yaparak parsel bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Bir arazinin, arsa olarak tanımlanabilmesi için parsellenmiş olması gerekir.
1/1000 Uygulama İmar Planı çıkmış bir tarlanın arsaya dönüşebilmesi için max.parselin %40'ı oranında bir alanın Belediyeye bedelsiz terki şarttır.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
Tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor. Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
Tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ancak arsa niteliğini kazanması ile mümkün olup bu durum için de cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir. Cins değişikliği için tarlanın; 1/1000 ölçekli imar planı içinde kalması ve yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.
Tapuda Neden Arsa Yazar? Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
1-İMAR DURUMU
Arsanızın üzerine ev yapmadan önce dikkat etmeniz gereken ilk madde “arsanızın imar durumudur”. Arsanızın konut imarına uygun olup olmadığı, belediyeler aracılığıyla sorgulanmalıdır. Konut imarlı bir arsa üzerine ev yapmada herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Aslında arsa tapulu kavramı hisseli tapuyu ifade ediyor. Arsa tapulu bir konut satın aldığınızda aslında daire değil, binanın yapıldığı arsadan bir pay satın almış oluyorsunuz. Bu tarz daireler tapu kayıtlarında yer almıyor. Bunun yerine binadan daire satın alan herkes tapu kayıtlarında arsa hissedarı olarak görünüyor.
Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir. Bazı durumlarda imar planı sonradan iptal edilebildiği için Tapu Müdürlüğü'nün yanı sıra ilgili belediyeden de imar durumunu kontrol etmek gerekebilir.
1 parsel nedir? sorusu en çok merak edilen kadastro sorularının başında gelmektedir. Fakat parsel belli bir dönüm ya da metrekarelik araziyi ifade etmemektedir. 3 m2 arazi de bir parsel olabilir, 10 m2 arazi de bir parseli ifade edebilmektedir. Yani 1 parselin ölçü bazında tam bir karşılığı yoktur.
Evinizin tapu kaydı nda " arsa " olarak görünmesi, genellikle teknik ve yasal nedenlerle oluşan bir durumdur. Bu tür durumlarla karşılaştığınızda, tapu sicil müdürlüğüne başvurarak, tapu kayıtlarınızı güncellemek veya düzeltmek için adımlar atabilirsiniz.
İmar izninin olup olmadığını anlamak için ilk bakmanız gereken yer tapu senedidir. Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
Bunun için https://e-plan.gov.tr/imar adresine tıklayarak, burada sol tarafta bulunan il, ilçe, mahalle, ada ve parsel numaralarını doldurup sorgulama yapabilirsiniz.
Arsalar kendi içerisinde imarlı arsa , imarsız arsa, kamu arsası ve ticari arsa olarak 4'e ayrılmaktadır. İşte bana uygun arsa hangisi diyen okurlarımız için arsa türleri hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
İmarı bulunmayan bir arsanın, bir kişi tarafından alınması ve ardından çeşitli başvurular yaparak imarlı hale getirilmesi mümkün değildir. İmarsız arsanın bulunduğu lokasyonun bağlı olduğu belediye, imarsız bir arsayı imarlı hale getirme kararını kendisi vermektedir.
Taşınmaz tapusunun kime ait olduğunu öğrenmek için internet üzerinden herhangi bir şekilde tapunun kime ait olduğu bilgilerine ulaşım sağlamanız maalesef imkansız. Bilgilere erişmek için tapunun fotokopisi ile tapunun bağlı bulunduğu tapu dairesine giderek sorgulama yapılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri