Güvenlik soruşturması sonucu ilgili kurumun ilgili birimi telefonla aranarak ya da bizzat yüz yüze ziyaret edilerek öğrenilebilir.
“Taleplerinin ilgili makama ulaşmasından itibaren arşiv araştırması sonuçları en geç 30 iş günü, güvenlik soruşturması sonuçları en geç 60 iş günü içinde cevaplandırılır.”
Arşiv araştırması ile kişi hakkında devlet kayıtlarında bir aramanın olup olmadığı, adli sicil kaydının ne durumda olduğu, kamu görevi yapmasına engel teşkil edebilecek herhangi bir kaydının olup olmadığı araştırılmaktadır.
İlgili yönetmeliğe göre Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının 30 ila 60 iş günü içinde sonuçlandırılması gerekmektedir. 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu uyarınca güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmaktadır.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirlikleri tarafından yapılır.Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapmakla görevli birimler, kendilerine iletilen taleple sınırlı olarak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması ...
İlgili 26 soru bulundu
Arşiv araştırması kolluk kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen ve kişinin hakkında tahdit olup olmadığının belirlenmediği bir süreçtir. Arşiv araştırmasında kişinin adli sicil kaydına, mahkeme kararının olup olmadığına net bir şekilde bakılıyor. Arşiv araştırması memur olacak kişilere gerçekleştirilir.
MADDE 3- (1) Arşiv araştırması, statüsü veya çalıştırma şekline bağlı olmaksızın ilk defa veya yeniden memuriyete yahut kamu görevine atanacaklar hakkında yapılır.
Güvenlik soruşturması sonucu ilgili kurumun ilgili birimi telefonla aranarak ya da bizzat yüz yüze ziyaret edilerek öğrenilebilir. Ancak bu sonucu sadece ama sadece güvenlik soruşturması bittiğinde öğrenebilirsiniz. Yani tahkikat halen yürürken bunu öğrenmeniz mümkün değil.
Sadece kişiye tebliğat, Cimer veya SMS ile bildirilir. Bilgi Edinme Kanunu kapsamında Cimer üzerinden yaptığınız başvuru neticesinde de sadece güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlandığına dair bilgi verilir. Hiç bir şekilde içeriği hakkında bilgi verilmez.
Güvenlik soruşturması olumsuz çıktı diyen adayların başvurması gereken bazı yollar mevcuttur. Bunlardan ilki tavsiye etmesek de idari başvuru iken diğeri ise etkili ve çözüm üreten asıl yol olan idare mahkemesinde açılacak idari davadır.
Güvenlik soruşturmasında ise “genel kural” ailenin etkisinin olmayacağı yönündedir. Uygulamada arşiv araştırmasında; aile bireylerinizin sabıkası, yargılaması, işlediği suçlar ya da haklarındaki istihbari bilgiler en ufak engel teşkil etmiyor.
Sosyal medya paylaşımları arşiv araştırmanızı olumsuz etkilemez.
Sonuç olarak; eğer ki suçtan uzak duran, ortalama ve sıradan bir insansanız; telefon görüşmeleriniz devlet tarafından kayıt altına alınıp bir savcılık soruşturmasında gözükmeyeceği için güvenlik soruşturmasında da olumsuz bir bilgi olarak karşınıza çıkmaz.
Üstte belirttiğimiz gibi güvenlik soruşturmasında internet geçmişi incelenmez. İnternet geçmişi kişisel veridir. Bunun için adli soruşturması olmadı ve Sulh Ceza Hakimi tarafından karar verilmelidir.
Mevzu bahis güvenlik soruşturması olduğunda üzülerek ifade etmeliyim ki son 100 yıllık kayıtlara bakabilme hak ve yetkileri kanundan dolayı söz konusu.
MADDE 10- (1) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması; a) Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, b) Emniyet Genel Müdürlüğü, c) Mahalli mülki idare amirlikleri, tarafından yapılır.
Güvenlik ve Arşiv Araştırması olumlu sonuçlandıktan sonra 1 veya 2 hafta ya da en geç 1 ay içerisinde göreve başlama evrakı olan ATAMA EVRAKINIZ, kurumlarca hazırlanıp, size kurumlarca bildirilmesiyle göreve başlayışınız sağlanacak.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ile mahalli mülki idare amirlikleri tarafından yapılacak.
Buna göre memur veya kamu görevlisi olacak kişilerin atamaya ilişkin şartlara ek olarak arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması formunda çıkan sonucunun da olumsuz olmaması gerekmektedir.
Özel Güvenlik Soruşturması genellikle 1 ila 2 aylık bir süreçte tamamlanmaktadır. Soruşturma kişinin evrakları İl Emniyet Müdürlüğü'ne tespit edilmesi ile birlikte başlamakta, resmi bilgiye göre 30 gün içerisinde tamamlanmaktadır.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlanan muhatap kişi kim ise onun dava açması gerekmektedir. Başka bir ifade ile atanamayan ya da ataması iptal edilen kişinin davayı açması gerekmektedir. Ataması yapılmayan kişinin eşi, anne-babası veya diğer yakınları bu davayı açamaz.
Yaklaşık 1 hafta süren inceleme ve onay süreci sonunda kişiye ait onaylı ve ıslak imzalı Özel Güvenlik Sertifikası resmi makamlar tarafından kursumuza iletilir. Aynı gün kurs yetkililerimiz kişiyi Özel Güvenlik Sertifikasını alabileceği ve Özel Güvenlik Kimlik Kartı başvurusunu yapabileceği konusunda bilgilendirir.
(2) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını yapan birimlerdeki istihbari faaliyete konu olmayan ilgilisine ait güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına ait veriler, iki yılın sonunda silinir ve yok edilir.
Arşiv araştırması, kolluk kuvvetlerinde ya da istihbarat birimlerinde adil sicil kaydının ve herhangi bir sınırlama ve kısıtlama olup olmadığının, kişinin kolluk tarafından aranıp aranmadığının saptanmasına ve bu yönde mevcut kayıtların incelenmesine yaramakta olan araştırmalardır.
Kanunen takipsizlik kararı memuriyete engel değildir ancak uygulamada bazen Fetö soruşturmaları için takipsizlik kararında dahi güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının sonucu olumsuz gelebilmektedir. Böyle bir durumda kararın tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde idari dava açmak gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri